Το Παρίσι βρίσκεται αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρη εξάπλωση κοριών, γεγονός που έχει προκαλέσει ανάλογες ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν παρατηρηθεί κοριοί σε κινηματογράφους, τρένα, στο μετρό του Παρισιού και σε ζώνες αναμονής του διεθνούς αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις για όλα αυτά τα περιστατικά.
«Το κράτος πρέπει επειγόντως να συγκεντρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης ανάλογο με αυτή τη μάστιγα, καθώς ολόκληρη η Γαλλία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης.
Η πρωτόγνωρη εξάπλωση των κοριών (που να σημειωθεί ότι μετά την εξαφάνισή τους τη δεκαετία του 1950, επανήλθαν τα τελευταία 30 χρόνια σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες λόγω του ολοένα και πιο νομαδικού τρόπου ζωής, της κατανάλωσης που ευνοεί τις αγορές μεταχειρισμένων καθώς και της αυξανόμενης αντίστασης των παρασίτων σε εντομοκτόνα) έχει προκαλέσει ανάλογες ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Λάμπρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ), υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τους κοριούς σε τουριστικές περιοχές, όπως η Αθήνα δεν είναι καινούριο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «οι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές».
«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο-ταξιδευτή. Δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης, μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν “γάζωμα”», εξήγησε και συνέχισε:
«Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του».
Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, συνήθως τη νύχτα. Τα τσιμπήματα τους εμφανίζονται ακάλυπτες περιοχές του σώματος και προκαλούν αλλαγές του δέρματος με την εμφάνιση κοκκινίλας, ακόμα και φυσαλίδας. Μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων, ψυχολογικών επιδράσεων και αλλεργικών συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα είναι ο κνησμός, η κόπωση και ο πυρετός.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι γνωστό αν με τα τσιμπήματα των κοριών μεταδίδονται μολυσματικές ασθένειες.
Όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, ο κ. Λάμπρου σημείωσε: «Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Κατά τη γνώμη μου, αδικαιολόγητο».
Με τη σειρά του, ο λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Ντελέζος τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι ο κοριός στην Ελλάδα είναι ο «κοριός του κρεβατιού».
«Κατά κύριο λόγο είναι από τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια, άρα και τα ρούχα τα οποία θα ακουμπήσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας για να ταξιδέψουμε. Εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά ρουχισμό, τα βάζουμε σε ζεματιστό νερό για να μειώσουμε τον πληθυσμό και να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά», δήλωσε ο ίδιος.