Μπορεί να πιστεύερε ότι απλά και μόνο η προσθήκη ενός λαχανικού στη διατροφή σας δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά – αλλά στην πραγματικότητα κάνει – αρκεί να βεβαιωθείτε ότι το συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας καθημερινά. Επειδή τα λαχανικά έχουν τόσες πολλές βιταμίνες και μέταλλα, μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα υγιή θρεπτικά συστατικά και ακόμη και να αποτρέψουν κάποια δυσάρεστα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, οι πιπεριές μπορούν να διατηρήσουν το δέρμα σας νεανικό και ενυδατωμένο.
Εμείς γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τενσωματώσούμε όσο το δυνατόν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούν να μας οφελήσουν οι πιπεριές.
Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή σιδήρου και είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην καλύτερη απορροφήσή του. Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τα πιο κοινές αιτίες αναιμίας. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το πρόβλημα μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι, αδύναμοι και συχνά μπορεί έχουν δύσπνοια. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Έτσι, η κατανάλωση πιπεριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων, ειδικά εάν τις συνδυάζετε με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, όπως κρέας ή σπανάκι.
Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή, ειδικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που σας βοηθούν να διατηρείτε τα μάτια σας υγιή. Προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή σας από οξειδωτική βλάβη και ακόμη μπορεί και να μειώσουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων, όπως του καταρράκτη και μέχρι και της τύφλωσης.
Η βιταμίνη C παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, η οποία διατηρεί το δέρμα σας νεανικό και υγιές. Εάν δεν έχετε αρκετό, αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης ξηρού δέρματος και ρυτίδων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί επίσης να σας δημιουργήσει εύκολα μώλωπες και οι πληγές σας μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο επούλωσης.
Το λυκοπένιο είναι ένα από τα καροτενοειδή που περιέχουν οι πιπεριές. Αυτό το συστατικό συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Διατηρεί την καρδιά σας υγιή βοηθώντας στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης και ρυθμίζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η καψαϊκίνη είναι ένα δραστικό συστατικό που υπάρχει στις πιπεριές. Έχει αντιοξειδωτικές, αντι-μεταλλαξιογόνες, αντι-καρκινογόνες και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες και έτσι εάν τρώτε καθημερινά πιπερίες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού νέων κιρσών.
Μια μέτρια πιπεριά περιλαμβάνει 6% της συνιστάμενης ποσότητας μαγγανίου. Αυτό το στοιχείο, μαζί με τον ψευδάργυρο και τον χαλκό, είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Εκτός από αυτό, οι βιταμίνες C και K έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων γαστρεντερικών διαταραχών. Οι διαιτητικές ίνες, μαζί με το γεγονός ότι περίπου το 90% των πιπεριών είναι νερό, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Τα 100 γραμμάρια πιπεριάς περιέχουν το 17% της συνιστάμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6. Αυτή η βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και η έλλειψή της μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή των αντισωμάτων που χρειάζεστε για την καταπολέμηση λοιμώξεων.