Η συχνή και μακρόχρονη έκθεση των ανθρώπων στους θορύβους από την κυκλοφορία των οχημάτων και των τρένων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, ιδίως Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική μελέτη.
Exposure to noise from traffic on roads and railways over a long period is associated with a higher risk of developing dementia, especially Alzheimer’s disease, suggests a study from Denmark published in @bmj_latest today https://t.co/FuBPbUNJMW
Advertisement
— BMJ (@bmj_company) September 9, 2021
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μανουέλα Καντουάρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal(BMJ)», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου δύο εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τον κίνδυνο άνοιας με τον τόπο κατοικίας και την εγγύτητά της σε μεγάλο δρόμο ή σε σιδηροδρομική γραμμή.
Στη διάρκεια των περίπου δέκα ετών της μελέτης διαγνώστηκαν 103.500 νέα περιστατικά άνοιας, εκ των οποίων 31.219 Αλτσχάιμερ, 8.664 αγγειακής άνοιας και 2.192 άνοιας σχετιζόμενη με νόσο Πάρκινσον.
Διαπιστώθηκε ότι η κατά μέσο όρο δεκαετής έκθεση ενός ανθρώπου στον θόρυβο οχημάτων ή τρένων, ιδίως όσων ζούσαν στις πιο εκτεθειμένες πλευρές των κτιρίων, σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε είδους άνοιας, με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ να είναι κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερος για έκθεση σε θορύβους αυτοκινήτων έντασης άνω των 55 ντεσιμπέλ και 24% μεγαλύτερος για θορύβους τρένων άνω των 50 ντεσιμπέλ, σε σχέση με θορύβους κάτω των 40 ντεσιμπέλ. Στην περίπτωση μιας άλλης μορφής άνοιας, της αγγειακής, μόνο ο θόρυβος των δρόμων και όχι των τρένων βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.
Παράλληλα, οι θόρυβοι και από άλλες δραστηριότητες (αεροδρόμια, βιομηχανίες κ.α.) μπορεί να ενέχονται στην επιβάρυνση της υγείας. Οι πιθανές εξηγήσεις για την επίπτωση του θορύβου στην υγεία περιλαμβάνουν την πρόκληση απελευθέρωσης ορμονών του στρες, τη διαταραχή του ύπνου, τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α. Ο θόρυβος μπορεί επίσης να επιδεινώσει παθήσεις όπως η υπέρταση, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 15% των ετήσιων περιστατικών άνοιας στη Δανία μπορεί να αποδοθούν στους θορύβους, πράγμα που -εφόσον επιβεβαιωθεί- σημαίνει ότι η μείωση των θορύβων συνιστά σημαντική παρέμβαση προτεραιότητας από άποψη δημόσιας υγείας. Παγκοσμίως οι άνθρωποι με άνοια αναμένεται να υπερβούν τα 130 εκατομμύρια το 2020. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωση άνοιας. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τους θορύβους με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη και παχυσαρκία.
Οι θόρυβοι από τις μεταφορές και μετακινήσεις θεωρούνται ο δεύτερος χειρότερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη μετά την ρύπανση του αέρα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα πέμπτο(20%)των Ευρωπαίων εκτίθενται σε θορύβους οχημάτων, τρένων, αεροπλάνων κ.α. πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο των 55 ντεσιμπέλ.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1954