Οι πέτρες στα νεφρά είναι στέρεες μάζες που σχηματίζονται στα νεφρά από άλατα των ούρων. Σε περίπτωση που η πέτρα γίνει αρκετά μεγάλη (τουλάχιστον 3 mm) μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του ουρητήρα. Κάτι τέτοιο προκαλεί πόνο στα πλευρά ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Ο πόνος συχνά αντανακλά, επίσης, στη βουβωνική περιοχή και στους όρχεις. Αυτός ο πόνος ονομάζεται κολικός του νεφρού και συνήθως εμφανίζεται σε κύματα διάρκειας 20 έως 60 λεπτών. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ναυτία, εμετό, πυρετό, αίμα στα ούρα και επώδυνη διούρηση. Η απόφραξη του ουρητήρα μπορεί να μειώσει τη νεφρική λειτουργία και να προκαλέσει υδρονέφρωση. Η διαδικασία της ούρησης γίνεται επώδυνη, με τα ούρα να είναι συνήθως ροζ, κόκκινα ή καφέ που οφείλονται πιθανώς σε αίμα συνοδευόμενα και από άσχημη μυρωδιά.
Παράγοντες κινδύνου
- Έλλειψη υγρών – Εάν δεν πίνουμε πολύ νερό, τότε τα ούρα είναι πυκνά και τα συγκεντρωμένα άλατα μπορεί να σχηματίσουν λίθο. Η άφθονη ενυδάτωση έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι συντελεί στην προστασία από υποτροπή και επανεμφάνιση λίθου σε ασθενή που ήδη έχει εμφανίσει ένα επεισόδιο λιθίασης.
- Οικογενειακό ιστορικό.
- Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, νάτριο (αλάτι), και φτωχή σε ασβέστιο αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης
- Παχυσαρκία- Το αυξημένο σωματικό βάρος μέσω αρκετών μηχανισμών συμβάλλει στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.
- Κλίμα- Ζεστά και ξηρά κλίματα μέσω της αφυδάτωσης οδηγούν συχνά στον σχηματισμό λίθων.
Ποια τρόφιμα εμποδίζουν την ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά
Ο χυμός ροδιού, τα φασόλια, το μαγνήσιο , το καρπούζι , ο βασιλικός, μια δίαιτα χαμηλού αλατιού και επιπλέον ενυδάτωση με 6 έως 8 ποτήρια νερού ημερησίως, έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πετρών στα νεφρά καθώς αυξάνουν τη διούρηση άρα και την αποβολή των πετρών αν είναι σε μορφή άμμου.
Χυμός Ροδιού:
Αδιαμφισβήτητα, το πιο αποτελεσματικό φρούτο για τις πέτρες στα νεφρά είναι το ρόδι. Τα αντιοξειδωτικά και οι φυσικές στυπτικές ιδιότητες αυτού του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των λίθων των νεφρών και να αποτρέψουν υψηλά επίπεδα οξαλικού άλατος στο σώμα. Προληπτικά, ένα ποτήρι χυμού την ημέρα, απομακρύνει αποτεσματικά το σχηματικών νεφρικών λίθων.
Καρπούζι:
Επειδή περιέχει κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση νεφρικών λίθων. Ιδιαίτερα εκείνων που σχηματίζονται από φωσφορικό μαγνήσιο και ασβέστιο. Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη μείωση επιπέδων οξέων στα ούρα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη λίθων. Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει τόσο πολύ νερό, που το καθιστά ιδανικό φρούτο για ενυδάτωση!
Κόκκινα Φασόλια:
Τα κόκκινα φασόλια είναι τα ιδανικά όσπρια πρόληψης και θεραπείας νεφρικών λίθων. Όλα τα όσπρια, στην πραγματικότητα, έχουν υψηλά επίπεδα αδιάλυτων ινών, οι οποίες μπορούν να δεσμεύσουν το ασβέστιο στο έντερο, αντί να τα αφήσουν να περάσουν στο ουροποιητικό σύστημα. Με χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα, θα είναι πιο δύσκολο να σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε αδιάλυτες ίνες είναι το καλαμπόκι, οι μελιτζάνες, τα πράσινα μπιζέλια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα:
Τα υψηλά επίπεδα αλατιού στο σώμα προκαλούν κατακράτηση υγρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην περνάει η απαραίτητα ποσότητα υγρών μέσω των νεφρών στην κύστη. Μειώνοντας το αλμυρό φαγητό, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε την ανάπτυξη νεφρικών λίθων.
Μαγνήσιο:
Μια κοινή συνθήκη μεταξύ ανθρώπων που πάσχουν από πέτρες στα νεφρά, είναι η έλλειψη μαγνησίου. Ορισμένα από τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο είναι το σπανάκι, τα καρύδια, τα ψάρια, τα φασόλια, τα αβοκάντο, το γιαούρτι και η μαύρη σοκολάτα.
Μηλόξυδο:
Οι εξαιρετικά στυπτικές ιδιότητες αυτής της κοινής φυσικής θεραπείας μπορούν να δυσκολέψουν το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Μπορεί να βοηθήσει στη διάλυσή τους κι επίσης να αλλαλοποιήσει το Ph αίματος και ούρων.
