Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νευρολογικές παθήσεις έχουν γίνει η κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, με παραδείγματα όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια. Αυτές οι παθήσεις επηρεάζουν το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Neurology με δεδομένα από τον ΠΟΥ για το έτος 2021, ο αριθμός ανθρώπων που επηρεάζονται από διαταραχές του νευρικού συστήματος ή χάνουν τη ζωή τους λόγω αυτών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Υπολογίζεται ότι οι νευρολογικές παθήσεις ευθύνονται για την απώλεια 443 εκατομμυρίων χρόνων υγιούς ζωής λόγω ασθένειας, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου. Αυτό τις καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες, ξεπερνώντας ακόμα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Η μελέτη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης με στόχο την κλιμάκωση των στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε τα άτομα που ζουν με νευρολογικές παθήσεις να έχει πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, θεραπεία και αποκατάσταση που χρειάζονται. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι η υγεία του εγκεφάλου γίνεται καλύτερα κατανοητή, εκτιμάται και προστατεύεται, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως τη μετέπειτα ζωή» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ.
Συνολικά, οι νευρολογικές παθήσεις προκαλούν μεγαλύτερη αναπηρία και απώλεια υγείας στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Ωστόσο, μερικές ασθένειες, όπως η ημικρανία ή η ανοιά, επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Η διαβητική νευροπάθεια αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη νευρολογική ασθένεια – Ο αριθμός των περιστατικών έχει τριπλασιαστεί από το 1990.