Περισσότερο ασβέστιο: Πολλοί άνθρωποι αμελούν τη διατροφή τους στη σύγχρονη εποχή. Αυτό, συμβαίνει κυρίως, επειδή έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι απαιτήσεις της ζωής. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την καθημερινή απασχόληση ενός εργαζόμενου. Γι’ αυτό, πολλές φορές οι άνθρωποι προσφεύγουν στα έτοιμα φαγητά.
Όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Όπως για παράδειγμα, το ασβέστιο, όπου σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη. Για να καταλάβετε αν έχετε έλλειψη ασβεστίου, μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω σημάδια. Αναλυτικότερα:
– Μυϊκές κράμπες: Αυτές συμβαίνουν κυρίως στην πλάτη και τα πόδια.
– Μυϊκοί σπασμοί: Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να εξελιχθούν σε μυϊκούς σπασμούς. Συμβαίνει, διότι το ασβέστιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιληπτικές κρίσεις σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.
– Παραισθησία: Αυτό περιγράφει έναν αριθμό συμπτωμάτων που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα. Μάλιστα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της σοβαρής έλλειψης ασβεστίου. Αυτά περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, μυϊκές συσπάσεις, σύγχυση, παραισθήσεις και μια μειωμένη αίσθηση της αφής. Έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα; Τότε, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως.
– Αλλαγές στη διάθεση: Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να περιλαμβάνει ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, και αλλαγές προσωπικότητας.
– Προβλήματα με τον ύπνο: Το ασβέστιο σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου, και τα επίπεδα της ανόδου του ασβεστίου πέφτουν όταν κοιμόμαστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανικανότητα να κοιμηθούμε βαθιά σχετίζεται με την έλλειψη ασβεστίου. Επιπλέον, ότι ο φυσιολογικούς κύκλους του ύπνου μπορεί να αποκατασταθεί. Μπορεί να γίνουν όταν τα επίπεδα του ασβεστίου είναι φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ρόλο του ασβεστίου στη δημιουργία της μελατονίνης, μιας ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε.
– Προβλήματα με τον ύπνο: Το ασβέστιο σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου, και τα επίπεδα της ανόδου του ασβεστίου πέφτουν όταν κοιμόμαστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανικανότητα να κοιμηθούμε βαθιά σχετίζεται με την έλλειψη ασβεστίου, και ότι ο φυσιολογικούς κύκλους του ύπνου μπορεί να αποκατασταθεί, όταν τα επίπεδα του ασβεστίου είναι φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ρόλο του ασβεστίου στη δημιουργία της μελατονίνης, μιας ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε.
– Αδύναμα οστά: Το ασβέστιο επηρεάζει άμεσα την οστική πυκνότητα μας, και τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία μας στην οστεοπόρωση και τα κατάγματα.
– Δυσκολία κατάποσης: Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, έρχεται με τις συσπάσεις των μυών για τις οποίες μιλήσαμε νωρίτερα. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασυνήθιστες αλλαγές της φωνής που προκαλούνται από σπασμούς στο λάρυγγα.
– «Μάχη» για την απώλεια βάρους: Αυτό μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά από άλλα ζητήματα υγείας και τον τρόπο ζωής, αλλά έχει συνδεθεί και με τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο που αποθηκεύεται μέσα στα λιποκύτταρα βοηθά στη ρύθμιση του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα, και τα κύτταρα που περιέχουν το περισσότερο ασβέστιο στην πραγματικότητα καίνε περισσότερο λίπος.
– Πονόδοντος: Η συντριπτική πλειοψηφία του ασβεστίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια, έτσι τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου συνδέονται με τη φθορά των δοντιών και τον πονόδοντο .
– Νεογνική υπασβεστιαιμία: Αυτή ισχύει μόνο για μωρά και εμφανίζεται συνήθως λίγες ημέρες μετά τη γέννηση. Χαρακτηρίζεται από επιληπτικές κρίσεις, δυσκολία στην αναπνοή, ή ταχυκαρδία, σύμφωνα με το Healthline . Αυτή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση για την οποία θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως.
Δυστυχώς, από τη στιγμή που θα δείτε τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου στο σώμα σας , η έλλειψη του, ήδη υπάρχει για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να αυξήσετε τα επίπεδα του ασβεστίου σας. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου, με την προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο στη διατροφή σας, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός ή τόνος), οι εμπλουτισμένοι χυμοί πορτοκαλιού, το εμπλουτισμένο γάλα και τα αυγά. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε, υγιή τα επίπεδα της βιταμίνης D, έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να συνεχίσει να απορροφά το ασβέστιο αποτελεσματικά. Επίσης, μην ξεχνάτε να γυμνάζεστε τακτικά!