Βασιλικός:
Αυτό το αρχαίο φυτικό φάρμακο έχει από καιρό θεωρηθεί ως τονωτικό για τα νεφρά. Αποτρέπει τη συγκέντρωση μετάλλων στα νεφρά κάνοντας αδύνατο το σχηματισμό πέτρας.
Φυτικές Ίνες:
Η καλύτερη πηγή φυτικών ινών είναι οι ολόκληροι σπόροι δημητριακών. Οι φυτικές ίνες βελτιστοποιοούν το πεπτικό σύστημα, δεσμεύουν το ασβέστιο και μειώνουν την ποσότητα επικίνδυνων ουσιών που ωθούνται στα ούρα. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη συσσώρευσης ουσιών που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.
Τσάι τσουκνίδας:
Το τσάι τσουκνίδας επιβραδύνει την ανάπτυξη των λίθων των νεφρών και προάγει τη διάλυση τους. Βοηθά επίσης να αποτραπούν λοιμώξεις του νεφρού που μπορεί να προκαλούν αυτή την αφύσικη συσσώρευση λίθων. Βοηθάει την ούρηση και έτσι αποβάλει τοξίνες και μέταλλα από το σώμα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη δημιουργία νεφρικών λίθων.
Οι τύποι των πετρών στα νεφρά
Υπάρχουν πολλοί τύποι λίθων, ανάλογα με την αιτία της συγκέντρωσης ορυκτών (π.χ. ασβέστιο, στρουβίτη, ουρικό οξύ και κυστίνη). Η γνώση του τύπου πέτρας που έχει σχηματιστεί, μπορεί να σας βοηθήσει σε μια στρατηγική θεραπείας και να αποφασίσετε ποιες αλλαγές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν στον τρόπο ζωής σας. Το πρόβλημα είναι, ότι αυτές οι πέτρες μπορούν να κινηθούν στο ουροποιητικό σας σύστημα και να το επηρεάσουν με πολλούς τρόπους. Ενώ σχηματίζονται στο νεφρό, τα συμπτώματα σπάνια εκδηλώνονται, αλλά όταν μία από αυτές τις πέτρες μετακινείται στον ουρητήρα (ο σωλήνας που συνδέει την ουροδόχο κύστη και τον νεφρό) τα συμπτώματα γίνονται πολύ έντονα.
Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ναυτία ή έμετο σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αν υπάρχει υποκείμενη λοίμωξη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές επίσημες θεραπείες και οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού και τη λήψη φαρμάκων για τον πόνο μέχρι να αποβληθεί η πέτρα μέσω της ούρησης.
Αντιμετώπιση
Οι μη επεμβατικές επιλογές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους νεφρικούς λίθους είναι:
- Παρακολούθηση όταν αυτοί είναι μικρού μεγέθους κάτω του 1 εκατοστού και δεν προκαλούν απόφραξη ή συμπτώματα. Αυτή η προσέγγιση αφορά ασθενείς με καλή συμμόρφωση στην παρακολούθηση.
- Εξωσωματική λιθοτριψία Λίθοι μέχρι 1,5 εκατοστό είναι υποψήφιοι για εξωσωματική λιθοτριψία, μία μέθοδο ανώδυνη χωρίς την ανάγκη αναισθησίας και μη επεμβατική με καταγεγραμμένα μεγάλα ποσοστά θραύσης των λίθων. Η στόχευση των λίθων γίνεται με ακτινοσκόπηση ή με την βοήθεια υπερήχων.
Ενδείξεις για επεμβατική-χειρουργικές προσεγγίσεις στην λιθίαση του ουροποιητικού
- Όταν ο νεφρικός πόνος-κολικός δεν μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή.
- Όταν ο λίθος μπλοκάρει την απορροή των ούρων από το νεφρό ως την ουροδόχο κύστη προκαλώντας μεγάλη υδρονέφρωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με ή χωρίς την παρουσία πόνου (κίνδυνος καταστροφής του νεφρού ή όταν η παραπάνω κατάσταση (υδρονέφρωση) περιπλέκεται με λοίμωξη. .
- Όταν υπάρχουν νεφρικοί λίθοι που μεγαλώνουν με μεγάλη ταχύτητα, με αυξημένο κίνδυνο η αφαίρεση αυτών των λίθων να μη μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά ή με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όταν αυτοί υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο μεγέθους.
- Όταν ο λίθος είναι πολύ μεγάλος και στατιστικά η φυσιολογική αποβολή του είναι σχεδόν αδύνατη
Οι επεμβατικές επιλογές για την αφαίρεση των λίθων κατά περίπτωση μεγέθους και θέσης είναι:
- LASER λιθοτριψία σε λίθους νεφρικής πυέλου ή καλύκων ή ουρητήρα οποία καταστρέφει όλων των ειδών τους λίθους (σκληρούς και μαλακούς) και ειδικά με τη χρήση του εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου για λίθους ως 2-2,5 εκατοστά.