Τα τρόφιμα που αγοράζετε στο κατάστημα συχνά περιέχουν πρόσθετα συστατικά. Αποφασίσαμε να μάθουμε τι πραγματικά περιέχει το αγαπημένο μας φαγητό.
Οι πληροφορίες που παρέχουμε παρακάτω δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, αλλά δείχνουν ότι πρέπει να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά. Διαβάστε μέχρι το τέλος για να πάρετε τις καλύτερες συμβουλές για την επιλογή διατροφικών προϊόντων.
8. Κέτσαπ
Το συμπύκνωμα αυτό είναι πουρές που περιέχει ντομάτες και άμυλο αραβοσίτου. Η ποσότητα ντομάτας στο συμπύκνωμα εξαρτάται από την ποιότητα του κέτσαπ και κυμαίνεται μεταξύ 6-10%. Όταν παρασκευάζεται η κέτσαπ, συχνά προστίθεται σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο βοηθά στη διατήρησή του και το καθιστά ιξώδες.
- Συμβουλή: Όταν επιλέγετε κέτσαπ, αναζητήστε αυτή που είναι υψηλότερης ποιότητας.
7. Στικ καβουριού (σουρίμι)
Το κρέας (σουρίμι) που χρησιμοποιείται στα καβούρια παράγεται από φθηνά είδη ψαριών. Το φιλέτο καθαρίζεται, γίνεται ειδική επεξεργασία για την απομάκρυνση της μυρωδιάς των ψαριών και στη συνέχεια αλέθεται σε κιμά. Τα άλλα συστατικά – αλάτι, ζάχαρη, πρωτεΐνη σόγιας, φυτικό έλαιο, χρωστικές τροφίμων και πρόσθετα – προστίθενται στη συνέχεια και αναμιγνύονται.
- Συμβουλή: Τα υψηλής ποιότητας κατεψυγμένα στικ καβουριού δεν κολλάνε όταν λυγίζουν και είναι τυλιγμένα με ένα παχύ περίβλημα. Το εύκολο σπάσιμα όταν λυγίσουν, δείχνει την παρουσία μεγάλης ποσότητας αραβοσίτου.
6. Πατατάκια
Τα πατατάκια παράγονται συχνότερα από άμυλο πατάτας παρά από τις φρέσκες, κάτι που μοιάζει εξωτερικά με τη σκόνη πλυντηρίου. Προστίθεται πρώτα σε αυτό το ρύζι ή το αλεύρι καλαμποκιού. Το ακρυλαμίδιο, ένα καρκινογόνο, συσσωρεύεται κατά τη διαδικασία θερμικής επεξεργασίας των πατατών. Ορισμένες μάρκες από πατατάκια βρέθηκε να περιέχονται ποσότητες αυτής της χημικής ουσίας που υπερβαίνουν τα επίπεδα ασφάλειας (0,2 μg ανά kg) κατά 1.000%.
- Συμβουλή: Τα πατατάκια που παρασκευάζονται από ολόκληρες πατάτες περιέχουν περισσότερο λάδι επειδή είναι τηγανισμένα, ενώ εκείνα που παρασκευάζονται από άμυλο πατάτας συνήθως ψήνονται.
5. Δημητριακά
Εκτός από τα προαναφερθέντα συστατικά, ορισμένες μάρκες δημητριακών περιέχουν φοινικέλαιο. Επιπλέον, μπορεί να βρεθεί σε πολλά από αυτά και το σιρόπι καλαμποκιού . Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης – γεγονός που δεν αναφέρεται στο κουτί.
- Συμβουλή: Λόγω της παρουσίας ζάχαρης και μεγάλων ποσοτήτων αμύλου αραβοσίτου, οι ειδικοί δεν συνιστούν τα παιδιά να τρώνε δημητριακά καθημερινά για πρωινό. Η ζάχαρη βρίσκεται πιο συχνά στα «επικαλυμμένα» δημητριακά και σε εκείνα που περιέχουν φρούτα.
