Ανθρώπινο σώμα – Συμβουλές για την υγεία: Θεωρείτε πως και μετά την ηλικία των σαράντα ετών πως θα παραμείνετε ίδιοι; Τότε, είναι βέβαιο πως κάνετε λάθος. Και για του λόγου το αληθές, μπορείτε να διαβάσετε την παρακάτω λίστα από αλλαγές, που θα σας συμβούν, έπειτα από το κλείσιμο των 40 χρόνων σας.
1. Σύγχυση: Αν ξεχνάτε συχνά, δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε πρόωρη άνοια. Μικρή έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να ξεχνάνε απλά καθημερινά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση και για να σας φύγει το άγχος, συμβουλευτείτε ειδικό, ο οποίος θα σας υποβάλει σε ένα πολύ απλό τεστ για να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο. Είναι επίσης σημαντικό να «ρίξετε» τους ρυθμούς και να χαλαρώσετε για να διαπιστώσετε αν αυτό βοηθάει.
2. Ακράτεια: Εγκυμοσύνες, τοκετοί, εμμηνόπαυση, προκαλούν απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης . Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών άνω των 40 εκδηλώνουν το σύμπτωμα όταν βήχουν, φτερνίζονται ή γελούν έντονα.
3. Τριχόπτωση: Ο όγκος των μαλλιών παρουσιάζει αυξομειώσεις στη διάρκεια της ζωής μας. Στην εγκυμοσύνη τα μαλλιά είναι πιο πλούσια και υγιή, ενώ οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση προκαλούν τριχόπτωση. Με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων, μπορείτε να τονώσετε τα μαλλιά σας, αλλά αν η τριχόπτωση είναι σοβαρή, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών.
4. Τριχοφυΐα στο πρόσωπο: Καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει πέφτουν τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, και ανεβαίνει η τεστοστερόνη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο πηγούνι και άλλα σημεία του σώματος. Η λύση φυσικά δεν είναι άλλη από την αποτρίχωση και ευτυχώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιλέξετε.
5. Γκρίζες τρίχες παντού: Τα γκρίζα μαλλιά αποτελούν σύμπτωμα της γήρανσης, είναι όμως άβολο όταν εμφανίζονται και στα πιο απόκρυφα σημεία, ειδικά όταν είστε σε νέα σχέση. Το 50% των ανθρώπων είναι μόνοι από επιλογή ή λόγω των συγκυριών, είναι λοιπόν πολύ πιθανό να ξεκινήσουν μια νέα σχέση γύρω στα 50 και οι λευκές τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή συχνά προκαλούν αμηχανία. Η λύση είναι και πάλι η αποτρίχωση ή η χρήση βαφής. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε βαφή μαλλιών που έχει χημικά, αλλά ειδική βαφή σχεδιασμένη για την ευαίσθητη περιοχή.
6. Εξάψεις: Έως 80% των γυναικών έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι για κάποιες διαρκούν από 7 έως 11 χρόνια. Μοιραστείτε το πρόβλημα με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή κάποια αγωγή χωρίς ορμόνες, όπως αντικαταθλιπτικά.
7. Δυσφορία στο σεξ: Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κολπική ξηρότητα λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, που έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο κατά το σεξ και την απώλεια της επιθυμίας. Η χρήση λιπαντικού θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο γυναικολόγος θα σας καθοδηγήσει προτείνοντάς σας πιο δραστικές λύσεις.
8. Έλλειψη επιθυμίας για σεξ: Τα σεξουαλικά προβλήματα στη μέση ηλικία είναι συνηθισμένα και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ δεν είναι ο μόνος λόγος που οι γυναίκες το αποφεύγουν. Το άγχος της ηλικίας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ενώ η λήψη αντικαταθλιπτικών επίσης συμβάλλει στη μείωση του ενδιαφέροντος για σεξ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο η αδιαφορία για το σεξ να οφείλεται σε θέματα υγείας όπως ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς ή η καρδιακή νόσος.