Advertisement
ΥΓΕΙΑ

10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν δίνουμε τις πρώτες βοήθειες και μπορεί να αποβούν μοιραία

12:38
Newsroom

Οι πρώτες βοήθειες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου καθώς τα πρώτα λεπτά είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη ζωή του. Πολλές φορές όμως η ελλιπής γνώση μπορεί να είναι βλαπτική για τον συνάνθρωπό μας. Στις εικόνες που ακολουθούν θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε και ποια είναι τα συνήθη λάθη που γίνονται εν αγνοία μας.

Νεκρός ή ζωντανός άνθρωπος

Αν θέλετε να ξέρετε αν ένας άνθρωπος είναι στη ζωή μπορείτε είτε να ελέγξετε τον σφυγμό του στο λαιμό ή να βάλετε ένα καθρέπτη πάνω από το στόμα του. Αν σχηματιστεί αχνός ζει.

Advertisement

Ελέγξτε τον παλμό, την αναπνοή και το μέγεθος της κόρης των ματιών στο σκοτάδι και το φως.

Περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας

Advertisement

Το κυριότερο λάθος που οι περισσότεροι κάνουμε είναι να τοποθετούμε αμέσως επίδεσμο πάνω στο τραύμα. Το σωστό είναι να σταματήσετε την αιμορραγία. Γι’ αυτό πρέπει να πιέσετε την αρτηρία που βρίσκεται πιο κοντά στην πληγή. Στην συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσετε έναν επίδεσμο, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα μαντηλάκια ή αν το τραύμα είναι πολύ βαθύ να το γεμίσετε με μαντιλάκια.

Advertisement

Ανάλογα με το αγγείο που έχει τραυματιστεί, η αιμορραγία μπορεί να είναι αρτηριακή, τριχοειδική, φλεβική ή μεικτή.
Στην αρτηριακή αιμορραγία, το αίμα έχει έντονο ερυθρό χρώμα και έχει έντονη ροή, πιθανώς και πίδακα που ακολουθεί το ρυθμό των κτύπων της καρδιάς.
Στην τριχοειδική αιμορραγία το αίμα έχει σταθερή αργή ροή και συνήθως δεν πρόκειται για σοβαρού βαθμού αιμορραγία, διότι τις περισσότερες φορές σταματά αυτόματα.
Στη φλεβική αιμορραγία το αίμα είναι σκούρου κόκκινου χρώματος (φλεβικό αίμα) και έχει συνεχή ροή, χωρίς να σφύζει.
Η εξωτερική αιμορραγία είναι εμφανής και χρειάζεται να ελεγχθεί με απλά μέσα πριν μεταφερθεί ο τραυματίας στο νοσοκομείο.

Ο επίδεσμος πρέπει να τοποθετείται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και πρέπει να τον χαλαρώνετε κάθε 15-20 λεπτά και να μην ξεχνάτε να πιέζετε την αρτηρία.

Μύτη που αιμορραγεί

Advertisement

Σκύψτε αμέσως μπροστά, προκειμένου να αποφύγετε να καταπιείτε το αίμα.
– Πιέστε με τον δείκτη και τον αντίχειρα για περίπου 10 λεπτά, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.
– Αποφύγετε το δυνατό φύσημα της μύτης και μην ασχοληθείτε με κοπιώδεις εργασίες.
– Προληπτικά μπορείτε να βάλετε στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένο με μερικές σταγόνες λεμόνι, το οποίο έχει αποδεδειγμένη αιμοστατική δράση.

Υποθερμία

Η άμεση αντιμετώπιση της υποθερμίας, περιλαμβάνει το ζέσταμα του σώματος για να προληφθούν επιπλοκές ή ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό.

Το άτομο πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε εσωτερικό χώρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να προστατεύεται το σώμα του και το κεφάλι του να απομονώνεται από το κρύο.

Advertisement

Η τοποθέτηση ζεστών κομπρεσών στο λαιμό, στο στομάχι στους καρπούς και στις βουβωνικές περιοχές, μπορεί να βοηθήσει καθώς έτσι θερμαίνεται το αίμα που κυκλοφορεί διαμέσου των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που περνούν από τις εν λόγω κομβικές περιοχές.

Δεν πρέπει να τοποθετείται άμεση πηγή θερμότητας όπως ζεστό νερό ή λάμπα θέρμανσης. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται να θερμαίνονται πρώτα τα άκρα του σώματος δηλαδή τα πόδια και τα χέρια.

