Λόγω του σύγχρονου ρυθμού ζωής, του στρες και της μη ισορροπημένης διατροφής, αισθανόμαστε συχνά τα αποτελέσματα μιας ανεπάρκειας ζωτικών μικροστοιχείων που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα σώματά μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε συλλέξει μια λίστα με βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία που οι άνθρωποι συχνά έχουν ανεπάρκεια, καθώς και μια λίστα με τα προϊόντα που μπορούν να τα αποκαταστήσουν.
Σήμερα θα σας πούμε τι χρειαζόμαστε για ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και ποιες θα είναι οι συνέπειές αν έχουμε έλλειψη σε αυτές.
Οι κύριες αιτίες για την έλλειψη καλίου είναι αρκετά απλοί: μια μη ισορροπημένη διατροφή, διαρκής κατανάλωση προεπεξεργασμένων προϊόντων και άγχος.
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση του καλίου είναι 3 g έως 5 g.
Πού μπορείτε να το λάβετε: 100 γραμμάρια ψημένης πατάτας περιέχει 0,5 γραμμάρια κάλιο, 100 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα έχουν 1,1 γραμμάρια και 100 γραμμάρια σπανάκι περιέχουν περίπου 0,5 γραμμάρια κάλιο.
Οι αιτίες για έλλειψη φυτικών ινών δεν προκαλούν καθόλου έκπληξη. Όλοι μας βιαζόμαστε πάντα και τρώμε διαφορετικά γεύματα εν κινήσει. Συχνά, αυτά τα σνακ είναι απλά, όχι σύνθετοι υδατάνθρακες. Ωστόσο, τρώμε πολλά τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σίτου αλεύρου και ζάχαρης. Ενώ μπορεί να έχουν υπέροχη γεύση, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση φυτικών ινών, επειδή η υπερβολική ποσότητα αυτών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι από 21 g έως 38 g.
Πού μπορείτε να το λάβετε: 100 γραμμάρια φασολιών περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών, 100 γραμμάρια σμέουρων έχουν 7 γραμμάρια και το κινόα περιέχει 5 γραμμάρια αυτού του στοιχείου.
Οι αιτίες για ανεπάρκεια του ασβέστιο οφείλονται στην ύπαρξη μιας μη ισορροπημένης διατροφής και στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης που απομακρύνει το ασβέστιο από το σώμα.
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι από 1 g έως 1,2 g.
Πού μπορείτε να το λάβετε: 100 γραμμάρια μπρόκολο περιέχει 0,5 γραμμάρια ασβεστίου, 1 κουταλάκι σπόρων παπαρούνας έχει 1,3 γραμμάρια και 1 φλιτζάνι αμύγδαλα περιέχει 0,2 γραμμάρια ασβεστίου.
Οι αιτίες για ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι αρκετά απλοί: η έλλειψη ηλιακού φωτός, η μη ισορροπημένη διατροφή και το άγχος.
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι από 10 μικρογραμμάρια έως 20 μικρογραμμάρια.
Πού να το λάβετε: 100 γραμμάρια σολομού περιέχουν 9 μικρογραμμάρια, ενώ 100 γραμμάρια κονσερβοποιημένου τόνου περιέχουν 5,9 μικρογραμμάρια βιταμίνης D.
Πολύ συχνά η αιτία για έλλειψη σιδήρου οφείλεται στη διατροφή. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει αυτό το στοιχείο από μόνος του και μπορεί να το λάβει μόνο από τρόφιμα. Επιπλέον, χάνουμε αυτό το στοιχείο καθημερινά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης του εντέρου. Οι γυναίκες χάνουν επίσης λόγω της μηνιαίας απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 18 mg για τις γυναίκες και 8 mg για τους άνδρες.
Πού μπορείτε να το λάβετε: 100 γραμμάρια στρειδιών περιέχουν 7 mg σιδήρου, 100 γραμμάρια βοδινού κρέατος έχουν 2,6 mg και 100 g συκωτάκι κοτόπουλου έχει 17 mg σιδήρου.