Διατροφικοί κανόνες: Η γήρανση του σώματος είναι κάτι αναπόφευκτο. Παρόλα αυτά μπορούμε καποια από τα συμπτώματα να τα ελαφρύνουμε.
Καθώς μεγαλώνουμε, οι κανόνες διατροφής αλλάζουν και γίνονται αυστηρότεροι. Μερικές βιταμίνες, όπως η Β12, γίνονται ακόμα πιο σημαντικές. Ασθένειες που προέρχονται με το πέρασμα του χρόνου είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Παρόλα αυτά μπορούμε ορισμένες από αυτές να τις χειριστούμε καλύτερα με μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης ένας παράγοντας που έχει βρεθεί ότι βοηθάει είναι η σωματική άσκηση.
Η βιταμίνη Β12 παραβλέπεται συχνά. Χρήσιμη για την παραγωγή των κυττάρων του αίματος και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, προσφέρεται στον οργανισμό από τις ζωικές πρωτεΐνες όπως είναι τα αυγά ή το κρέας.
Με το πέρασμα της ηλικίας, η μείωση παραγωγής σάλιου και η αποδυνάμωση της γευστικής δύναμης, κάνει κάποιες τροφές όχι και τόσο γευστικές. Μην καταφύγετε στο αλάτι. Υπάρχουν τόσα άλλα μπαχαρικά που δεν περιέχουν νάτριο που μπορείτε να προσθέσετε και που θα κάνουν τη διαφορά, όπως το πιπέρι, ο κουρκουμάς ή το κάρυ.
Η πίεση του αίματος τείνει να αυξάνεται με την ηλικία. Για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, πρέπει να τρώτε λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο.
Όπως μπορεί να μειωθεί η αίσθηση της γεύσης με την πάροδο του χρόνου, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αίσθηση της δίψας. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα – όπως τα αντιισταμινικά ή αυτά για την αρτηριακή πίεση – μπορούν να σας κάνουν πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναπλήρωση των υγρών στον οργανισμό σας.
Το ασβέστιο είναι καλό για τα οστά και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε άλλα τρόφιμα. Οι ενήλικες πρέπει να παίρνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά η συνιστώμενη δόση αυξάνεται σε 1.200 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες άνω των 50 και για τους άνδρες άνω των 70 ετών.
Ο κόσμος μπορεί να φαντάζει θολός για πολλούς ηλικιωμένους. Για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή τον καταρράκτη, αυξήστε την πρόσληψη λουτεΐνης . Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η θρεπτική ουσία, η οποία σχετίζεται με την βήτα-καροτίνη και τη βιταμίνη Α.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τη σωστή χρήση του ασβεστίου από το σώμα. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε αυτή τη βιταμίνη του ήλιου όπως λέγεται και αλλιώς, μέσα από τη διατροφή σας, ειδικά τον χειμώνα και αν ζείτε σε χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι διαλυτή μόνο στο λίπος, το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα δεν περιέχει πάντα αρκετή ποσότητα και οι γιατροί συνήθως συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων.
Κάτι ίσως ήξεραν οι παππούδες μας που είχαν πάντα διαθέσιμα ξερά δαμάσκηνα καθώς οι ίνες του αποξηραμένου αυτού φρούτου βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί ομαλά. Συνολικά, η πρόσληψη φυτικών ινών είναι βασική για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γαστρεντερικής φλεγμονής και τη χοληστερόλη και να αμβλύνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά το φαγητό. Αλλά δεν χρειάζεται να περιοριστείτε στα δαμάσκηνα. Διάφορα λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι γενικά θα σας βοηθήσουν αντίστοιχα.
Είναι πάντα καλή πρακτική να περιορίζετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αλλά αυτός ο κανόνας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς μεγαλώνουμε για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, να ξεκουράσουμε το πάγκρεας και να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη των υγιεινών θρεπτικών ουσιών που περιέχονται σε κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, είναι γενικά χαμηλότεροι σε βιταμίνες και φυτικές ίνες από ό,τι οι ολικής άλεσης. Επιλέγετε τους υγιείς υδατάνθρακες που περιέχουν π.χ. τα φρούτα αντί εκείνων που περιέχονται σε ένα κομμάτι κέικ
Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολικός μας ρυθμός επιβραδύνεται, έτσι και η πρόσληψη θερμίδων θα πρέπει να μειωθεί ανάλογα. Γενικά, οι άνθρωποι τείνουν να κινούνται λιγότερο καθώς μεγαλώνουν. Οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να σημαίνουν επιπλέον κιλά, οι οποίες προκαλούν καρδιακή νόσο και κίνδυνο διαβήτη.
Η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να είναι ένας δια βίου στόχος που συμβαδίζει με την μεγιστοποίηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο, χωρίς να προσθέτουν περιττά λιπαρά ή θερμίδες που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.