H βιταμίνη D είναι η βιταμίνη που παράγει ο οργανισμός μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολύ ήλιο, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη D σε όλους τους μεσογειακούς λαούς.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Ενδυναμώνει τα κόκαλα, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ανάπτυξη αλλά και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.
-Διευκολύνει την καλή απορρόφηση του ασβεστίου, πλεονέκτημα που συνδέεται με το παραπάνω.
-Προστατεύει τα δόντια κάνοντάς τα πιο γερά.
-Βοηθάει στην καλύτερη ψυχική διάθεση και προλαμβάνει διάφορες μορφές κατάθλιψης.
Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες. Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριοσκλήρωση και κάποιες μορφές καρκίνου (όπως για παράδειγμα του μαστού).
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει έλλειψη, θα πάθουμε κάτι από τα παραπάνω. Σίγουρα όμως η επαρκής πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κι αγωγός καλύτερης υγείας.
Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στις εξετάσεις αίματος που κάνετε ετησίως, μία αναλυτική παρουσίαση των βιταμινών και ιχνοστοιχείων ώστε να ελέγχετε τα επίπεδά τους στον οργανισμό και φυσικά τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός σας.
Μελέτες δείχνουν πως ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία και μεταξύ άλλων, μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα της D και βάσει αυτού να ανταποκριθεί ή όχι, αυξάνοντας το σημείο ρύθμισης του σωματικού βάρους, καθώς και το συναίσθημα της πείνας. Σε κυτταρικό επίπεδο, η βιταμίνη D μπορεί ακόμη να αποτρέψει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.
-Λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα
-Χαβιάρι
-Μανιτάρια
-Φυσικός χυμός πορτοκάλι
-Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
-Ελαιόλαδο
-Κρόκος αβγού
-Δημητριακά ολικής άλεσης
-Σέλερι και σελινόριζα
-Ντομάτα
-Γαρίδες
-Μουρουνέλαιο
Καθημερινά χρειαζόμαστε 400 μονάδες βιταμίνης D. Έχει φανεί ότι περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε, το παίρνουμε από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των άνω άκρων και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.
Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το παίρνουμε από τροφές που την περιέχουν. Η ποσότητα πρόσληψης βέβαια εξαρτάται από την ηλικία και φυσικά τη φυσική κατάσταση του καθενός.