Η διατροφολόγος Evgeniya Degtiánnikova υποστηρίζει ότι τα φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να αποφεύγονται για όσους θέλουν να χάσουν μερικά επιπλέον κιλά, αλλά ποια είναι αυτά;
Της: Έπη Τρίμη
Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να τρώτε φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως: μπανάνες, καρπούζι, μάνγκο, σταφύλια και χουρμάδες. Ούτε να τρώτε περισσότερα από δύο φρούτα την ημέρα, μερικές φορές πρέπει να περιορίζεστε σε ένα, συνιστάται η ειδικός.
Η ειδικός εξήγησε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ο ρυθμός με τον οποίο η γλυκόζη εισέρχεται στο αίμα ως απάντηση στην κατανάλωση ορισμένων τροφών. Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο δείκτης, τόσο πιο γρήγορος είναι ο ρυθμός με τον οποίο εισέρχεται η γλυκόζη στο αίμα και τόσο μεγαλύτερη είναι η απότομη αύξηση της γλυκόζης.
«Αυτό σημαίνει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης χαρακτηρίζει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης , της κύριας ορμόνης που κάνει τη γλυκόζη να εισέρχεται στο κύτταρο, μέσω της οποίας λαμβάνουμε ενέργεια».
Ο περιορισμός των γλυκών φρούτων οδηγεί σε μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, εξήγησε η ειδικός.«Τα αυξημένα επίπεδά του συνδέονται με διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο και όταν τα επινεφρίδια εξαντλούνται, η ζάχαρη μπορεί να πυροδοτήσει υπογλυκαιμία», κατέληξε η διατροφολόγος.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα φρούτα όπως ο ανανάς που μπορούν να θεωρηθούν ως τέλειοι σύμμαχοι όσον αφορά την απώλεια βάρους, αν και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να αξιολογήσει μεμονωμένα εκείνα τα τρόφιμα που χρειάζεται το σώμα μας για να εξαλείψει το υπερβολικό βάρος στο μέγιστο.