O θυροειδής αδένας παράγει τρεις βασικές ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Η καλσιτονίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου στον οργανισμό μας και για αυτό τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται, και για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Οι θυροειδικές ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας κυρίως για τη ρύθμιση του μεταβολισμού
Η έλλειψη των θυροειδικών ορμονών στη βρεφική και παιδική ηλικία δημιουργεί παιδιά με σημαντική σωματική και πνευματική καθυστέρηση.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς
Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών.
Πώς γίνεται η θεραπεία
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται είτε με τη χορήγηση ειδικών αντιθυρεοειδικών φαρμάκων είτε με τη χορήγηση ραδιενεργού Ιωδίου.
Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στη χορήγηση από το στόμα υπό μορφή χαπιού της ορμόνης που λείπει. Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι το ότι τη θεραπεία που του όρισε ο γιατρός του για κανένα λόγω δεν θα πρέπει να την σταματά ο πάσχον.
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή – Συμπτώματα
- Αυξομείωση του σωματικού βάρους: Η αύξηση του βάρους μπορεί να σημαίνει χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από τις ανάγκες του σώματος, μπορεί να χάσετε βάρος.
- Πρήξιμο στο λαιμό:Η βρογχοκήλη μπορεί να συμβεί είτε με υποθυρεοειδισμό είτε με υπερθυρεοειδισμό.
- Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό:Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν τον καρδιακό τους ρυθμό να είναι πιο αργός. Στον αντίποδα ο υπερθυρεοειδισμός από την άλλη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδίες και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
- Αλλαγές στην ενέργεια ή τη διάθεσή σας:Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, με αργές αντιδράσεις και με συμπτώματα κατάθλιψης. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα στον ύπνο, ανησυχία και ευερεθιστότητα.
- Τριχόπτωση: Ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών.
- Αίσθημα ότι κάνει πάρα πολύ κρύο ή πάρα πολύ ζέστη: Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται ότι κρυώνουν πιο συχνά απ’ ότι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση και ένα αίσθημα μεγάλης ζέστης.
Τα do και τα don’t της καλής λειτουργίας του θυρεοειδούς
- Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
- Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε σελήνιο όπως είναι τα καρύδια, τα οστρακοειδή, τα αυγά, οι ηλιόσποροι και το σκόρδο θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν υγιή μεταβολισμό.
- Βάλτε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν ιώδιο. όπως τα φύκια, τα ψάρια, ο ανανάς, το ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι, το σπανάκι και το μαρούλι.
- Μειώστε το άγχος. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε μέσα από τεχνικές διαχείρισης, όπως είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα,τα θερμά λουτρά, η άσκηση, η ανάγνωση και άλλες δραστηριότητες χαλάρωσης.
- Αποφύγετε τη γλουτένη αν έχετε δυσανεξία.
- Μειώστε τη ζάχαρη, την καφεΐνη, τα εξευγενισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα συντηρητικά, τα πρόσθετα και τα συνθετικά χρώματα.
- Βάλτε στη μαγειρική σας λάδι καρύδας καθώς μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση ενός υποτονικού θυρεοειδή.