Τα καταπληκτικά δόντια και η καλή πάστα δοντιών μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον παράγοντα της κληρονομικότητας, ωστόσο, θα πρέπει ν’ αποκτήσουμε ορισμένες καλές συνήθειες, ώστε να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε.
Ακολουθούν 21 χρήσιμες συμβουλές που πρέπει ν’ ακολουθήσετε, προκειμένου να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την οδοντοστοιχία σας και γενικότερα τη στοματική σας υγιεινή.
Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον πρωί και βράδυ με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιήστε μαλακιά ή μέτρια οδοντόβουρτσα με μικρό κεφάλι. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί όμως είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος.
Διαιτητικές συνήθειες: Προσέξετε τι τρώτε και τι πίνετε και πόσο συχνά. Προσέξτε τη ζάχαρη που είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα. Αποφύγετε να τρώτε κάθε λίγο και λιγάκι ώστε να μπορεί το στόμα με το σάλιο να συνέλθει μεταξύ των γευμάτων. Το τυρί κάνει καλό.
Οδοντικό νήμα: Η βούρτσα αφήνει τις ενδιάμεσες επιφάνειες των δοντιών ακαθάριστες. Αν με το νήμα δυσκολεύεστε χρησιμοποιήστε βουρτσάκια ή ειδικές οδοντογλυφίδες μεσοδοντίων διαστημάτων.
Χρησιμοποιήστε το εάν και εφόσον ο οδοντίατρος σας το έχει συνταγογραφήσει και για το διάστημα που σας το έχει συστήσει. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη βούρτσα και το νήμα.
Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες εφ’ όσον υπάρχει αυξημένη τάση στην τερηδόνα. Γίνετε με τοπική εφαρμογή από τον οδοντίατρο, με στοματικό διάλυμα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Ειδικά μετά το γεύμα καθαρίζει το στόμα, προκαλεί έκκριση σάλιου και αν περιέχει ξυλιτόλη έχει και αντιμικροβιακή δράση.
Μόνο εκείνος μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα πριν προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Μη θεωρήσετε ότι όλα πάνε καλά αν δεν αισθάνεστε κανένα πόνο. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των δοντιών και των ούλων θα δώσουν σημάδια όταν θα έχει γίνει σοβαρή ζημιά.
Μην καθυστερείτε την οδοντιατρική θεραπεία. Η καθυστέρηση θα χειροτερέψει τα πράγματα. Για παράδειγμα ένα δόντι που χρειάζεται ένα απλό σφράγισμα αντιμετωπιστεί εγκαίρως αποφεύγεται μελλοντική ενδοδοντική θεραπεία η εξαγωγή.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε προσθετικές εργασίες στο στόμα όπως γέφυρες, εμφυτεύματα, μερικές οδοντοστοιχίες κ.λ.π. Απαιτείται καλή στοματική υγιεινή και καθαρισμός για να μην παραβλάπτονται τα παρακείμενα δόντια και ούλα και για να μακροημερεύουν οι κατασκευές. Το ίδιο ισχύει όταν έχετε ορθοδοντικές συσκευές (σιδεράκια).
Χρησιμοποιείστε αποκαλυπτικά δισκία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Υπάρχουν και ανάλογα διαλύματα. Βάφουν τη μικροβιακή πλάκα και έτσι μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο της στοματικής υγιεινής.
Αφήστε το φθόριο της οδοντόκρεμας να δράσει πάνω στα δόντια σας. Μην ξεπλένετε ζωηρά το στόμα σας.
Καθαρίστε τη γλώσσας μαλακά σαν μέρος της στοματικής σας υγιεινής.
Βλάπτει πολύ. Ποτέ δεν είναι αργά και μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια γι’ αυτό.
Πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν ζάχαρη ή είναι πολύ όξινα. Επίσης στεγνώνουν το στόμα και το κάνουν πιο ευάλωτο σε βλάβες. Ο συνδυασμός καπνού και οινοπνεύματος σε ποσότητες είναι καταστροφικός.
Αν το στόμα σας είναι στεγνό (ξηροστομία) ζητήστε από τον οδοντίατρός σας βοήθεια.
Αν διαπιστώσετε ότι ματώνουν τα ούλα σας, αυτό είναι σήμα ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.
Αν επιθυμείτε καθαρά και λευκά δόντια συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.
Αν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα ή πολύ συχνά σε στιγμές έντασης τη μέρα, ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας κατασκευάσει ένα νάρθηκα προστασίας.
Βουρτσίστε τα νεογιλά δόντια των παιδιών σας και καθοδηγήστε τα μεγαλώνοντας να τα βουρτσίζουν μόνα τους.
Αν φοράτε οδοντοστοιχίες διατηρήστε τις καθαρές και καλύτερα να τις βγάζετε το βράδυ. Υπάρχουν ειδικά δισκία για τον καθαρισμό και την απολύμανση των οδοντοστοιχιών.
Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρός σας για έλεγχο τόσο της οδοντοστοιχίας όσο και του βλεννογόνου του στόματος ακόμα και για πιθανά πρώιμα σημάδια καρκίνου.
Αν νιώθετε κακοσμία αυτό μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας ή τερηδόνας. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.