Advertisement
ΥΓΕΙΑ

18 θεραπευτικά βότανα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και πως να τα χρησιμοποιήσετε

10:41
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Θεραπευτικά βότανα: Τον χειμώνα το κρυολόγημα είναι κάτι που είναι πολύ σύνηθες. Μπορούμε ομως να απαλύνουμε τα συμπτώματα του;

Φυσικά και μπορούμε. Παρακάτω σας εχουμε ορισμένα βότανα τα οποια μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος να γινουν πιο υποφερτά.

Advertisement

Θεραπευτικά βότανα: Εχινάκεια

Η εχινάκεια έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι διεγείρει τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλοί είναι εκείνοι που τη λαμβάνουν προληπτικά.

Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά του.

Advertisement

Προσοχή: Η λήψη της δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τους 2 μήνες. Απαγορεύεται η χορήγησή της σε παιδιά κάτω των 8 ετών.

Advertisement

Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων.

Φασκόμηλο

Είναι ένα πολύ γνωστό γιατροσόφι των γιαγιάδων μας. Το φασκόμηλο έχει αντισηπτική δράση και βοηθάει με τον ξυρό λαιμό.

Προσοχή: Απαγορεύεται η λήψη του από όσους έχουν υπέρταση και επιληψία.

Advertisement

Τζίντζερ (Πιπερόριζα)

Αποτελεί εξαιρετικό γιατροσόφι για τον πονόλαιμο, δεδομένου ότι έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επιπλέον, δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα.

Σε περίπτωση πονόλαιμου, σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη. Το αφήνουμε 3-4΄, το σουρώνουμε και το πίνουμε.

Περγαμόντο

Το αιθέριο έλαιο που ανακουφίζει τον λαιμό από τους ερεθισμούς. Σε 1 κουταλάκι κονιάκ, διαλύουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και στη συνέχεια το προσθέτουμε σε 1/2 ποτήρι νερό. Με το διάλυμα αυτό κάνουμε γαργάρες.

Θεραπευτικά βότανα: Λεβάντα

Τα άνθη της έχουν ηρεμιστική, αντισπασμωδική και χαλαρωτική δράση. Βάζουμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου στα δάχτυλά μας και κάνουμε μασάζ στους κροτάφους.

Advertisement

Βαλεριάνα

Γνωστή από την αρχαιότητα, η βαλεριάνα λειτουργεί ως ήπιο κατευναστικό του νευρικού συστήματος.

Τίλιο

Μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να καταπραΰνουμε την ένταση.

Ευκάλυπτος

Ένα από τα είδη του φυτού εισήχθη στην Ελλάδα το 1862 και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες.

Σε μια κουταλιά κονιάκ προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Ρίχνουμε το μείγμα σε 500 ml κρύο νερό και κάνουμε κομπρέσες. Εναλλακτικά το βράζουμε τον ευκάλυπτο και κάνουμε εισπνοές με τους υδρατμούς.

Θυμάρι

Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό βότανο για την περίπτωση του κρυολογήματος.

Θεραπευτικά βότανα: Γλυκάνισος

Διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία.

Πεύκο

Βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος. Στον αρωματικό λύχνο βάζουμε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου και μόλις αρχίσει ο βρασμός κάνουμε εισπνοές για 5-10΄.

Ζαμπούκος ή κουφοξυλιά, αφροξυλιά

Το αφέψημά του έχει την ιδιότητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση του πυρετού.

Μέντα

Δρα ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία και ο πονοκέφαλος.

Δυόσμος

Υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό και τη γρίπη.

Μαντζουράνα

Ο συγγενής της ρίγανης εκτός από μπαχαρικό χρησιμοποιείται και ως αφέψημα.

Γλυκόριζα

Είναι δημοφιλές βότανο για τον βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό, καθώς έχει μαλακτικές ιδιότητες.

Αλθαία ή Μολόχα

Χρησιμοποιούμε κυρίως τη ρίζα της, αλλά και τα φύλλα της. Ανακουφίζει από τον ερεθισμένο βλεννογόνο, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές της ιδιότητες θεωρούνται ιδανικές για τη λαρυγγίτιδα.

Σε ένα ποτήρι με νερό της βρύσης, ρίχνουμε 2 κουταλάκια αλθαία σε σκόνη, αφήνουμε το μείγμα περίπου 2 ώρες και έπειτα σουρώνουμε. Πριν το πιούμε, το ζεσταίνουμε.

Θεραπευτικά βότανα: Μπάνιο με αιθέρια έλαια

Γεμίζουμε την μπανιέρα μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό και ρίχνουμε 2 σταγόνες ευκάλυπτο, 2 σταγόνες tea tree και 2 σταγόνες μαύρο πιπέρι. Κάνουμε μπάνιο το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.

Λάδι μασάζ με αιθέρια έλαια

Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, ρίχνουμε 5 σταγόνες μαύρο πιπέρι, 5 σταγόνες ευκάλυπτο, 4 σταγόνες δεντρολίβανο, 2 σταγόνες φασκόμηλο και 2 σταγόνες λεβάντα. Με το λάδι αυτό κάνουμε μασάζ στα σημεία που πονάμε, όσες φορές θέλουμε την ημέρα.

Καλό θα ηταν σε κάθε περίπτωση πριν την χρήση οποιουδήποτε από τα παραπανω βότανα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

TAGS:
Advertisement