Έλληνες στην Τουρκία: Δεν άλλαξε τίποτα στις συνήθειες ορισμένων Ελλήνων. Κι όλα αυτά πατά την ακραία προκλητικότητα των Τούρκων. Μπορεί το Oruc Reis να βάζει πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, περισσότεροι από επτακόσιους Έλληνες επισκέφτηκαν την Τουρκία μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, για αγορές στο παζάρι της Καισσάνης, σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Θράκης και φυσικά στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 8-9 Αυγούστου, από το Τελωνείο των Κήπων και σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, διήλθαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία 734 άτομα. Ανάμεσά τους, βρίσκονταν Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης. Χωρίς μάλιστα να υποβληθούν σε τεστ για covid-19. Χθες, μάλιστα, τοπική ιστοσελίδα της Θράκης, δημοσίευσε εικόνες από οχήματα με ελληνικές πινακίδες. Εκείνα διέρχονταν από το Τελωνείο των Κήπων, καυτηριάζοντας το γεγονός.
Έλληνες στην Τουρκία: Οι κίνδυνοι για όσους Έλληνες επισκέπτονται τη γειτονική χώρα
Ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν πως στο Τελωνείο δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Δεν υποβάλλονται οι ταξιδιώτες σε τεστ για κορωναϊό. Συμπληρώνουν μόνο ένα έγγραφο, ως υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτό αναφέρουν τους λόγους του ταξιδιού τους στην Τουρκία. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και κατά την επιστροφή τους, με τη διαφορά ότι το έντυπο της επιστροφής πρέπει να συμπληρωθεί 24 ώρες πριν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διέλευση από και προς την Τουρκία για τους Έλληνες πολίτες πραγματοποιείται καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Αντιλαμβάνεται κανείς τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από ένα ταξίδι στη γείτονα, χωρίς τεστ, ούτε κατά την έξοδο, ούτε κατά την είσοδο στην Ελλάδα, με δεδομένη και την άγνωστη επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς είναι γνωστό ότι το καθεστώς Ερντογάν την παρουσιάζει, όπως ακριβώς το βολεύει.
“Προέχει η ατομική ευθύνη, η οποία συνεπάγεται τη συλλογική ευθύνη του καθενός έναντι των συμπολιτών του”, δηλώνει στην Hellas Journal o αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, τονίζοντας ότι το κράτος λαμβάνει μέτρα”. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, “το επόμενο μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί θα ήταν η λειτουργία του Τελωνείου κατ’ εξαίρεση και μόνο για σοβαρούς λόγους ανάγκης, αλλά και μόνο για εμπορικές διελεύσεις, δεδομένης και της ρευστής έως και άγνωστης στην ουσία, επιδημιολογικής εικόνας της γείτονος”. “Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κατάσταση και τους κινδύνους που συντρέχουν”, σημείωσε καταλήγοντας.