Η Google θα αρχίσει να διαγράφει λογαριασμούς Gmail που είναι ανενεργοί από τις 20 Σεπτεμβρίου. Αυτή η ενέργεια θα επηρεάσει χρήστες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την Ευρώπη, όπου το Gmail αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την καθημερινή επικοινωνία.
Η Google διαγράφει εκατομμύρια λογαριασμούς
Πώς να «προστατεύσετε» το Gmail σας-Κάποια απλά βήματα
Το Gmail είναι ευρέως διαδεδομένο και δημοφιλές καθώς χρησιμοποιείται από μαθητές, επαγγελματίες και ιδιώτες για διάφορους λόγους. Ο σκοπός είναι να αφαιρεθούν οι ανενεργοί λογαριασμοί. Για να νιώθεις σίγουρος, υπάρχουν ενέργειες που μπορείς να λάβεις ώστε να διασφαλίσεις ότι το Gmail, οι Φωτογραφίες και τα Έγγραφα σου δεν θα επηρεαστούν. Ας εξετάσουμε όσα πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις.
Συνδεθείτε άμεσα
Ο πιο άμεσος τρόπος όπως είναι λογικό για να αποτρέψετε τη διαγραφή είναι να κάνετε χρήση του λογαριασμού σας. Ακόμη και αν είναι γεμάτος με ανεπιθύμητα μηνύματα, συνδεθείτε τώρα. Αυτό θα σας δώσει λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα επόμενα βήματά σας.
Να επιστρέψετε σε έναν παλαιότερο λογαριασμό Google
Τι κάνετε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να συνδεθείτε; Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης ή ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί, μπορείτε να ξεκινήσετε από τη σελίδα αποκατάστασης λογαριασμού της Google και να προσπαθήσετε να τον επαναφέρετε. Είναι πιθανό να σας απευθυνθούν κάποιες ερωτήσεις. Η Google προσφέρει οδηγίες για να σας διευκολύνει. Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν λογαριασμό ατόμου που έχει αποβιώσει, όπως για να κατεβάσετε τα άλμπουμ φωτογραφιών του, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ίδιες διαδικασίες.
Εάν ο λογαριασμός σας έχει ανασταλεί λόγω παραβίασης των όρων χρήσης ή για άλλους λόγους, μπορείτε να ζητήσετε να επανεξεταστεί η υπόθεσή σας. Προσπαθήστε να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και αναζητήστε μία επιλογή που λέει “Start Appeal” (Έναρξη Προσφυγής).
Μην εμπιστεύεστε σε μία εταιρεία όλα τα σημαντικά δεδομένα σας
Η αποθήκευση στο Cloud έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα ψηφιακά μας αρχεία, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να τα προσεγγίζουμε από οποιαδήποτε συσκευή. Ωστόσο, το να εξαρτώμαστε αποκλειστικά από μία μόνο εταιρεία για την αποθήκευση των αρχείων μας μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς αυτή η εταιρεία μπορεί να εξαγοραστεί, να χρεοκοπήσει, να τροποποιήσει τους όρους της ή να μας αποκλείσει από τον λογαριασμό μας για διάφορους λόγους, όπως η παραβίαση των όρων ή μέσω hacking.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τις υπηρεσίες Cloud – απλώς είναι σημαντικό να έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο και να διασφαλίσετε ότι τα αρχεία σας είναι αποθηκευμένα σε ένα μέρος όπου έχετε πλήρη έλεγχο, όπως σε έναν υπολογιστή ή σε έναν σκληρό δίσκο που σας ανήκει. Επιπλέον, το να διατηρείτε ένα αντίγραφο των αρχείων σας στο Cloud μιας άλλης εταιρείας είναι σίγουρα καλύτερο από το να μην έχετε τίποτα.
Να είστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο
Ανεξαρτήτως του πόσο συχνά εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας άτομο συνδέεστε, υπάρχει πιθανότητα να μην μπορείτε να εισέλθετε ξανά στον λογαριασμό σας. Και η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό «Αφού, ελέγχω το Gmail μου τουλάχιστον μία φορά την ώρα, αυτό δεν ισχύει για εμένα» ίσως και να μην είναι ασφαλής.
Για να προετοιμαστείτε για πιθανές δυσκολίες, συνδεθείτε τώρα στους υπάρχοντες λογαριασμούς σας στην Google και κάντε μερικές απλές τροποποιήσεις. Δεν είναι απαραίτητο να μπείτε στις ρυθμίσεις κάθε προϊόντος της Google, όπως το Gmail και τις φωτογραφίες. Αντί αυτού, μπορείτε να το κάνετε μέσα από τις βασικές ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στη διεύθυνση myaccount.google.com και να το επαναλάβετε για κάθε όνομα Google που έχετε.
