Αναιμία – Χαμηλός αιματοκρίτης: Η αναιμία, είναι ένα σύνηθες πρόβλημα στην Ελλάδα. Πρόκειται για την κατάσταση όπου δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στον οργανισμό. Εξαιτίας αυτού, δεν μεταφέρεται αρκετή ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
Τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας. Αν έχετε παρουσιάσει συμπτώματα αναιμίας, γνωρίζετε πόσο εξοντωτικά είναι. Άλλα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν απαλό δέρμα και δύσπνοια.
Υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες της αναιμίας που δεν σχετίζονται μόνο με τις αλλαγές στη διατροφή. Φυσικά όμως, μια αλλαγή στη διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη φυσική θεραπεία της αναιμίας. Για παράδειγμα, η επιλογή τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο είναι μία από τις πιο γνωστές φυσικές θεραπείες αναιμίας.
Η αναιμία λόγω της ανεπάρκειας σιδήρου είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους αναιμίας. Τα συμπτώματα αναιμίας από την ανεπάρκεια σιδήρου περιλαμβάνουν πολλά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της αναιμίας. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσετε φλεγμονή ή πόνο στη γλώσσα σας, εύθραυστα νύχια και ασυνήθιστες λιγούρες για πάγο, άμυλο κτλ.
Τα αίτια της αναιμίας ποικίλλουν. Η απώλεια αίματος από τραυματισμό ή εμμηνόρροια οδηγεί σε ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Ομοίως, αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν στο σώμα σας καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, η ηλικία, η έλλειψη βιταμίνης Β12, η εγκυμοσύνη, η υπερβολική χρήση ασπιρίνης και ορισμένες ασθένειες μπορούν όλα να οδηγήσουν σε αναιμία.
Η παραδοσιακή θεραπεία της αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνει λήψη συμπληρωμάτων ή υποβολή σε ιατρικά μέσα.
Ενώ δεν μπορούν να αποφευχθούν όλοι οι τύποι αναιμίας, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε ορισμένες μορφές της, ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο διατροφής. Μια τέτοια διατροφή δεν περιλαμβάνει μόνο τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αλλά και τρόφιμα που θα θρέψουν τον σπλήνα σας.
Ο σπλήνας σας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένας μη υγιής σπλήνας είναι από τους πρώτους παράγοντες που θα προκαλέσει αναιμία.
Για ένα υγιή σπλήνα, καταναλώστε τρόφιμα όπως: η κολοκύθα, κολοκυθάκι βελανίδι, φυστικοβούτυρο και μακαρόνια. Στόχος σας είναι η κατανάλωση μιας ή δύο μερίδων κάθε μέρα.
Προκειμένου να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την υγεία του σπλήνα σας, ενσωματώστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όπως σπανάκι, λαχανίδα και σέσκουλο. Καταναλώστε μία μερίδα την ημέρα. Επιπλέον, τα πικρά τρόφιμα είναι ιδανικά για τον σπλήνα σας. Δοκιμάστε το μαρούλι ή ρόκα.
Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών αναιμίας είναι η βελτίωση της υγείας του εντέρου σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με προβιοτικά. Η υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη προκειμένου να απορροφηθούν θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος.
Μια ιατρική μελέτη στο Στάνφορντ διαπίστωσε ότι όταν οι ασθενείς έπαιρναν προβιοτικά, όλα τα επίπεδα βιταμινών Β έτειναν να ανεβαίνουν, μαζί με τα επίπεδα του σιδήρου.
Ως εκ τούτου, το να πάρετε απλά ένα χάπι σιδήρου μπορεί να μην διορθώσει το πρόβλημα. Αντιμετωπίστε το υποκείμενο ζήτημα της υγείας του εντέρου σας, λαμβάνοντας τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά όπως το κεφίρ ή το λάχανο. Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα, 50 έως 100 δισεκατομμύρια IU ημερησίως.
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αναιμίας. Δοκιμάστε τα καρύδια, τα φασόλια, τα λαχανικά, τα αποξηραμένα βερίκοκα ωστόσο, να προσέχετε τα μεταποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα.
Το άγχος μπορεί να καταστρέψει τον σπλήνα και το συκώτι σας και να σας αφήσει εξαντλήσει. Πρέπει να έχετε χρόνο στη ρουτίνα σας για δραστηριότητες ανακούφισης του άγχους. Χαλαρώστε και διασκεδάστε! Επιπλέον, κοιμηθείτε αρκετά. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να επαναφορτίσετε το σύστημά σας. Δώστε στο σώμα σας την ευκαιρία να καταπολεμήσει την αναιμία, κάνοντας αυτό που πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε το άγχος.
Εκτός από τις φυσικές θεραπείες παραπάνω, μπορείτε να πάρετε ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β που περιλαμβάνει φυλλικό οξύ. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το φολικό οξύ. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου ή πιπερόριζας.