Χοληστερόλη : Τη συνοδεύουν πολλοί μύθοι. Ένας από αυτούς είναι τα αυγά. Η κατανάλωση των οποίων είναι συνυφασμένη με την αύξηση της χοληστερόλης.
Για πολλές δεκαετίες, λεγόταν ότι δεν έπρεπε να καταναλώνουμε πάνω από 2-6 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα. Για να αποφύγουμε την αύξηση της χοληστερίνης. Αυτό αφορούσε το αυγό μαζί με τον κρόκο του. Το ασπράδι είναι ως επί το πλείστον πρωτεΐνες και δεν έχει σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει αυτούς τους περιορισμούς.
Ένα μεσαίου μεγέθους αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στο 62% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενήλικα.
Πολλοί πιστεύουν ότι αν καταναλώνουν τροφές με χoληστερόλη, τότε αυτόματα αυξάνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Όσο περισσότερο χοληστερόλη καταναλώνουμε, τόσο λιγότερη χρειάζεται να παράγει το σώμα.
Η χoληστερόλη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος. Είναι ένα δομικό μόριο που είναι συμβάλλει καίρια στην σύσταση κάθε κυτταρικής μεμβράνης. Χρησιμοποιείται, επίσης, από τον οργανισμό για να δημιουργήσει στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη.
Με δεδομένο το πόσο απίστευτα σημαντική είναι η χoληστερόλη, το σώμα έχει αναπτύξει περίτεχνους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι θα έχει πάντα αρκετή διαθέσιμη. Επειδή το να βρει την χοληστερόλη από την διατροφή δεν ήταν πάντα μια εύκολη επιλογή, όπως σήμερα, όσο εξελισσόταν ο άνθρωπος ως ον, το ήπαρ έμαθε να παράγει από μόνο του την χοληστερόλη που χρειάζεται. Αλλά όταν καταναλώνουμε τροφές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη, το ήπαρ αρχίζει να παράγει λιγότερη ποσότητα.
Έτσι, το συνολικό ποσό της χοληστερόλης στο αίμα αλλάζει μόνο πολύ λίγο, ακόμα και όταν το σώμα βρίσκει την πηγή της από την διατροφή, αντί από το ήπαρ.
Αν είστε υγιείς, μην καταναλώνετε περισσότερο από 300 mg χοληστερόλης ημερησίως. Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, ή καρδιοπάθεια, περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Αν σας αρέσουν τα αυγά, καταναλώστε μόνο τα ασπράδια, τα οποία δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει κανείς έως και 3 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Όπως και να έχει το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση. Καθώς τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις και έχουν να κάνουν με υγιή άτομα με δραστήρια καθημερινότητα.