Το φιστίκι Αιγίνης είναι ο ελληνικός ξηρός καρπός με πλούσια θρεπτική αξία, ιδιαίτερη γεύση και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΟΠ), γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση.
Ο εν λόγω ξηρός καρπός διαθέτει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, για τη διατήρηση του βάρους, αλλά και τη βελτίωση της υγείας.
Τα πλεονεκτήματά του φιστικιού Αιγίνης
Από το 1997, το φιστίκι Αιγίνης έχει αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ. Η πρώτη φυτεία φιστικιάς στην Αίγινα ιδρύθηκε το 1896, από τον Νικόλαο Περόγλου, ο οποίος εισήγαγε σπόρους από τη Συρία. Από εκεί, το φιστίκι εξαπλώθηκε στην Αττική και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.
Απολαμβάνει τα οφέλη των ασβεστούχων εδαφών του νησιού, σε συνδυασμό με το ξηρό περιβάλλον, την περιορισμένη ποσότητα νερού που λαμβάνει και την κοντινή απόσταση από τη θάλασσα.
Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, την εξαιρετική γεύση και το άρωμά του, γεγονός που δικαιολογεί την αναγνώρισή του ως το καλύτερο φιστίκι σε όλο τον κόσμο.
Tα οφέλη που έχει το φιστίκι Αιγίνης
Μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς περιέχει φωσφόρο που συμβάλλει στη διάσπαση των πρωτεϊνών και τη μετατροπή τους σε αμινοξέα.
Πλούσια πηγή πρωτεΐνης: Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες προάγουν τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Υγιή λιπαρά: Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν ανακορεστικά λιπαρά, τα οποία βελτιώνουν την χορταστικότητα και μειώνουν τη χοληστερόλη.
Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6: Η βιταμίνη Β6 προάγει την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην πρόληψη αναιμίας και καρδιακών παθήσεων.
Αντιοξειδωτική δράση: Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη κυτταρικής βλάβης και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βελτίωση της αιμοσφαιρίνης: Η βιταμίνη Β6 που περιέχεται στα φιστίκια Αιγίνης συμβάλλει στην παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και βελτιώνει την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.
Βελτίωση της όρασης: Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασης με την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και την αύξηση της ευκρίνειας της όρασης.