Η χορτοφαγία είναι ένα θέμα που προκαλεί διαμάχη, αφού ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ άλλοι το αντίθετο.
Από την πλευρά των επιστημόνων, αν βγάλετε το κρέας από τη διατροφή σας, θα συμβούν 10 αλλαγές στο σώμα σας.
Χορτοφαγία: Απώλεια βάρους
Οι άνθρωποι που αφαιρούν το κρέας από την διατροφή τους, μπορούν να χάσουν περίπου 5 κιλά. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να μετράνε θερμίδες ή να αυξήσουν το πρόγραμμα γυμναστικής τους.
Χορτοφαγία: Αύξηση προστατευτικών βακτηρίων στο έντερο
Η βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου των χορτοφάγων διαφέρει από εκείνη των ανθρώπων που τρώνε κρέας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε μόνο λαχανικά έχουν περισσότερα προστατευτικά βακτήρια. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για να αναδιοργανωθεί και να βελτιωθεί η χλωρίδα. Στην αρχή, μπορεί να εμφανιστεί κάποιο πρήξιμο, γιατί το έντερο και το πάγκρεας προσπαθούν να προσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες.
Χορτοφαγία: Η επιδερμίδα σας θα δείχνει περισσότερο υγιής
Πολλοί χορτοφάγοι παρατηρούν ότι η επιδερμίδα του βελτιώνεται ορατά: σπυράκια, μαύρα στίγματα και ακμή εξαφανίζονται. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν αφαιρέσετε το κρέας από την διατροφή σας και το αντικαταστήσετε με φρούτα και λαχανικά θα αποβληθούν όλες οι τοξίνες από τον οργανισμό.
Χορτοφαγία: Θα γίνετε περισσότερο ενεργητικοί
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που δεν τρώνε κρέας είναι ότι νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι κατά την διάρκεια της μέρας. “Ένιωθα πολύ κουρασμένος τα απογεύματα ακόμα και αν ήμουν όλη μέρα στο γραφείο. Τώρα, χρειάζεται να κάνω πολύ γυμναστική για να νιώσω κουρασμένος”, αναφέρει ένας χορτοφάγος. Η χορτοφαγία προκαλεί την αίσθηση ότι είμαστε πιο ελαφρείς.
Χορτοφαγία: Μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις
Εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ο συσχετισμός μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρδιακών παθήσεων. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καρνιτίνη στο κόκκινο κρέας προκαλεί χημικές αντιδράσεις που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά μας. Επίσης, οι χορτοφάγοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Χορτοφαγία: Το επίπεδο χοληστερόλης σας θα μειωθεί κατά ένα τρίτο
Όταν δεν τρώμε κρέας, το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα πέφτει. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να συγκριθεί με το να παίρνουμε φάρμακα κατά της χοληστερόλης. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Χορτοφαγία: Τα “καλά” σας γονίδια θα λειτουργούν καλύτερα
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την λειτουργία των γονιδίων. Υπάρχουν “καλά” και “κακά” γονίδια. Αν ο τρόπος ζωής σας είναι ανθυγιεινός, τα κακά γονίδια θα λειτουργούν πιο γρήγορα. Αν έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η λειτουργία των γονιδίων θα αλλάξει. Η αντικατάσταση του κρέατος με λαχανικά είναι που επιφέρει αυτή την αλλαγή.
Χορτοφαγία: Μπορεί να εμφανιστούν διατροφικές ανεπάρκειες
Αν σταματήσετε να τρώτε κρέας μπορεί να εμφανιστούν ανεπάρκειες ιωδίου, σιδήρου, βιταμίνης D και Β12. Ωστόσο, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αν η διατροφή σας περιέχει επαρκή ποσότητα οσπρίων (φασόλια, φακές), ξηρών καρπών, φρούτων, προϊόντων ολικής άλεσης και λαχανικών θα επανέλθει η ισορροπία.
Χορτοφαγία: Μπορεί να χάσετε την αίσθηση της γεύσης
Ο ψευδάργυρος είναι ένα στοιχείο υπεύθυνο για την αίσθηση της γεύσης. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου στα στρείδια και το κόκκινο κρέας, αλλά οι χορτοφάγοι θα πρέπει να βρουν μια άλλη πηγή αυτού του στοιχείου. Τα φασόλια, τα καρύδια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν την απαραίτητη ποσότητα ψευδαργύρου. Κατά μέσο όρο οι χορτοφάγοι χρειάζονται 50% περισσότερο ψευδάργυρο ημερησίως.
Χορτοφαγία: Οι μύες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση και την ανάκαμψη του μυϊκού ιστού μετά από μια προπόνηση. Τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές πρωτεΐνες είναι καλές για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, οι φυτικές πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουν. Οι διατροφολόγοι συνιστούν τους χορτοφάγους αθλητές να καταναλώνουν πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση επειδή απορροφάται πιο εύκολα.