Τα Αιγινίτικα κελυφωτά φιστίκια θεωρούνται από τα πιο νόστιμα της Μεσογείου, με το μικρό αυτό νησί να κατέχει την πρώτη θέση σε παραγωγή στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι καρποί θεωρούνται εξαιρετικά καλής ποιότητας που υπερτερούν των ξενικών ποικιλιών.
Εκτός όμως από την ασυναγώνιστη γεύση των φιστικιών, θεωρούνται φοβερή υπερτροφή και θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας:
Τα κελυφωτά φιστίκια αποτελούν την καλύτερη πηγή αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Nutrition Today, ουσίες απαραίτητες στη ζωή πολλών αθλητών και ασκουμένων ατόμων. Συνεχίζοντας τη σύγκριση μεταξύ του φιστικιού με άλλους ξηρούς καρπούς, αυτά περιέχουν υψηλότερα ποσοστά σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες A, C, E, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκτός της Β12). Συγκριτικό πλεονέκτημα έχουν επίσης και σε φυτοστερόλες, που συσχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με ανασκόπηση στο ABC Cardiology.
Χάρη στις πρεβιοτικές ίνες που περιέχουν, τα φιστίκια είναι και μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας ή θέλουν να χάσουν βάρος. Οι ίνες αυτές αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου μας και η κατανάλωση των φιστικιών συσχετίστηκε με την αύξηση αυτών των βακτηρίων, σε σύγκριση με την κατανάλωση αμυγδάλων, σε μια μελέτη στο The British Journal of Nutrition.
Η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών θωρακίζει την υγεία της καρδιάς, ειδικότερα όμως των φιστικιών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα μάλιστα με μελέτη στο Nutrition. Αυτό οφείλεται και στην υψηλή περιεκτικότητα των φιστικιών σε φυτοστερόλες. Επιπλέον, τα φιστίκια αποτελούν επίσης καλή πηγή μεταλλικών στοιχείων μαγνησίου και καλίου για την υγεία της καρδιάς.
Το ζωηρό πράσινο χρώμα των φιστικιών οφείλεται στα μοναδικά αντιοξειδωτικά που δεν βρίσκονται σε άλλους ξηρούς καρπούς, με τα φιστίκια να καταλαμβάνουν μια θέση στα κορυφαία 50 τρόφιμα σε συνολική αντιοξειδωτική δράση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Plants. Η ιδιότητά τους αυτή προλαμβάνει τη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φιστίκια, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο.
Τα αντιοξειδωτικά των φιστικιών προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου, με τα φλαβονοειδή και τις ανθοκυανίνες να αποτελούν κομβικό σημείο στην έρευνα για την θωράκιση του οργανισμού από τη γνωστική εξασθένιση. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία των ματιών όσο και του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Molecules.
Τα φιστίκια είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ενώ και τα αντιοξειδωτικά παίζουν και αυτά το ρόλο τους στη ρύθμισή του.
Αμύγδαλα: Η μέτρια κατανάλωσή τους μειώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τουλάχιστον, αυτό αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Τα αμύγδαλα αυξάνουν τους αντιοξειδωτικούς παράγοντες του αίματος. Μειώνουν την πίεση του αίματος. Παράλληλα, βελτιώνουν και την κυκλοφορία. Από εκεί και πέρα, περιέχουν βιταμίνη Ε, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε συνδυασμό δρουν ευεργετικά για την υγεία. Προτείνουν μάλιστα την καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων.
– Μειώνουν την ακμή: Μελέτη σε ανθρώπους με έντονη ακμή έδειξε ότι είχαν 9% λιγότερη βιταμίνη Ε στο αίμα. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά γι’ αυτό συμβάλλουν στη θεραπεία της ακμής και την ανάπλαση της επιδερμίδας.
– Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη: Η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνες. Τα αμύγδαλα «καθαρίζουν» τις αρτηρίες από την κακή χοληστερόλη και συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
– Βοηθούν στην επαναφορά του σώματος μετά τον τοκετό: Τα αμύγδαλα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Συστήνονται επίσης στις γυναίκες μετά τον τοκετό για ταχύτερη ανάρρωση και «σβήσιμο» των ραγάδων που προκαλεί η εγκυμοσύνη.
– Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία: Τα αμύγδαλα αυξάνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ισπανική έρευνα σε 2.208 έγκυες, έδειξε ότι όσες έτρωγαν 75 γραμμάρια την εβδομάδα, γέννησαν πιο έξυπνα παιδιά, κάτι που φάνηκε από γνωστικά τεστ όταν τα παιδιά ήταν 1, 5 και 8 ετών.