Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία για όσους νόσησαν για δεύτερη φορά από τον κορωνοϊό, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να εκδώσουν ξανά το πιστοποιητικό νόσησης.
Το ζήτημα αυτό που έχει προκύψει αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να το επανεξετάσει και την Τετάρτη θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
«Αυτό αφορά πολύ λίγο κόσμο, αλλά σε κάθε περίπτωση εντός των επόμενων δύο ημερών θα συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα ανακοινώσουμε το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, τι ακριβώς θα γίνει με τα πιστοποιητικά δεύτερης φοράς νόσησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Επιπλέον μετά τις τελευταίες έρευνες, η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως έχει αλλάξει τα όσα γνωρίζαμε, καθώς ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι -εκτός από την αυξημένη μεταδοτικότητα- και η ανοσολογική διαφυγή, η οποία αυξάνει τη δυνατότητα επαναλοιμώξεων.
Μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε πως το ποσοστό επαναλοίμωξης εκτιμάται πως έχει αυξηθεί κατά 15 φορές από την άφιξη της Όμικρον και οι επαναμολύνσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% όλων των λοιμώξεων που αναφέρθηκαν στη χώρα.
Άρα εάν νοσήσει κανείς από Όμικρον έχει περισσότερες πιθανότητες επαναλοιμώξεων. Ωστόσο, η φυσική νόσηση -στις περιπτώσεις των επαναλοιμώξεων- προστατεύει από το να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις, ανέφερε η Καθηγήτρια κα. Θεοδωρίδου.
Τέλος, σύμφωνα με το iatropedia.gr αξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα που απαιτείται μετά τη φυσική νόσηση για να προχωρήσει κάποιος πολίτης στον εμβολιασμό του με την επαναληπτική δόση δεν έχει προσδιοριστεί από τους ειδικούς.
Η Μαρία Θεοδωρίδου είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση: «Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων».