charalampos-antoniadis-o-ellinas-kardiologos-poy-entopizei-to-emfragma-chronia-prin-ekdilothei-72834
14:15

Χαράλαμπος Αντωνιάδης: Ο Έλληνας καρδιολόγος που εντοπίζει το έμφραγμα χρόνια πριν εκδηλωθεί

14:15
Newsroom

Ο καρδιολόγος Χαράλαμπος Αντωνιάδης, είναι ο Έλληνας επιστήμονας που εντοπίζει το έμφραγμα χρόνια πριν εκδηλωθεί. Η συγκεκριμένη είδηση για το επίτευγμα του καρδιολόγου έκανε τον γύρο του. Αναλυτικά πρόκειται για μια νέα τεχνική έγκαιρης πρόβλεψης του εμφράγματος. Με τη μέθοδο αυτή αναλύονται οι εικόνες των αξονικών τομογραφιών της καρδιάς. Εντοπίζονται κάποιοι από τους ασθενείς που κινδυνεύουν με έμφραγμα. Μάλιστα αρκετά χρόνια προτού αυτό συμβεί.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Χαράλαμπος Αντωνιάδης. Το έργο της ήρθε στη δημοσιότητα με τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Advertisement

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο πέτυχαν να αναπτύξουν αλγόριθμους που αναλύουν το λίπος γύρω από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Όπως αυτό αποτυπώνεται στις αξονικές στεφανιογραφίες. Το λίπος αυτό μεταβάλλεται όταν μια αρτηρία έχει φλεγμονή. Κάτι που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για μεγάλο ποσοστό των εμφραγμάτων.

Χαράλαμπος Αντωνιάδης : Ο καρδιολόγος που “βλέπει” το έμφραγμα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 50% των εμφραγμάτων συμβαίνουν σε ανθρώπους που πριν δεν είχαν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Η πρώτη στένωση της αρτηρίας είναι συνήθως η εκδήλωση του εμφράγματος κι αν δεν το προλάβεις μπορεί ακόμη και να σε σκοτώσει.

Advertisement

Ο καρδιολόγος Χαράλαμπος Αντωνιάδης μιλά σχετικά με τη νέα μέθοδο, την τεχνητή νοημοσύνη, την επίδραση του άγχους. Το Brexit, το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε και την περίπτωση επιστροφής του στην Ελλάδα.

Advertisement

Ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης

Ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης και η τεχνητή νοημοσύνη

Ο καρδιολόγος Χαράλαμπος Αντωνιάδης θεωρεί αυτή τη μέθοδο διάγνωσης σπουδαία διότι “τα τελευταία τριάντα χρόνια προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια μέθοδο που θα ανιχνεύει τη φλεγμονή στα στεφανιαία αγγεία, τα οποία δίνουν αίμα στην καρδιά. Ο λόγος είναι ότι αυτές οι αρτηρίες οδηγούν στην ανάπτυξη των στενώσεων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε παρόμοια μέθοδος που να δείχνει ποιες αρτηρίες έχουν φλεγμονή.

Advertisement

Ουσιαστικά, αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι όταν οι φλεγμαίνουσες αρτηρίες που δίνουν αίμα στην καρδιά λαμβάνουν κάποια σήματα από το λίπος που βρίσκεται γύρω τους, το λίπος νιώθει αυτά τα μηνύματα και αλλάζει κάποια χαρακτηριστικά του.

Η πρόκληση, όμως, για εμάς ήταν η ανάπτυξη μιας αντίστοιχης τεχνολογίας που θα μπορούσε να διαβάσει όλο αυτό που σας ανέφερα. Διότι έτσι θα μπορούμε να εντοπίσουμε ποιες αρτηρίες είναι φλεγμαίνουσες και ποιες όχι”.

Καρδιολόγος : Έλειπε η απόδειξη για την πρόβλεψη του εμφράγματος

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο αυτή η τεχνική πραγματοποιείται με τη μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης. “Στην ουσία, θέσαμε ένα ερώτημα για το αν μπορούμε να βρούμε κάποια χαρακτηριστικά στις εικόνες που παίρνουμε από μια αξονική στεφανιογραφία. Στη συνέχεια, ρωτήσαμε ποια απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά του περιαγγειακού χώρου αλλάζουν, αλλά δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Φυσικά, τα αποτελέσματα ήταν κάποιες περίπλοκες μαθηματικές φόρμες οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις αλλαγές γύρω από τα αγγεία. Αυτή την πολλά υποσχόμενη μέθοδο την καταθέσαμε πριν από περίπου έναν χρόνο. Αυτό που έλειπε, όμως, ήταν η βασική απόδειξη για το πώς μπορεί να προβλέψει τα εμφράγματα.

Advertisement

Χρειαζόταν, δηλαδή, να πιστοποιήσουμε ότι ανιχνεύοντας τη φλεγμονή μπορείς ταυτόχρονα να ανιχνεύσεις και το έμφραγμα. Πριν από μερικές μέρες, λοιπόν, καταφέραμε, σε συνεργασία με ερευνητές από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, να δημοσιεύσουμε αυτήν τη μελέτη στο «Lancet», ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, καταδεικνύοντας τους αλγόριθμους που αναλύουν το λίπος γύρω από τις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως αυτό φαίνονται στις αξονικές στεφανιογραφίες”.

Η αιτία του εμφράγματος

Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα δείγμα, και όπως αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης “πήραμε περίπου 4.000 άτομα, τα οποία ήταν υγιή και είχαν κάνει στο παρελθόν στεφανιογραφία, και τα παρακολουθούσαμε για δέκα χρόνια. Στη συνέχεια ξεχωρίσαμε ποιοι έπαθαν έμφραγμα και ποιοι πέθαναν από αυτό. Έπειτα, αναλύσαμε με τη νέα μέθοδο τις εικόνες και καταφέραμε να εντοπίσουμε ποιοι θα πάθαιναν έμφραγμα του μυοκαρδίου αλλά και ποιοι θα πέθαιναν τα επόμενα πέντε χρόνια απ’ αυτή την ασθένεια.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα εμφράγματα προκαλούνται από τις λιπώδεις εναποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο εσωτερικό των αρτηριών και εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι τομογραφίες μπορούν να δείξουν στους γιατρούς αν μια αρτηρία έχει ήδη υποστεί στένωση λόγω λιπωδών εναποθέσεων.

Η νέα μέθοδος, λοιπόν, προειδοποιεί για το επερχόμενο πρόβλημα αρκετά νωρίτερα. Επομένως, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε αν οι αρτηρίες έχουν φλεγμονή καθώς και αν μια στένωση θα αναπτυχθεί μετά από πέντε χρόνια.

Έτσι, όλοι θα μπορούν να αρχίσουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός πλακών”, καταλήγει ο καθηγητής Χαράλαμπος Αντωνιάδης.