7-logoi-poy-kryonoyme-choris-na-kanei-kryo-ti-simainei-gia-tin-ygeia-mas-kai-pos-tha-to-diorthosoyme-68628
10:40

7 λόγοι που κρυώνουμε χωρίς να κάνει κρύο, τι σημαίνει για την υγεία μας και πως θα το διορθώσουμε

10:40
Νίκη Μουλά

Άντε πάλι τα ίδια: Έχετε παγώσει από το κρύο, χωρίς οι θερμοκρασίες να είναι χειμωνιάτικες και επιθυμείτε να είστε στο σπίτι κάτω από την αγαπημένη σας παχιά μάλλινη κουβέρτα. Όλοι αισθανόμαστε το κρύο και την θερμότητα διαφορετικά, αλλά μερικοί από εμάς αισθάνονται κρύο όλη την ώρα και δεν έχουν ιδέα γιατί η αντίληψή μας για την θερμοκρασία διαφέρει τόσο πολύ.

Για όσους από εσάς έχουν ανατριχιάσει, ενώ διαβάζετε το άρθρο μας, ανακαλύψαμε ποιο είναι οι λόγοι για αυτήν την ασυνήθιστη κατάσταση και πώς μπορεί να διορθωθεί.

Ο θυρεοειδής αδένας σας μπορεί να μην λειτουργεί καλά.

Advertisement

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη και μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στο κρύο. Οι θυρεοειδείς ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της θερμοκρασίας, και τις όταν έχουμε έλλειψη, αρχίζουμε να αισθανόμαστε κρύο όλη την ώρα. Άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση και χαμηλό καρδιακό ρυθμό.

Πώς να το διορθώσετε: Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μια ιατρική εξέταση μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν έχετε το απαραίτητο ποσό θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας.

Advertisement

Μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό.

Το νερό ενισχύει το μεταβολισμό σας, βοηθώντας το σώμα σας να διασπάσει τα τρόφιμα και να δημιουργήσει ενέργεια και θερμότητα. Εάν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να μην έχετε τη θερμότητα και την ενέργεια που θα ζεσταίνουν το σώμα σας.

Advertisement

Πώς να το διορθώσετε: Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό. Αν δεν είστε οπαδός του καθαρού νερού και το βρίσκετε άγευστο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσθέσετε γεύση σε αυτό: λεμόνι, μέντα, βασιλικό, αγγούρι και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Μπορεί να έχετε αναιμία.

Η αναιμία είναι μια άλλη ιατρική κατάσταση που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κρύο στα χέρια και στα πόδια σας. Η αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας στερείται τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς σας. Υπάρχει αναιμία της ανεπάρκειας σιδήρου που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμήνου ρύσεως ή της απώλειας αίματος ή λόγω της ανεπαρκούς απορρόφησης σιδήρου και της αναιμίας της ανεπάρκειας βιταμινών που προκαλείται από κακή διατροφή. Άλλα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν χλωμό δέρμα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, κόπωση και πονοκεφάλους.

Advertisement

Πώς να το διορθώσετε: Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αναιμία, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Μπορεί να μην κοιμάστε αρκετά

Ο καλός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, οπότε αν συνεχίσετε να τρέμετε από το κρύο, ο λόγος μπορεί να είναι αρκετά απλός.

Πώς να το διορθώσετε: Αναθεωρήστε το ημερήσιο πρόγραμμα και σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για ύπνο ώστε να μπορείτε να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Αυτό μπορεί να είναι το φαινόμενο του Raynaud.

Advertisement

Το φαινόμενο Raynaud, ή απλά Raynaud, είναι εύκολο να αναγνωριστεί: κάνει τα δάχτυλά των χεριών σας ή τα δάχτυλα των ποδιών να γίνονται λευκά ή μπλε. Είναι μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών και κάνοντας τα να νιώσουν κρύο. Αρχικά, όταν μειώνεται η ροή του αίματος, τα δάχτυλα γίνονται χλωμά ή μπλε και καθώς το αίμα επιστρέφει γίνονται κόκκινα ξανά και αρχίζουν να μουδιάζουν ή να πονάνε.

Πώς να το διορθώσετε: Επισκεφθείτε το γιατρό. Το Raynaud μπορεί να ξεκινήσει από ψυχρή θερμοκρασία, άγχος, επαφή με κάποια χημικά και άλλους παράγοντες. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα, χειρουργική επέμβαση και αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στην εξάλειψη των παραγόντων που το ενεργοποιούν.

Μπορεί να είσαι πολύ λεπτοί.

Όταν το βάρος σας είναι κάτω του μέσου όρου, απλά δεν έχετε αρκετό σωματικό λίπος για να σας μονώσει από το κρύο. Αν χάνετε βάρος σκόπιμα και μειώνετε τις θερμίδες ή απλά δεν τρώτε αρκετά, αυτό μπορεί να σπάσει το μεταβολισμό σας και να επηρεάσει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σας.

Πώς να το διορθώσετε: Σκεφτείτε να ακολουθήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που ταιριάζει με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας.

Μπορεί να έχετε κακή κυκλοφορία του αίματος.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι η στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα κυρίως τα πόδια, αλλά και τα χέρια, τα όργανα και τους ιστούς, γεγονός που μας κάνει να νιώσουμε κρύο. Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες (αρτηριοσκλήρωση), καθιστά τις αρτηρίες στενότερες, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος στα χέρια και στα πόδια, προκαλώντας κρύο και μούδιασμα.

Πώς να το διορθώσετε: Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η θεραπεία για την περιφερική αρτηριακή νόσο περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως το κάπνισμα, για παράδειγμα) και την ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως μπορείτε να δείτε, η αίσθηση του κρύου όλη την ώρα μπορεί να έχει αρκετές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, και η επίσκεψη σε έναν γιατρό είναι η καλύτερη επιλογή. Ενώ περιμένετε την επίσκεψή σας, εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να θερμάνετε το σώμα σας:

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματος σας και να φορέσετε ρούχα με στρώσεις. Επιλέξτε εσωτερικές στρώσεις από ύφασμα από μαλλί και πολυπροπυλένιο.
  • Πιείτε περισσότερα ζεστά ροφήματα, όπως τσάι και ζεστή σοκολάτα.
  • Αποφύγετε να αφιερώνετε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στο κρύο, μέχρι να μάθετε τον λόγο της κατάστασής σας.

Ένα περίεργο γεγονός: Οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται το κρύο περισσότερο από τους άνδρες και ότι η άνετη θερμοκρασία δωματίου για τις γυναίκες είναι 25° C, ενώ για τους άνδρες είναι 22° C. Η επιστήμη έχει αρκετές εξηγήσεις γι ‘αυτό το φαινόμενο. Τα οιστρογόνα, οι θηλυκές ορμόνες, πυκνώνουν ελαφρά το αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ροή αίματος στα τριχοειδή αγγεία. Ο ρυθμός μεταβολισμού μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο: οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερο ρυθμό μεταβολισμού από τους άνδρες, καίγοντας λιγότερες θερμίδες για να ζεσταίνουν το σώμα τους. Έτσι, αν είστε άντρας και παρατηρήσετε ότι η γυναίκα σας ανάβει κρυφά το καλοριφέρ κάθε λίγο, ξέρετε γιατί.