Τα προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζει το σώμα, σε περίπτωση που το άτομο πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας μπορεί εύκολα να αγνοηθούν, ή ακόμα και να μην υπάρχουν καν.
Αυτό συμβαίνει καθώς το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα, επομένως οι πρώιμοι όγκοι δεν μπορούν να γίνουν ορατοί ή αισθητοί από τους γιατρούς κατά τις συνήθεις φυσικές εξετάσεις. Επομένως δυστυχώς οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν συμπτώματα έως ότου ο όγκος γίνει πολύ μεγάλος ή έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.
Σύμφωνα με το iatropedia.gr ο καρκίνος στο πάγκρεας έχει δύο τύπους και προκαλείται, όταν μη φυσιολογικά κύτταρα που βρίσκονται στο όργανο αναπτύσσονται, διαιρούνται και δημιουργούν έναν όγκο.
Υπάρχουν δύο τύποι καρκινικών όγκων του παγκρέατος: οι εξωκρινικοί και οι ενδοκρινικοί (νευροενδοκρινικοί), ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου στο οποίο ξεκινούν. Η γνώση του τύπου του όγκου είναι σημαντική γιατί κάθε τύπος δρα διαφορετικά και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές θεραπείες.
Πάνω από το 90% των καρκίνων του παγκρέατος είναι εξωκρινικοί και κάτω από το 10% είναι ενδοκρινικοί. Οι δεύτεροι συχνά αναπτύσσονται πιο αργά από τους πρώτους.
Τα ακριβή αίτια του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα νοσήσουν από καρκίνο του παγκρέατος ή το αντίστροφο.
Μόλις ο καρκίνος γίνει πιο προχωρημένος, μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια βάρους και πόνο στην πλάτη.
Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ο ίκτερος, αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας όγκος μπλοκάρει τον χοληδόχο πόρο που συνδέει το πάγκρεας με το ήπαρ. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης (η χρωστική ουσία της χολής) στην κυκλοφορία του αίματος είναι υπεύθυνα όχι μόνο για τον ίκτερο, αλλά και για φαγούρα στο δέρμα, σκούρα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα.
Ένας τύπος καρκίνου που ονομάζεται γλυκαγόνωμα (glucagonoma) ξεκινά στα νευροενδοκρινικά κύτταρα του παγκρέατος (υπεύθυνα για την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται γλυκαγόνη). Το 70-90% όσων έχουν προσβληθεί από γλυκαγόνωμα θα εμφανίσουν ένα εξάνθημα γνωστό ως νεκρολυτικό μεταναστευτικό ερύθημα (necrolytic migratory erythema – NME).
Συνήθως ξεκινά σε μέρη του σώματος με πτυχές δέρματος και θα εξαπλωθεί από εκεί. Στην όψη είναι κόκκινο και κηλιδωτό, με ξηρά λευκά ή κίτρινα μπαλώματα με κρούστα.
Διαβήτης, διάρροια και αναιμία μπορεί επίσης να εμφανιστούν με το NME. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη με την περίπτωση για παράδειγμα ενός ασθενή, του Williams, του οποίου το εξάνθημα εκδηλώθηκε κάτω από τα χέρια, γύρω από τα μάτια, στο πίσω μέρος των ποδιών του, στην πλάτη του και πίσω από τους ώμους του.