tosa-chronia-to-kanoyme-oloi-lathos-to-exypno-kolpo-me-to-kapaki-sto-plastiko-mpoykali-poy-tha-sas-afisei-me-anoichto-to-stoma-275175
16:00

Τόσα χρόνια το κάνουμε όλοι λάθος: To έξυπνο κόλπο με το καπάκι στο πλαστικό μπουκάλι που θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα

16:00
Εβίτα

Ένα βίντεο στο TikTok μας δείχνει τη σωστή τεχνική για το πως να ανοίγουμε τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια.

Η χρήση των καπακιών στα πλαστικά μπουκάλια έχει γίνει καθημερινή πρακτική για πολλούς μας. Ωστόσο, το μέτρο που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη έχει γίνει θέμα έντονης συζήτησης, με τις απόψεις να διίστανται, με ορισμένους να το βρίσκουν λογικό και άλλους απλά ενοχλητικό.

Advertisement

Το βίντεο που έγινε… Viral

Ένα δημοφιλές βίντεο στο TikTok εξηγεί πώς πρέπει να ανοίγονται τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια, καθώς κανείς δεν θέλει να κρεμάσει ή να γδέρνει το πρόσωπό του.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια συνδέονται στο στόμιο με μία διπλή θηλιά για έναν συγκεκριμένο λόγο.

Advertisement

Αντί να αφήσετε το καπάκι ανοιχτό σε ορθή γωνία όταν το ξεβιδώνετε, πρέπει να το περάσετε πάνω από το στόμιο με τη θηλιά που έχει, έτσι ώστε να «γείρει» προς τα κάτω.

Advertisement

Αυτή η τεχνική αποτρέπει το καπάκι από το να σας εμποδίζει κατά την κατανάλωση του νερού ή του αναψυκτικού σας. Είναι εύκολο να το επανατοποθετήσετε ξανά και να το σφραγίσετε στο μπουκάλι.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο στο ΤΙΚ ΤΟΚ

@sroche2 This whole time weve been doing it wrong! #pov #doingitwrongthiswholetime #newbottle #bottletop #fyp #fy #viral ♬ original sound – Dude Dad

Advertisement

Σταματήστε αμέσως: Υπάρχει κίνδυνος για όσους πίνουν νερό από πλαστικό μπουκάλι, τι πρέπει να προσέχουμε

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes έχει εντοπίσει στοιχεία που συνδέουν το βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών, γνωστό ως BPA (Bisphenol A), με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η BPA, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Επιπτώσεις της BPA στην υγεία: Νέες ευρήματα και αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε εξετάσει εάν η BPA αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Τα ευρήματα της νέας έρευνας προκάλεσαν αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα και έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη. Επιπλέον, η μελέτη καλεί την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να επανεξετάσει τα ασφαλή όρια έκθεσης στη BPA για μπουκάλια και δοχεία τροφίμων.

Παράλληλα, άλλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να διαταράσσει τις ανθρώπινες ορμόνες, να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, το αναπαραγωγικό σύστημα και τον θυρεοειδή αδένα, ενώ έχει συσχετιστεί και με την εμφάνιση καρκίνων. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα BPA στο ούρο τους είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα καρδιάς.

Advertisement

Οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία από την ουσία BPA οφείλονται στην ικανότητά της να μιμείται τη δράση των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα. Η BPA επηρεάζει την ορμονική ισορροπία και μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε BPA συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Για να μειώσετε την έκθεση σε BPA, συνιστώνται οι ακόλουθες πρακτικές:

– Χρησιμοποιείτε γυάλινα, ανοξείδωτα ή BPA-free πλαστικά δοχεία για τρόφιμα και ποτά.

– Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών προϊόντων με την ένδειξη “PC” (πολυκαρβονικό πλαστικό) ή τον αριθμό ανακύκλωσης “7”.

– Μην ζεσταίνετε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων.

– Προτιμάτε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα αντί για φαγητά σε κονσέρβα.