Οι διαταραχές στην όραση μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα πρώτα προγνωστικά σημάδια για την άνοια. Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχει ένα στοιχείο που ενδέχεται να προβλέπει την εμφάνιση της άνοιας ακόμα και 12 χρόνια πριν τη διάγνωση.
Πληροφορίες για την έρευνα:
Η ερευνητική ανάλυση βασίστηκε σε ένα δείγμα 8.623 υγειών ατόμων στην περιοχή του Νόρφολκ στην Αγγλία, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μακροχρόνια παρακολούθηση. Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι 537 από αυτούς τους συμμετέχοντες είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας, οπότε οι ερευνητές εξέτασαν τους παράγοντες που προηγήθηκαν της διάγνωσης αυτής.
Στο ξεκίνημα της έρευνας, ζητήθηκε από τους εθελοντές να υποβληθούν σε ένα τεστ οπτικής ευαισθησίας. Κατά τη διάρκεια του τεστ, οι συμμετέχοντες επιστρατεύονταν να πατήσουν ένα κουμπί όταν αντιλάμβανταν το σχηματισμό ενός τριγώνου σε ένα πεδίο κινούμενων κουκκίδων. Αυτοί που καθυστερούσαν να ανταποκριθούν είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα άνοιας σε σύγκριση με αυτούς που ανταποκρίνονταν ταχύτερα.
Τα πρώιμα σημάδια
Τα προβλήματα στην όραση μπορούν να λειτουργήσουν ως προδιαγεγραμμένοι δείκτες για την εμφάνιση γνωστικής εξασθένησης, καθώς οι τοξικές πλάκες β-αμυλοειδούς, συσχετιζόμενες με τη νόσο του Alzheimer, επηρεάζουν πρώτα τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την όραση και τη μνήμη. Ως εκ τούτου, τα τεστ όρασης μπορούν να ανιχνεύσουν προβλήματα πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες στην αναγνώριση περιγραμμάτων αντικειμένων και την αντίληψη ορισμένων χρωμάτων, όπως το μπλε-πράσινο φάσμα. Επιπλέον, η έλλειψη ελέγχου στην κίνηση των ματιών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία αγνόησης διεγερτικών που αποσπούν την προσοχή, προβλήματα που συνδέονται με την νόσο του Alzheimer.
Επιπλέον, η αναγνώριση προσώπων αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη, καθώς άτομα με Alzheimer συχνά αδυνατούν να επεξεργαστούν αποτελεσματικά τα πρόσωπα νέων ανθρώπων. Η απουσία του συνηθισμένου μοτίβου σάρωσης του προσώπου κατά την επικοινωνία μπορεί να αναδείξει την παρουσία νοητικής εκδηλώσεως, σύμφωνα με ορισμένους ιατρούς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Μπορεί η κίνηση των ματιών να βελτιώσει τη μνήμη;
Καθώς η οπτική ευαισθησία συνδέεται στενά με τη μνήμη, επιχειρούμε να εξετάσουμε εάν η αυξημένη κίνηση των ματιών θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη μνήμη. Τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με το θέμα είναι αντιφατικά, αλλά μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κίνηση των ματιών μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της μνήμης. Ενδεχομένως, αυτό εξηγεί γιατί εκείνοι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση τηλεόρασης και στην ανάγνωση έχουν καλύτερη μνήμη και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν το πράττουν.
Κατά την παρακολούθηση της τηλεόρασης ή της ανάγνωσης, οι ματιαίες κινήσεις κυμαίνονται οριζόντια από δεξιά προς τα αριστερά στη σελίδα ή την οθόνη. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ασχολούνται συχνά με την ανάγνωση έχουν επίσης πιθανότητα να έχουν εκπαιδεύσει περισσότερο τον εγκέφαλό τους. Η εκπαίδευση μπορεί να μειώσει την αρνητική επίδραση των ανωμαλιών στις συνάψεις του εγκεφάλου.
Σε άλλες μελέτες, οι γρήγορες ματιαίες κινήσεις από δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα εντοπίστηκαν ότι βελτιώνουν την αυτοβιογραφική μνήμη, δηλαδή την ικανότητα να θυμάσαι τη δική σου ιστορία ζωής. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η θετική επίδραση των ματιαίων κινήσεων ευνοεί μόνο τους δεξιόχειρες.
Είναι πάμφθηνο, προστατεύει από καρκίνο, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας: Το τρόφιμο που πρέπει να τρώτε 3 φορές τη βδομάδα
Τα μανιτάρια είναι το τρόφιμο που πρέπει να εντάξουν όλοι στη διατροφή τους, είτε σαν κυρίως γεύμα, είτε σαν συνοδευτικό, σε σάλτσες, πίτσες και σούπες, προκειμένου να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και άνοιας.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ομόφωνα ο Tim Spector, καθηγητής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και ο Merlin Sheldrake, βιολόγος που έχει αφιερωθεί στη μελέτη των μανιταριών, κατά τη συμμετοχή τους σε γνωστή σειρά podcast για τις εξελίξεις στην υγεία και τη διατροφή.
Όπως ανέφερε ο Sheldrake, σε κάποιες χώρες, τα μανιτάρια αξιοποιούνται ακόμα και στη μάχη κατά του καρκίνου, επικουρικά στις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «στην Ιαπωνία υπάρχει μια χημική ουσία από τα μανιτάρια shiitake, που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του καρκίνου, παράλληλα με τις συμβατικές μεθόδους».
Τα μανιτάρια καταπολεμούν τον καρκίνο
Για τα εν λόγω μανιτάρια, το ίδρυμα θεραπείας και έρευνας για τον καρκίνο Memorial Sloan Kettering επισημαίνει ότι η λεντινάνη του shiitake έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος.
«Οι μύκητες είναι μεταβολικά ευφυείς. Είναι χημικοί μάγοι. Μπορούν να παράγουν όλα τα είδη συναρπαστικών χημικών ουσιών» σημείωσε ο Sheldrake.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Καθημερινή πρέπει να είναι η κατανάλωση μανιταριών
Ερωτηθείς για την ιδανική συχνότητα κατανάλωσής τους, ο Δρ Spector απάντησε «επτά ημέρες την εβδομάδα, αν είναι δυνατόν. Θα έλεγα προσπαθήστε να τρώτε μανιτάρια καθημερινά, αν μπορείτε, ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν γίνει για την πρόληψη του καρκίνου κ.λπ. καταλήγουν σε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια την ημέρα. Οπότε, πιστεύω ότι αν πράγματι προσπαθείτε να κάνετε τη μεγάλη διαφορά στην υγεία σας, όσο περισσότερα καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο. Και υπάρχουν επίσης τα ροφήματα μανιταριών που περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες αληθινών μανιταριών, οπότε μην αυταπατάστε ότι είναι το ίδιο με ένα γεύμα από ολόκληρα μανιτάρια».
Και πρόσθεσε ότι παράγουν μια φυσική μορφή βιταμίνης D, πολύ καλύτερη από τα συμπληρώματα, ενώ υπενθύμισε την αρνητική στάση του απέναντι στα συμπληρώματα έναντι των φυσικών πηγών πρόσληψης της βιταμίνης.
Μία επιπλέον συμβουλή από τον «γκουρού» της δίαιτας, Δρ Michael Mosley, για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, είναι η έκθεση των μανιταριών στον ήλιο πριν το μαγείρεμα και την κατανάλωση.
Τα μανιτάρια είναι πλούσια στην πρόδρομη ουσία της βιταμίνης D, την εργοστερόλη, την οποία η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μετατρέπει σε εργοκαλσιφερόλη, γνωστή ως βιταμίνη D2.