Η επιστήμη και το πρωινό είναι συχνά αντιφατικά. Από τη μία πλευρά, η βιομηχανία τροφίμων επιμένει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας παρά το γεγονός ότι η παράλειψή του δεν έχει πραγματικά αρνητικές συνέπειες. Από την άλλη πλευρά, ένα ποιοτικό, πλούσιο πρωινό μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να αποτρέψει την κατάθλιψη. Φαίνεται ότι το κόλπο είναι να ξέρεις τι να τρως και τι να μην τρως για πρωινό.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, σήμερα, εξετάσαμε ποια τρόφιμα είναι καλύτερα να αποφύγουμε πριν από τις 10 π.μ. για να παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα και τους λόγους πίσω από αυτό.
1. Ψωμί με βούτυρο
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, το πρωινό δεν πρέπει απαραίτητα να μην περιλαμβάνει λιπαρά. Το κόλπο είναι να βρείτε το σωστό είδος λίπους για να κατανάλωσετε το πρωί. Το βούτυρο περιέχει λίπος που σας βοηθά να επεξεργαστείτε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης πολλά κορεσμένα λιπαρά που προκαλούν βλάβη στην καρδιά σας καθώς και αύξηση βάρους.
Αντ ‘αυτού: Αλοίψτε φυστικοβούτυρο πάνω στο ψωμί του τοστ σας. Σύμφωνα με μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα φυστίκια και το γνήσιο φυστικοβούτυρο συμβάλλουν στο να νιώσετε λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή αυξάνουν την παραγωγή του πεπτιδίου YY, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την πείνα, η οποία το καθιστά ιδανικό για πρωινό.
2. Μικρές νιφάδες και δημητριακά
Τα δημητριακά για πρωινό είναι μια ύπουλη και κλασική επιλογή. Αν και πολύ πρακτικό, τα πιο δημοφιλή δημητριακά περιέχουν τεράστια ποσότητα ζάχαρης που μπορεί αργότερα να γίνει κοιλιακό λίπος. Αυτή η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι μικρές νιφάδες συνδέονται με υψηλότερη κατανάλωση θερμίδων επειδή οι άνθρωποι τείνουν να σερβίρουν λιγότερα δημητριακά όταν οι νιφάδες είναι μεγαλύτερες.
Αντ ‘αυτού: Προτιμείστε αυτά που δεν έχουν ζάχαρη,όπως σπιτικό χυλό βρώμης που περιλαμβάει μια υγιή ποσότητα φυτικών ινών και σχεδόν καθόλου ζάχαρη. Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αίσθηση κόπωσης το μεσημέρι. Αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε τις νιφάδες δημητριακών με επικάλυψη ζάχαρης, δοκιμάστε να αγοράσετε τις μεγαλύτερες.
3.Τηγανίτες και βάφλες
Αν και είναι εύκολο να τα πάρετε μαζί σας όταν βιάζεστε, οι περισσότερες κατεψυγμένες τηγανίτες, βάφλες και μπισκότα περιέχουν εξευγενισμένους υδατάνθρακες. Αυτοί δεν είναι απαραίτητα επιβλαβείς, εξαρτάται από τη διατροφή σας, αλλά οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περιέχουν επίσης λίγες έως καθόλου ίνες και πολλά trans λιπαρά που είναι επιβλαβή για την υγεία σας.
Αντ ‘αυτού: Φτιάξτε τα στο σπίτι και επιλέξτε αλεύρι ολικής αλέσεως ή ελέγξτε τις θρεπτικές αξίες που περιέχουν οι τηγανίτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Μπορείτε επίσης να τα αντικαταστήσετε με λίγο ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως.
4. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά έχει γίνει μια ευρέως διαδεδομένη εναλλακτική λύση για πρωινό. Δυστυχώς, συχνά περιέχει πολλά σάκχαρα για να προσθέσετε γεύση και λίγη πρωτεΐνη. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το γιαούρτι που είναι πλήρες σε λιπαρά βοηθά στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση πρωτεϊνών το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, και το γιαούρτι με πλήρες λίπος είναι γεμάτο από αυτές.
Αντ ‘αυτού: Επιλέξτε ένα γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά χωρίς ζάχαρη.
5. Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων
Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων περιέχουν εξίσου μεγάλη ποσότητα ζάχαρης με τη σόδα, σύμφωνα με μελέτες, καθιστώντας τους μια από τις χειρότερες επιλογές για πρωινό ή κατανάλωση γενικά. Επίσης, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι αυτός δεν είναι ο λόγος που αποτελούν μια κακή επιλογή πρωινού. Το να μην μασάτε μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο κορεσμένοι, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την ημέρα σας μασώντας, κατά προτίμηση φρούτα.
Αντ ‘αυτού: Φάτε φρούτα εποχής. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενεργοποιήσετε το πεπτικό σας σύστημα το πρωί και να το προετοιμάσετε για την υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων που θα λάβετε στα επόμενα γεύματά σας.
6. FODMAPs
Τα μήλα, το σκόρδο, τα αχλάδια, τα φασόλια και τα ροδάκινα περιέχουν ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες ή με μια λέξη FODMAPs. Είναι υδατάνθρακες στους οποίους είμαστε ευαίσθητοι επειδή είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν από άλλους, γεγονός που οδηγεί σε ζύμωση στο στομάχι και τα έντερα, εξ ου και η αίσθηση φουσκώματος. Δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά ιδανικά πρέπει να καταναλώνονται μετά το πρωινό όταν το πεπτικό σας σύστημα είναι πιο ενεργό.
Αντ ‘αυτού: Καταναλώστε μικρές ποσότητες αυτών των τροφίμων σε συνδυασμό με μια υγιή ποσότητα λίπους και πρωτεΐνης για να σας βοηθήσουν να τα διασπάσετε