Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το να πραγματοποιήσουν αεροναυτική άσκηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η συγκεκριμένη άσκηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ Κρήτης, Καρπάθου και Καστελόριζου.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αναλυτικά όσα ανέφερε, ο Τούρκος πρωθυπουργός
O τουρκικός στόλος έχει εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μαζί με το ερευνητικό Oruc Reis. Ζητά να πάρει μερίδιο του υποθαλάσσιου πλούτου. ο Ερντογάν υποστήριξε πως η στάση της Ελλάδας είναι ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας. Επιχειρώντας να τονώσει το «τσαλακωμένο» ηθικό των στελεχών του τουρκικού Στρατού που έχουν υποστεί αλλεπάλληλες ήττες από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως «ο τούρκικος θα κινηθεί πιο αποφασιστικά για να υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή». Επιπλέον, ανέφερε πώς όσοι βγουν μπροστά στις περιοχές τις οποίες έχει κηρύξει NAVTEX η Τουρκιά «θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Όσα ανέφερε ο Ακάρ για την Ελληνική NAVTEX
Για δραστηριότητα που δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση στην περιοχή κατηγορεί την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αντιδρώντας στην ελληνική Navtex, που εκδόθηκε ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον ίδιο, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «οι ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εντατικά στις περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας, του έθνους. Είναι επίσης σε θέση να ανταποκριθούν στην αποστολή τους».
Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα για την NAVTEX που εξέδωσε. Με αυτή δεσμεύει, μέχρι 27 Αυγούστου, για αεροναυτική άσκηση την περιοχή που παρανόμως έχει δεσμεύσει η Τουρκία για σεισμικές έρευνες. Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Αθήνας «δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Δίκαιο της Θαλάσσης. Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Επιπλέον, αυξάνει την ένταση».
Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στην πανηγυρική ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ερντογάν της ανακάλυψης αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα αποτελέσουν τη βάση μεγαλύτερων και πιο σημαντικών στρατηγικών πρωτοβουλιών. Στη σύσκεψη, εκτός από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε -σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας- συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τουρκικού ενδιαφέροντος, από τις εξελίξεις στο Κουρδικό και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Υπήρξε επίσης ενημέρωση από τον επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στο ΝΑΤΟ για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συμμαχία σε σχέση με την Τουρκία.