Τα κρεμμύδια, παρά το ότι είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά στην κουζίνα μας, είναι πλούσια σε βιταμίνες και έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, οι ιδιότητές τους είναι πολύ πιο αποτελεσματικές αν καταναλώνονται ωμά, παρά μαγειρευμένα.
Εμείς θέλουμε να διευρύνουμε τόσο τους γαστρονομικούς όσο και τους υγιεινούς ορίζοντες, οπότε διερευνήσαμε την περίπτωση του κρεμμυδιού και είμαστε εδώ για να σας κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα.
Χάρη στα φλαβονοειδή, η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση στους μυς των αεραγωγών, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άσθμα να αναπνέουν ευκολότερα. Τα κρεμμύδια είναι επίσης αντι-αλλεργιογόνα, και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλεργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων.
Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 79% χαμηλότερος σε εκείνους που τρώνε τακτικά λαχανικά του γένους Άλλιον, όπως τα κρεμμύδια. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου. Σύμφωνα με την ανάλυση αρκετών μελετών, τα άτομα που έχουν μια διατροφή πλούσια σε Άλλιον είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου και του παχέος εντέρου. Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης μια οργανική ένωση θείου, η οποία μειώνει την ανάπτυξη όγκων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κρεμμύδια και ο χυμός κρεμμυδιού μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες. Η τεστοστερόνη είναι μια σημαντική ορμόνη για τους άνδρες, καθώς είναι υπεύθυνη για τη μάζα των οστών και των μυών, τη δύναμη, την κατανομή του λίπους και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τα κρεμμύδια μπορούν να καταστήσουν τη τρομακτική λέξη, «εμμηνόπαυση», λιγότερο επώδυνη. Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα όταν ξεπερνάμε τα 50 μας χρόνια. Δεδομένου ότι τα κρεμμύδια αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος των οστών περισσότερο από 20%!
Τα κρεμμύδια είναι πολύτιμα όταν πρόκειται για άψογο δέρμα. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για να απαλλαγείτε από τις κηλίδες και την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Είναι περιττό να πούμε ότι συμβάλλει στη συνολική συντήρηση του δέρματος και των μαλλιών. Και λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων τους, τα κρεμμύδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή της πιτυρίδας και των ψειρών από τα μαλλιά σας.
Τα κρεμμύδια βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της γήρανσης της επιδερμίδας, επειδή το φολικό τους οξύ βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων έκφρασης και των λεπτών γραμμών.
Η κατανάλωση κρεμμυδιών, για όσους έχουν συγκεκριμένο τύπο διαβήτη, συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος. Οι ενώσεις του κρεμμυδιού, η κουερσετίνη και το χρώμιο, έχουν αντιδιαβητικά αποτελέσματα. Όταν η κουερσετίνη αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του ήπατος, τους μύες και τον λιπώδη ιστό, μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε όλο τον οργανισμό. Το χρώμιο δίνει το ερέθισμα για την αύξηση παραγωγής της ινσουλίνης.
Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμινών Α και C – η ιδανική συνταγή για τέλεια όραση. Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών προβλημάτων, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα κρεμμύδια αποτρέπουν τη θόλωση του κερατοειδούς και θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή θεραπεία για οφθαλμικές λοιμώξεις, όπως η βλεφαρίτιδα και η επιπεφυκίτιδα.