Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 500.000 – 700.000 Έλληνες πολίτες πάσχουν από ΧΑΠ. Μάλιστα, οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Όσον αφορά τη διάγνωση, αυτή γίνεται μέσω των συμπτωμάτων (βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια). Επίσης, η καμπάνια «happyBREATHday» έχει στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της ΧΑΠ.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της A’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, του νοσοκομείου, ”Η Σωτηρία”, επεσήμανε: «Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της Χ.Α.Π. (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό.
Θα μπορούσε, μάλιστα, να ισχυριστεί κανείς ότι εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η ΧΑΠ δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και την τρίτη αιτία θνητότητας παγκοσμίως, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τόσο τους γενικούς γιατρούς, τα νοσοκομεία, όσο και συνολικά τα συστήματα υγείας.
Τα στατιστικά στοιχεία, άλλωστε, το αποδεικνύουν, καθώς μπορούμε να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τη στιγμή που το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη ΧΑΠ».
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας και εργαζόμενος ιατρός στη Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου, ”Αττικόν”, τόνισε: «Χρειάζεται ο πνευμονολόγος να έχει εκπαίδευση στη σπιρομέτρηση και να κάνει καλό διάβασμα. Αν, μάλιστα, ο ασθενής επισκεφτεί τον πνευμονολόγο με το που θα δει τα πρώτα συμπτώματα, η αντιμετώπιση της ασθένειες αποκτά αμέσως μια άλλη, πιο αισιόδοξη οπτική.
Η προσθήκη φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων έδωσε στην αντιμετώπιση της νόσου ένα άλλο πρόσωπο, λιγότερο αναποτελεσματικό και περισσότερο δημιουργικό. Η προσθήκη νέων φαρμάκων, η πραγματοποίηση μεγάλων κλινικών μελετών, η κατανόηση υποκείμενων μηχανισμών, η αναγνώριση της σημασίας των συνοδών νοσημάτων καθώς και η ευρεία εφαρμογή των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, θεωρούμε ότι ήταν τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλλαν σημαντικά στην αλλαγή της εικόνας της ΧΑΠ».
– Αν δεν υπήρχε το κάπνισμα η ΧΑΠ θα ήταν μια σπάνια νόσος
– Ο πνευμονολόγος είναι ο μόνος γιατρός που έχει εξειδικευτεί να διαβάζει σωστά τη σπιρομέτρηση
– Όλοι οι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης
– Ένας παθητικός καπνιστής μπορεί επίσης να πάθει ΧΑΠ
– Όλοι οι καπνιστές δεν έχουν ΧΑΠ, αλλά και ούτε όλοι όσοι έχουν ΧΑΠ είναι καπνιστές
– Οι μισοί πάσχοντες στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουν… και η νόσος οδηγεί σταδιακά στο θάνατο