Προσθέστε μια δεύτερη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτό μπορεί να είναι πολύτιμο αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας ή αν αυτός παραβιαστεί στο μέλλον. Μεταβείτε στην επιλογή «Ασφάλεια» και εντοπίστε την επιλογή «Email ανάκτησης».
Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύστε πάντα και τους όρους χρήσεως μιας υπηρεσίας. Καθώς η gmail αναφέρει στους όρους: Ένας ανενεργός λογαριασμός Google είναι ένας λογαριασμός που δεν έχει χρησιμοποιηθεί εντός 2 ετών. Η Google διατηρεί το δικαίωμα να διαγράψει έναν ανενεργό Λογαριασμό Google και τη δραστηριότητά του και τα δεδομένα του, εάν είστε ανενεργός στη Google για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η παρούσα πολιτική ισχύει για τον προσωπικό σας Λογαριασμό Google
Προειδοποίηση από την Google: Αν δείτε αυτή την «κόκκινη γραμμή» τότε πρέπει να αλλάξετε τους κωδικούς σας
Η Google προειδοποιεί για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας χρήστης να καταλάβει εάν ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί.
Ειδικότερα, για όσους χρήστες πιστεύουν ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει συνδεθεί στον λογαριασμό τους, ο τεχνολογικός σύμβουλος προσφέρει μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν.
Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το διαδικτυακό Κέντρο βοήθειας της εταιρείας, όταν πιστεύουν ότι η ασφάλειά τους έχει τεθεί σε κίνδυνο.
Η Google προειδοποιεί πότε ένας λογαριασμός μπορεί να έχει χακαριστεί
Συνήθως, το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι θα είναι μια ειδοποίηση από την Google, η οποία ειδοποιεί ότι υπήρξε μια ασυνήθιστη σύνδεση, αλλαγές στις πληροφορίες ή τις ρυθμίσεις ή μια νέα συσκευή που έχει συνδεθεί στον λογαριασμό.
Το μεγαλύτερο σημάδι που πρέπει να προσέξει ένας χρήστης είναι μια κόκκινη γραμμή στο επάνω μέρος της οθόνης, στην οποία αναφέρεται το μήνυμα: «Εντοπίσαμε ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας».
Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν αλλαγές στους αριθμούς τηλεφώνου ή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάκτησης – η Google συμβουλεύει να διορθώσετε αμέσως οτιδήποτε άγνωστο έχει προστεθεί ή αλλάξει.
Λένε ότι θα πρέπει επίσης να είστε προληπτικοί για να παρατηρήσετε αλλαγές στα στοιχεία του λογαριασμού σας που δεν θυμάστε να έχετε εξουσιοδοτήσει.
Οι μέθοδοι επαλήθευσης δύο βημάτων – που απαιτούν τη χρήση δύο διαφορετικών τρόπων απόδειξης της ταυτότητάς σας, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων email και των αριθμών τηλεφώνου – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση των χάκερ.
Ωστόσο, εάν δεν είστε προσεκτικοί σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στις ρυθμίσεις ασφαλείας σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε να κλειδωθείτε έξω από τον λογαριασμό σας από κάποιον που έχει εισβάλει.
Η Google ενθαρρύνει επίσης τους χρήστες να κατανοήσουν πώς αποθηκεύονται και μοιράζονται τα δεδομένα τους.
Υπάρχουν φορές που οι χάκερ μπορούν να μαντέψουν σωστά τους κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό, αλλά είναι επίσης πιθανό οι προσωπικές πληροφορίες να είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Εταιρείες όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες διατηρούν τις πληροφορίες σας σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων, που μπορούν να παραβιαστούν.
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν κοινοποιούνται συνήθως στον σκοτεινό ιστό και μπορεί να μην γνωρίζετε ότι σας έχει συμβεί μέχρι να είναι πολύ αργά.
Ένας τρόπος για να αποτρέψετε την είσοδο ατόμων στον λογαριασμό σας είναι χρησιμοποιώντας έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης – η Google συνιστά έναν κωδικό πρόσβασης τουλάχιστον 12 χαρακτήρων, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.
Οτιδήποτε περιλαμβάνει ονόματα, γενέθλια και άλλες προσωπικές πληροφορίες είναι εύκολο να μαντέψει κανείς, επομένως κρατήστε το τυχαία και μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερους από έναν ιστότοπους.
Εάν θέλετε να ελέγξετε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σας, μπορείτε να τις δείτε στην ενότητα «Ασφάλεια» του Λογαριασμού σας Google.
Θα σας δώσει μια λίστα επιλογών και εάν επιλέξετε «Οι συσκευές σας», ακολουθούμενη από «Διαχείριση συσκευών», θα μπορείτε να δείτε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες αυτήν τη στιγμή.
Η αφαίρεση μιας συσκευής μπορεί να γίνει κάνοντας κλικ στις τρεις τελείες στην επάνω δεξιά γωνία.
Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί, ένας εύχρηστος ιστότοπος είναι το haveibeenpwned.com.