Περίπου 1,7 εκατομμύρια περιπτώσεις εγκεφαλικού τραυματισμού συμβαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Περίπου 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αναπηρία που προκαλείται από αυτό το τραυματισμό. Κανείς δεν έχει συμβουλές που μπορεί να σας προστατεύσουν 100%, αλλά οι γνώσεις μας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα μετά από μια διάσειση και να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την αντιμετωπίσετε.
Εμείς εκτιμάμε την υγεία και θέλουμε να μοιραστούμε μερικά σημαντικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε μια διάσειση.
Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εγκεφαλικού τραυματισμού. Πάνω από το 30% των ατόμων διαμαρτύρονται για την ύπαρξη πονοκεφάλων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να επανεμφανίζονται, ακόμα και μετά από ένα χρόνο.
Αυτό συμβαίνει λόγω μικρών συγκεντρώσεων αίματος ή υγρού μέσα στο κρανίο. Μπορεί να έχετε ημικρανία, ή έντονους πονοκεφάλους.
Η μετατραυματική αμνησία είναι μια κατάσταση σύγχυσης που συμβαίνει αμέσως μετά από εγκεφαλικό τραύμα. Ένα άτομο είναι αποπροσανατολισμένο και δεν μπορεί να θυμάται τα γεγονότα που συμβαίνουν μετά τον τραυματισμό. Μπορεί να αισθάνεται θυμωμένο, παρορμητικό ή συναισθηματικό και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Οι ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν το περιβάλλον τους και μπορεί να υποβάλλουν επανειλημμένα ερωτήσεις ή να έχουν την τάση να αναρωτιούνται τι συνέβη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα αυτά μπορεί να γίνουν πολύ ήσυχα, αγαπητά και φιλικά.
Μπορεί να έχετε ζάλη ή αποπροσανατολισμό αμέσως μετά. Η ναυτία μπορεί σταδιακά να επιδεινωθεί και να είναι ενοχλητική. Με τον τραυματισμό στο κεφάλι, είναι φυσιολογικό να έχετε αυτό το σύμπτωμα. Συχνά εξαφανίζεται μετά από λίγες εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός.
Ο εμετός θεωρείται ένα από τα σημάδια εγκεφαλικής διάσεισης, αλλά δεν σημαίνει ότι έχετε πάθει όντως 100%. Ωστόσο, οι ασθενείς με εγκεφαλικά τραύματα συχνά βιώνουν επαναλαμβανόμενο εμετό με ζάλη.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι μια κατάσταση που προκαλεί μπερδεμένη ή αργή ομιλία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τους μύες για ομιλία έχουν πάθει βλάβη.
Οι ασθενείς μπορεί να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να πουν, αλλά είναι δύσκολο γι ‘αυτούς να το διατυπώσουν.
Μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη και αλλαγές στην όρασή σας, όπως διπλή όραση, θολή όραση ή “να βλέπετε αστεράκια”.
Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αλλαγές στην ισορροπία, και το περπάτημα σας να μην το νιώθετε σωστό. Μετά από μια διάσειση, ξαφνικές κινήσεις, όπως το να σηκωθείτε πολύ γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει μια έντονη ζάλη. Είναι καλύτερα να κάνετε αργές κινήσεις και να προσπαθήσετε να βρείτε την ισορροπία σας.
Η ευαισθησία σε ήχους είναι φυσιολογική μετά από εγκεφαλική διάσειση. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφθούν θορυβώδεις χώρους όπως αγορές και εστιατόρια. Μπορεί να βιώσουν κουδούνισμα στα αυτιά ή βουητό.
Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να επανεμφανίζεται ή να είναι σταθερό. Συμβαίνει λόγω της βλάβης στο εσωτερικό του αυτιού και στα νεύρα της ακοής.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να πάθετε διάσειση φορώντας το σωστό κράνος κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Αλλά σε περίπτωση που έχετε υποστεί κάποιο ατύχημα, είναι σημαντικό να πάτε σε γιατρό και να κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε διάσειση.
1. Επισκεφτείτε γιατρό για τη φροντίδα της διάσεισης.
2. Αν εσείς, οι προπονητές σας ή οι γονείς σας υποπτεύεστε ότι έχετε πάθει διάσειση, είναι σημαντικό να σταματήσετε να παίζετε αμέσως το άθλημά σας.
3. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να εξεταστούν από έναν επαγγελματία υγείας εκπαιδευμένο στην αξιολόγηση και τη διαχείριση της παιδικής εγκεφαλικής διάσεισης.
4. Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να αποφασίσει πόσο σοβαρή είναι η διάσειση και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Μετά από μια διάσειση, μπορεί να χρειαστείτε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν εντελώς, αλλά μπορεί να χρειαστούν μήνες για να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Είναι ζωτικής σημασίας:
1. Να κάνετε ένα διάλειμμα. Απλά ξεκουραστείτε, κοιμηθείτε περισσότερο, παρακολουθήστε τηλεόραση λιγότερο. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται χρόνο για να θεραπευτεί, έτσι η χαλάρωση είναι το κλειδί. Η δραστηριότητα σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα.
2. Πρέπει να αποφευχθεί η επανειλημμένη διάσειση. Μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
3. Κάντε κάποια θεραπεία χαλάρωσης ή βελονισμό, αν το συστήσει ο γιατρός σας.