Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο χωριό της Μαγνησίας, το οποίο έγινε πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 0%. Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός του διπλασιάστηκε και πλέον μετρά μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη.
Οι 700 κάτοικοι του χωριού είναι όλοι τους κτηνοτρόφοι. Τα εισοδήματά τους κυμαίνονται μεταξύ 30.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, ενώ η ποιότητα ζωής είναι υψηλή.
Το χωριό έχουν επισκεφθεί άτομα από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο για να κλέψουν από αυτό, ιδέες.
Διαθέτει αιολικό πάρκο με έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως, υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα και σφαγείο. Επιπλέον, έχει διώροφο πάρκινγκ, γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Σε αυτά δεν πρέπει να παραλείπεται το μουσείο, αλλά και το περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο.
Στο χωριό βρίσκονται νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, ιατρείο, γηροκομείο και πισίνα.
Η Ανάβρα έχει δικά της έσοδα. Έτσι, ολοκλήρωσε μόνη της, το έργο του αιολικού πάρκου, μέσω μιας εταιρείας από την Ισπανία.
Το ρεύμα της, το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα εισπράττει ετησίως μέχρι και 100.000 ευρώ.
Κοντά στην Ανάβρα υπάρχουν οι πηγές του ποταμού Ενιπέα. Δηλαδή, του παραπόταμου του Πηνειού.
Η Ανάβρα διαθέτει πλακοστρωμένα μονοπάτια, παιδικές χαρές, τουαλέτες και ξύλινα τραπέζια. Επίσης, έχει παγκάκια, πέτρινες βρυσούλες, ξύλινα γεφυράκια, κέντρο ενημέρωσης, νερόμυλους, εκκλησάκια και υπαίθριο θέατρο.
Ο τρόπος που διοικείται το χωριό αποτελεί και το μυστικό της επιτυχίας του.
Η Ανάβρα έγινε γνωστή στην Ευρώπη για την ανάπτυξη της και γιατί προχώρησε στην πραγματοποίηση πράσινων έργων. Δηλαδή, προχώρησε σε έργα, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Επίσης, υπάρχει ακόμα και μελέτη για την πραγματοποίηση έργου τηλεθέρμανσης.
Επίσης, έχει συσταθεί εθελοντική οργάνωση, με το όνομα «Ανάβρα-Ζω», η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές, χορηγούς, δωρεές και κληρονομιές.
Σκοπός είναι η προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ανάβρας. Επίσης, αυτή θα βασίζεται στις αρχές της αειφορίας.