Το φαγητό που τρώμε καθημερινά επηρεάζει την υγεία μας. Και εξαιτίας αυτού, οι καλές διατροφικές επιλογές αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ύπαρξης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ακόμα κι αν προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, κάποια πράγματα αξίζουν τα επιπλέον χρήματα. Η αγορά ποιοτικών τροφών δεν σημαίνει την αγορά χαβιαριού και σαμπάνιας, σημαίνει υψηλότερη τιμή για καλύτερη ποιότητα και πιο θρεπτικά προϊόντα.
Αποφασίσαμε να καταλάβουμε ποια στοιχεία αξίζουν να ξοδέψουμε λίγο περισσότερα χρήματα , έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε μια μέρα αγορών χωρίς ενοχές.
1. Φρέσκα και υψηλότερης ποιότητας κρέατα
Αν θέλετε να φάτε κάτι θρεπτικό, ένα ποιοτικό κομμάτι κρέατος είναι πάντα μια σπουδαία ιδέα. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να πληρώσετε περισσότερα για καλύτερο κρέας, αλλά είναι επίσης πιο νόστιμο και υγιεινό. Και το φθηνό κρέας μερικές φορές εγχέεται με αλμυρό νερό, οπότε ο πωλητής μπορεί να χρεώσει περισσότερο για λιγότερο προϊόν.
Όταν επιλέγετε κρέας, αναζητήστε ένα ωραίο φρέσκο κομμάτι που είναι σφιχτό, στεγνό και έχει ένα καθαρό κόκκινο χρώμα. Επίσης, επιλέξτε ένα κομμάτι με λίπος και “μάρμαρο”, για μια εγγυημένη ζουμερη μπριζόλα και μια πιο νόστιμη γεύση.
2. Σοκολάτα
Η φτηνότερη σοκολάτα περιέχει κυρίως ζάχαρη, λιπαρά και πρόσθετα, με ελάχιστο βούτυρο κακάο. Γι ‘αυτό η γεύση και η υφή δεν είναι τόσο καλή και η σοκολάτα δεν λιώνει σωστά στο στόμα σας. Όταν ψωνίζετε σοκολάτα, αναζητήστε σκουρόχρωμη, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Κοστίζει περισσότερο, αλλά είναι πιο υγιεινή και θα δώσει στο σώμα σας κάποια πολύ απαραίτητα αντιοξειδωτικά.
3. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Δεν χρειάζεται να αρχίσετε να αγοράζετε μόνο βιολογικά προϊόντα, αλλά όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, θα ήταν τόσο κρίμα να μην εκμεταλλευτείτε πλήρως τα οφέλη της φύσης. Ορισμένα τρόφιμα, όπως οι συμβατικές φράουλες, τα ροδάκινα και το σπανάκι μπορεί να είναι γεμάτα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, γι ‘αυτό είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αξίζουν τα επιπλέον χρήματα που πρέπει να αγοραστούν βιολογικά.
Και εκτός από το γεγονός ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο υγιεινά και πιο θρεπτικά, έχουν και καλύτερη γεύση.
4. Άγριος σολομός
Σε σύγκριση με τον σολομό που εκτρέφεται σε ιχθυοκαλλιέργεια, ο άγριος είναι υψηλότερος σε περιεκτικότητα σε μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου και έχει επίσης λιγότερα λιπαρά, πράγμα που σημαίνει λιγότερες θερμίδες.
Θα χρειαστεί να πληρώσετε λίγο περισσότερο για ψάρια που αλιεύτηκαν στη φύση, αλλά ο άγριος σολομός έχει καλύτερη γεύση. Δεν είναι κορεσμένο με αντιβιοτικά ή ορμόνες και περιέχει λιγότερα χημικά, βαφές και λιγότερα αλλεργιογόνα.
5. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ, μπορείτε να αγοράσετε κάποιο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά είναι ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας που μπορείτε να αγοράσετε και πραγματικά κάνει τη διαφορά.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται πιο υγιεινό, αφού δεν επεξεργάζεται χημικά και περιέχει υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Η γεύση του ελαιόλαδου είναι πιο έντονη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, έτσι θα νιώσετε πραγματικά τη γεύση που πληρώνετε τα επιπλέον χρήματα.
6. Ελληνικό γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να κοστίσει διπλάσια από την τιμή του κανονικού γιαουρτιού, αλλά είναι παχύτερο και πιο κρεμώδες. Περιέχει επίσης λιγότερη ζάχαρη και σχεδόν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης ως κανονικό γιαούρτι, έτσι ώστε να σας κρατά πιο χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας των οστών και του εντέρου, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη.
7. Ωμό μέλι
Αν κοιτάξετε τα μέλια στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, ίσως παρατηρήσετε ότι οι τιμές μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές ανάλογα με το αν είναι ακατέργαστο ή κανονικό. Το ακατέργαστο μέλι είναι πιο ακριβό και δεν είναι επεξεργασμένο ή παστεριωμένο, επομένως περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων, των μετάλλων, των βιταμινών και των ενζύμων.
Η γεύση, η ποιότητα και τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, που περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, αξίζουν πολύ λίγα επιπλέον ευρώ.
8. Καφές μοναδικής προέλευσης
Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε ένα πρωινό χωρίς φλιτζάνι καφέ, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε κάτι πιο ξεχωριστό, όπως καφέ μοναδικής (single origin) προέλευσης. Αυτός ο τύπος καφέ θεωρείται ότι έχει καλύτερη γεύση επειδή τα κόκκοι του καφέ συλλέγονται με το χέρι από το ίδιο αγρόκτημα ή περιοχή.
Ο καφές single origin είναι ακριβότερος επειδή είναι εποχιακός, αλλά αξίζει τα επιπλέον χρήματα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν καφέ στην καθαρότερη μορφή του. Θα πρέπει να το απολαύσετε σκέτο, χωρίς γάλα ή ζάχαρη, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε τη μοναδική του γεύση.