Τα ανησυχητικά συμπτώματα της γρίπης που «θερίζει» τη χώρα και φέτος και έχει ήδη στερήσει την ζωή σε αρκετά άτομα, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να επισκεφθούν τον γιατρό τους.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών και οι ιατρικοί σύλλογοι καλούν την πολιτεία και τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια.
Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται ποια είναι τα συμπτώματα που όταν εμφανιστούν υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή εξέλιξη της συνήθους εποχικής γρίπης;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη σε αυτό το ερώτημα, διότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και η αξιολόγηση της αντίδρασης του οργανισμού μπορεί να γίνει μόνο από τον καταρτισμένο έμπειρο παθολόγο ιατρό, ο οποίος συνεκτιμά τα συμπτώματα και ένα σύνολο παραμέτρων κατά την ιατρική εξέταση (π.χ. ακροαστικά ευρήματα, ρυθμός αναπνοής και καρδιακής λειτουργίας).
Ωστόσο υπάρχουν επτά δυσμενή συμπτώματα που όταν εμφανίζονται χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης.
Η απλή γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση.
Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών. Εάν λοιπόν ο πυρετός ή τα συμπτώματα δεν έχουν τάση ύφεσης μετά την πάροδο τριημέρου ή διαρκούν πάνω από πέντε ημέρες ή υποτροπιάζουν μετά από ύφεση μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρότερη επιπλοκή.
Ο πυρετός στην γρίπη συνήθως ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά και εισέρχεται σε φάση ύφεσης μετά την λήψη τους που συνήθως διαρκεί επί τρεις τέσσερις ώρες. Όταν ο πυρετός είναι ανθεκτικός στην λήψη αντιπυρετικών δισκίων μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρότερη εξέλιξη.
Ο πυρετός στην γρίπη συνοδεύεται από έντονη κακουχία πόνο στο μυϊκό σύστημα και στις αρθρώσεις μικρού βαθμού ρίγος αλλά σπάνια εκδηλώνεται με έντονο ρίγος. Εάν λοιπόν εμφανίσετε ιδιαίτερα έντονο πρωτόγνωρο για εσάς ρίγος, ενδέχεται να μην πάσχετε από απλή γρίπη.
Η δύσπνοια δεν είναι μια απλή δυσχέρεια αναπνοής που οφείλεται σε φραγμένη μύτη αλλά ένα βαθύτερο αίσθημα αδυναμίας αναπνοής. Το σφύριγμα που αρκετές φορές δεν είναι αντιληπτό στον πάσχοντα αλλά εντοπίζεται από τους οικείους ή τους συγκατοίκους του ασθενούς είναι ο ήχος που παράγεται όταν ο αέρας διέρχεται κατά την αναπνοή από αποφραγμένους από τις βλέννες βρόγχους. Αυτό υποδηλώνει μία υπερπαραγωγή πτυέλων που χρήζει ιατρικής αντιμετωπίσεως και δεν συνάδει με την απλή γρίπη.
Ο πονοκέφαλος είναι συχνός ιδιαίτερα κατά την εισβολή της γρίπης σπάνια ωστόσο συνοδεύεται από εμετό ή αυχενική δυσκαμψία ή φωτοφοβία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν αρχόμενη μηνιγγίτιδα.
Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν ήπιο αίσθημα καρδιακών παλμών κατά την διάρκεια των εμπύρετων λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται στην φυσιολογικώς εκλυόμενη ταχυκαρδία. Όταν όμως ένας οργανισμός εμφανίσει ασυνήθιστο για τα δεδομένα του αίσθημα παλμών ή χτυπημάτων στο στήθος η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.
Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ή χρονίως πάσχοντες που δεν κάνουν εύκολα πυρετό λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Οι ασθενείς αυτοί συχνά εμφανίζουν αιφνίδιο λήθαργο ή βυθιότητα ή αλλαγή της συμπεριφοράς ή απότομη πτώση της αποβαλλόμενης 24ωρης ποσότητας των ούρων τους ως αποτέλεσμα της επιθετικής συμπεριφοράς του ιού.