Η μνήμη είναι μια σημαντική πτυχή της ζωής του κάθε ανθρώπου. Είτε αφορά κάτι απλό όπως το να θυμηθείτε κάτι από τη λίστα των αγορών στο σούπερ μάρκετ, είτε να θυμάστε τις αστείες αναμνήσεις του παρελθόντος, χρειάζεστε μια λειτουργική μνήμη για να το κάνετε. Ωστόσο, καθώς γερνάμε, η λειτουργία αυτή τείνει να μειώνεται κυρίως ως αποτέλεσμα μιας ασθένειας, δηλαδή της άνοιας. Είναι λοιπόν τρομακτική ιδέα ότι οι αναμνήσεις μας μπορούν ξαφνικά να εξαφανιστούν.
Τα προβλήματα μνήμης που αποδίδονται στην εμμηνόπαυση είναι προσωρινά. Το ζήτημα προέκυψε ως αποτέλεσμα των εξάψεων που αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου που προκαλεί δυσφορία στις γυναίκες. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου του ατόμου, επηρεάζοντας έτσι τις λειτουργίες του εγκεφάλου και την ανάκτηση αναμνήσεων.
Από αυτό το σημείο, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να σχηματίζει και να ανακαλεί αναμνήσεις. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος είναι κρίσιμος για την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων. Αν οι νευρώνες δεν είχαν κάποιες καλές συνδέσεις με τον ύπνο, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανακαλέσουν μικρές λεπτομέρειες όταν δεν έχουν ποιοτικό ύπνο.
Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο υποθυρεοειδισμό. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν διαταραγμένο ύπνο που προκαλεί κατάθλιψη. Με τη σειρά του, τόσο η έλλειψη ύπνου όσο και η κατάθλιψη προκαλούν στο άτομο να έχει κενά μνήμης.
Όταν έχουμε στρες , το σώμα μας απελευθερώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Όταν έχουμε άγχος όμως οι κυτταρικές συνδέσεις του εγκεφάλου είναι εξασθενημένες, χάνοντας τις συνάψεις. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να ανακαλέσει μνήμες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν χειρότερη λειτουργία μνήμης από όσους δεν είναι καπνιστές. Το ζήτημα αποδίδεται στον τρόπο με τον οποίο η ροή του αίματος επηρεάζεται από το κάπνισμα καθώς εισρέει στον εγκέφαλο.