Στόχος είναι η αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, γιατί η παροχή ξαφνικής εξωτερικής θερμότητας θα έχει σαν αποτέλεσμα παγωμένο αίμα να φτάσει άμεσα στα σπλάχνα του ατόμου, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αποφεύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ στο θύμα της υποθερμίας. Χρειάζεται πολύ απαλή μεταχείριση διότι υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.

Απαγορεύεται επίσης το αλκοόλ, το οποίο προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας.

Καρδιακή ανακοπή

Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 για ένα ασθενοφόρο.Ζητήστε από το άτομο να καθίσει αναπαυτικά και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι.
Χαλαρώστε τυχόν σφικτό ρουχισμό που έχει πάνω του (γραβάτα, παπούτσια, παντελόνι κλπ).
Ρωτήστε αν το άτομο παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο για κάποια γνωστή καρδιακή πάθηση.
Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί αμέσως με την ανάπαυση ή μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη του φαρμάκου, καλέστε επειγόντως τις Πρώτες Βοήθειες.

Το έμμεσο μασάζ καρδιάς για ενήλικες εκτελείται και με τα δυο χέρια: η βάση των παλαμών πιέζει το στήθος και οι αντίχειρες του πρέπει να είναι στραμμένοι προς το πηγούνι ή τα πόδια του ατόμου. Οι ίδιες κινήσεις, αλλά με όλη την παλάμη πρέπει να γίνονται στους εφήβους. Για τα μωρά αυτό το μασάζ πρέπει να γίνεται με 2 δάχτυλα.

Έγκαυμα

Για να βοηθήσετε έναν άνθρωπο που καίγεται, βάλτε τον να ξαπλώσει και σβήστε την φωτιά χρησιμοποιώντας τα ρούχα σας μόνο αν τα υλικά δεν είναι εύφλεκτα.

Μετά, πάρτε τον γιατρό. Αν υπάρχει ένα μικρό έγκαυμα χωρίς σημαντική καταστροφή του ιστού, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε την επιδερμίδα με νερό για 20 λεπτά. Βάλτε ένα αποστειρωμένο επίδεσμο και μετά κάτι παγωμένο από πάνω.

Απόφραξη των αεραγωγών

Το κυριότερο λάθος: προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο Χάιμλιχ σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του. Αν ένας άνθρωπος έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε τον ανάσκελα και καθίστε στους γοφούς του.

Ασκήστε πίεση με τα χέρια σας στον θώρακά του. Στην συνέχεια, βάλτε τον άνθρωπο στο πλάι και αφαιρέστε το ξένο αντικείμενο από το στόμα του με τα χέρια σας.

Εξάρθρωση

Το κυριότερο λάθος: προσπαθείτε να βάλετε πίσω στην θέση της την άρθρωση. Ο μόνος τρόπος για να δούμε το είδος της εξάρθρωσης είναι με ακτινογραφίες, οπότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βοηθήσετε το άτομο να μην μετακινήσει το τραυματισμένο μέρος του σώματός του.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δέσετε το μέρος του σώματος που έχει τραυματιστεί και να πάτε τον άνθρωπο αμέσως στο νοσοκομείο.

Δηλητηρίαση

Το κυριότερο λάθος: έλλειψη νερού.

Για να καθαρίσει το στομάχι ο άνθρωπος θα πρέπει να πιει 15-20 ποτήρια νερό. Για να προκαλέσετε εμετό πιέστε την βάση της γλώσσας με 2 δάχτυλα.

Τσίμπημα φιδιού

Το κυριότερο λάθος: προσπαθείτε να βγάλετε το δηλητήριο.

Πρώτα από όλα ξαπλώστε τον άνθρωπο κάτω για να μην εξαπλωθεί το δηλητήριο. Ακινητοποιήστε το άκρο: αν το τσίμπημα βρίσκεται σε ένα πόδι, δέστε το με το άλλο πόδι. Αν ο άνθρωπος είναι αναίσθητος κάντε καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά

Το κυριότερο λάθος: παίρνετε παυσίπονα. Συνήθως, παίρνουμε παυσίπονα για να ηρεμήσουμε από τους πόνους στην κοιλιά, αλλά οι γιατροί μας συμβουλεύουν να μην παίρνουμε, γιατί αν δεν νιώθουμε καθόλου πόνο δεν θα προσέξουμε τυχόν επικίνδυνα συμπτώματα ασθενειών.

Σημαντικό: αν αισθανθείτε οξύ πόνο στην κοιλιά, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

TAGS:
Advertisement