Άγγιγμα προσώπου: Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να επιθυμούν να αγγίζουν συνεχώς το πρόσωπό τους. Ωστόσο, αυτό δεν επιτρέπεται γενικότερα και ειδικότερα τώρα, που η Ελλάδα βρίσκεται σε «ρυθμούς» κορωνοϊού. Όποιος αγγίζει το πρόσωπό του κινδυνεύει άμεσα και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται βοήθεια. Αναλυτικότερα τι πρέπει να κάνετε σε αντίστοιχη περίπτωση:
– Επιλέξτε μια «ανταγωνιστική» συνήθεια: Ο Gail Saltz, M.D., καθηγητής Ψυχιατρικής στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι οι ψυχίατροι συχνά βοηθούν τους ασθενείς να επικεντρωθούν σε αποδεκτές αντίθετες συμπεριφορές όταν πρέπει να σταματήσουν μια κακή συνήθεια. Και αυτό μπορεί να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση.
Εάν αγγίζετε το πρόσωπό σας ασυνείδητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας (ή την ώρα), σκεφτείτε ένα άλλο μέρος του σώματός σας που μπορείτε να αγγίζετε, χωρίς να αυξήσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια. «Όταν αισθάνεστε την επιθυμία να αγγίξετε το πρόσωπό σας, αγγίξτε τον βραχίονα σας αντί για το χέρι σας», τονίζει ο Gail Saltz.
– Μην αγνοείτε την επιθυμία: Αρκετοί προσπαθούν να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια, επαναλαμβάνοντας το «δεν αγγίζω το πρόσωπό μου». Αλλά αυτός, όπως τονίζει ο δρ. Gail Saltz δεν βοηθάει και τόσο την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί, μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Ακούτε την επιθυμία σας και προσπαθείτε να εφαρμόσετε την «αντίστροφη συμπεριφορά», ενώ συνειδητά προσπαθήστε να ελαττώσετε τις φορές που αγγίζετε το πρόσωπό σας.
– Κρατήστε απασχολημένα τα χέρια σας: Επίσης, ελέγξτε πότε ακουμπάτε με τα χέρια σας το πρόσωπο. Όταν θέλετε να σκεφτείτε κάτι; Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, όταν βλέπετε τηλεόραση; Αφού δείτε πότε το κάνετε, φροντίστε τότε να απασχολείτε τα χέρια σας με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, μπορείτε να βλέπετε τηλεόραση κρατώντας ένα αγχολυτικό μπαλάκι ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Αν μιλάτε στο τηλέφωνο, μπορείτε να έχετε δίπλα σας ένα χαρτί και στυλό και να κάνετε διάφορα σκίτσα ή να γράφετε.