4. Γιαούρτι φρούτων
Εκτός από τον ίδιο το φρούτο, η ποσότητα του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 1% και 5%, το γέμισμα φρούτων περιέχει επίσης άμυλο αραβοσίτου, ζάχαρη, αρωματιστές, χρωματισμούς και όξινους ρυθμιστές. Το άμυλο αραβοσίτου, η ζελατίνη, το αλγινικό νάτριο και η ρητίνη μαστίχας χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητές.
- Συμβουλή: Τα καλύτερα γιαούρτια περιέχουν πλήρες γάλα και υγιή βακτήρια (πρέπει να αναφέρεται η ποσότητα του Βifidobacterium και του γαλακτικού οξέος.) Η κρέμα και το βουτυρόγαλα είναι επίσης αποδεκτά συστατικά.
3. Nutella
Το βοτανικό έλαιο, συνήθως το φοινικέλαιο, χρησιμοποιείται στην παραγωγή αυτής της επικάλυψης σοκολάτας. Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν βανίλια, γαλακτωματοποιητές, πυκνωτικά και αρωματιστές.
- Συμβουλή: Μην αγοράζετε σοκολάτα με λευκή στρώση, καθώς είναι πιο πιθανό να περιέχει φοινικέλαιο και λιγότερο κακάο. Ο κορυφαίος παραγωγός κρέμας φουντουκιού στον κόσμο συνιστά να καταναλώνετε όχι περισσότερο από 2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.
2. Λευκή σοκολάτα
Η σοκολάτα στην πραγματικότητα πρέπει να περιέχει μόνο βούτυρο κακάο, αλλά συχνά θα βρείτε ότι είναι αραιωμένο με φοινικέλαιο, λάδι καρύδας και βούτυρο καριτέ. Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν γαλακτωματοποιητές (πιο συχνά, λεκιτίνη), αρωματικά και πρόσθετα.
- Συμβουλή: Η σοκολάτα υψηλής ποιότητας πρέπει να είναι εύθραυστη και σκληρή και να κάνει «κρακ» και να θρυμματίζεται όταν σπάσει.
1. Συμπυκνωμένο γάλα
Το συμπυκνωμένο γάλα παρασκευάζεται με εξάτμιση ενός υγρού που προέρχεται από το γάλα (ένα μπορεί να χρειαστεί περίπου 1,5 λίτρο). Θα πρέπει να περιέχει μόνο ζωικά λιπαρά. Οι παραγωγοί συχνά μειώνουν την ποσότητα γάλακτος που περιέχετε και χρησιμοποιούν φυτικά λίπη και πηκτικά για να επιτύχουν την απαιτούμενη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
- Συμβουλή: Εάν το κουτί έχει μια περιγραφή που λέει «γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει ζάχαρη», οι πιθανότητες είναι να γίνει με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω.
Γενικές συμβουλές για την επιλογή τροφίμων
- Ο γενικός κανόνας: όσο λιγότερα συστατικά περιέχει ένα προϊόν, τόσο πιο υγιεινό είναι. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ποια περιλαμβάνουν ανθυγιεινά πρόσθετα.
- Ονόματα που είναι παρόμοια αλλά δεν είναι πανομοιότυπα με τα διάσημα εμπορικά σήματα επιτρέπουν στους παραγωγούς να αποφεύγουν να τηρούν ορισμένα πρότυπα ποιότητας των τροφίμων. Σε ορισμένα μέρη, οι εταιρείες είναι σε θέση να ορίσουν τα δικά τους πρότυπα, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από τους νόμους που επιβάλλονται σε κάποια έθνη.
- Ελέγξτε τα προϊόντα για την παρουσία ζάχαρης, η οποία μπορεί να περιγραφτεί ως «σιρόπι», «μελάσσα», «δεξτρόζη», «σορβόζη» και άλλα ονόματα που λήγουν σε «-όζη». Μπορεί επίσης να εμφανίζεται στη συσκευασία ως E967 (koenlinite), E954 (σακχαρίνη) – βασικά, οποιοδήποτε πρόσθετο ξεκινά με το “E9”.