Το καλοκαίρι αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απολαύσουμε το αγαπημένο καρπούζι, το οποίο δυστυχώς δεν είναι για όλους.
Η αλλεργία στο καρπούζι, αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κνησμό, φούσκωμα, δύσπνοια ή ακόμη και αναφυλαξία, όπως οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες.
Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό μεταξύ 4 και 6% των παιδιών και 4% των ενηλίκων έχουν τροφική αλλεργία. Αν και οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή. Ενδέχεται να γίνετε αλλεργικοί στο καρπούζι ακόμα κι αν δεν είχατε πρόβλημα με την κατανάλωσή του για χρόνια.
Ωστόσο υπάρχουν και συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να καταναλώνουν το αγαπημένο φρούτο.
Αυτοί είναι:
Άτομα με αλλεργία στα φρούτα
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Άτομα με πεπτικά προβλήματα
Άτομα με νεφρική νόσο
Το καρπούζι είναι αναμφισβήτητα το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο. Είναι δροσερό, ελαφρύ και χαμηλό σε θερμίδες.
Ωστόσο, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι το καρπούζι δεν είναι ελληνική λέξη, αλλά προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz, η οποία προέρχεται από την περσική λέξη xarbuz(a).
Αλλά ποια είναι η ελληνική λέξη; Η επιστημονική ονομασία του καρπουζιού είναι «Citrullus lanatus». Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη ελληνική λέξη για το καρπούζι. Η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων» (υδρο-πεπόνι). Είναι παρόμοια με την αγγλική λέξη water-melon.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο κάποιος θα το αποκαλέσει υδροπέπων, αλλά τουλάχιστον θα το ξέρετε!