Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση στην οποία μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή εφεδρεία του σώματος σε χρόνια βάση με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εξασθένηση ζωτικών δυνάμεων και λειτουργιών. Για να χαρακτηριστεί η κόπωση ως χρόνια πρέπει να έχει διάρκεια πάνω από έξι μήνες.
Η χρόνια κόπωση έχει έμφυλα χαρακτηριστικά διότι προσβάλλει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες, όπως αναφέρει στο enimerotiko.gr η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Τα αίτια είναι ποικίλα και αφορούν παθολογικά προβλήματα που συνδέονται με την γυναικεία ανατομία και τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών:
Στην αναιμία μειώνεται η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος και ο αιματοκρίτης.
Με δεδομένο ότι η αιμοσφαιρίνη αποτελεί τον φορέα οξυγόνου στο ανθρώπινο σώμα, είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων. Τα άτομα που εμφανίζουν αναιμία παρουσιάζουν διαταραχή στην ομαλή διάθεση του οξυγόνου, φαινόμενο που μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, ζάλη, ταχυκαρδία, ατονία, διαταραχές αναπνοής. Συχνά το μοναδικό σύμπτωμα είναι η χρόνια κόπωση.
Η αναιμία είναι συχνή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και στα κορίτσια κατά την εφηβεία λόγω των απωλειών σιδήρου κατά την έμμηνο ρήση.
Μεγάλη μερίδα γυναικών προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους επιβάλλοντάς του στερητικές δίαιτες οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται και με νευρική ανορεξία. Οι διαταραχές των λευκωμάτων, της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέος είναι οι πιο κοινές διαταραχές που συνδέονται αντίστοιχα με τις σοβαρές δίαιτες απίσχνασης (λευκώματα), τις αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες (β12) ή την στέρηση οπωρολαχανικών (φυλλικό οξύ).
Τα συστατικά αυτά έχουν ζωτική σημασία για τον οργανισμό, για την απρόσκοπτη παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, για την άμυνα του οργανισμού, για τη σύνθεση του DNA, για την ακεραιότητα των κυτταρικών ιστών και η διαταραχές του συνδέονται συχνά με χρόνια κόπωση.
Η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι διάγνωση αποκλεισμού που γίνεται όταν κατά την ενδελεχή ιατρική εξέταση δεν εντοπίζεται συγκεκριμένο υποκείμενο νόσημα ή παράγοντας που ευθύνεται για την κόπωση σε συνδυασμό με ορισμένα συμπτώματα των πασχόντων όπως διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, πόνους αρθρώσεων, ύπνο που δεν ξεκουράζει, κακουχία μετά από άσκηση, πονοκέφαλο, ευαίσθητους τραχηλικούς ή μασχαλιαίους αδένες, πονόλαιμο. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης Chronic Fatigue Syndrome, CFS μετονομάστηκε κατά τα τελευταία έτη σε μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα Myalgic encephalomyelitis ΜΕ. Το ME/CFS προσβάλλει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, σε αναλογία περίπου 4:1 σε αντιστοιχία και με άλλα νοσήματα με ανοσοφλεγμονώδη βάση, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που είναι επίσης πιο διαδεδομένα στις γυναίκες.
Οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι συχνότερες σε άντρες και γυναίκες λόγω των βιολογικών φαινομένων, της περιόδου, της κύησης, της γαλουχίας, της εμμηνόπαυσης. Ο γυναικείος οργανισμός καλείται να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενα οργανικά περιβάλλοντα κατά την διάρκεια της επιβίωσής του, φαινόμενο που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων κόπωσης.
Οικογενειακές πιέσεις, φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας συχνότερα στο γυναικείο φύλο, αποτελούν πηγές ψυχογενούς κόπωσης.
• Βελτιώστε τον ύπνο σας για να διατηρήσετε τις ενεργειακές σας αποθήκες σε άριστη δυνατή κατάσταση: Σημαντικά για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ύπνου είναι η ελάττωση της έκθεσης στο μπλε φως computer κινητών τηλεφώνων και άλλων οθονών, η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον συσκότισης ή τεχνητού φωτός κατά την διάρκεια της ημέρας, το σταθερό ωράριο ύπνου, η επαρκής απόσυρση φωτός και θορύβου από το υπνοδωμάτιο, η καλή ποιότητα στρώματος.
• Η αποφυγή stress, η υιοθέτηση αισιόδοξης στάσης απέναντι στην ζωή, οι θρησκευτικές καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές δράσεις έχουν πολλαπλές θετικές ψυχοσωματικές επιδράσεις.
• Υιοθετήστε μεσογειακή διατροφή. Αποφύγετε την κατάχρηση άλατος, ζωικών λιπαρών, αλκοόλ, γλυκών.
• Μην αναβάλλετε την προληπτική παθολογική σας εξέταση.