Ένα μοναστήρι βρίσκεται μέσα στη φύση. Δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό, εδρεύει η μονή Προυσού. Το μοναστήρι έχει αφιερωθεί στην Παναγία, διότι σε εκείνο το σημείο βρέθηκε η εικόνα της. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία θεράπευσε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη από τη φυματίωση. Μάλιστα, μετά τη θεραπεία του, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποφάσισε να «ντύσει» την εικόνα της Παναγίας με χρυσό. Στη συγκεκριμένη μονή είχαν φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν, οι αγωνιστές της επανάστασης, όπως ο Μπότσαρης. Εκτός από τους αγωνιστές της επανάστασης, στη συγκεκριμένη μονή έβρισκαν καταφύγιο ασθενείς και διαβάτες.
Η θαυματουργή εικόνα στη μονή Προυσού, έφτασε στο μοναστήρι από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Μάλιστα, η εικόνα της Παναγίας έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Κατά την περίοδο της εικονομαχίας, ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, διέταξε να καταστραφούν οι εικόνες. Οι πιστοί για να σώσουν την εικόνα, τη μετέφεραν στη Στερεά Ελλάδα. Στη διαδρομή, η εικόνα χάθηκε και στο σημείο που βρέθηκε από τους βοσκούς, κτίστηκε η μονή.
Πάνω από το μοναστήρι υπάρχει ένας βράχος. Στον βράχο υπάρχουν επτά πατημασιές διαφόρων μεγεθών, αλλά και χρωμάτων. Λέγεται πως είναι τα βήματα της Παναγίας. Από εκεί και πέρα, το μοναστήρι της Παναγιάς Προυσιώτισσας θεωρήθηκε πως ήταν κέντρο πολιτικής καθοδήγησης. Επίσης, η μονή υπήρξε και στρατηγείο. Από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, λειτουργούσε η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων.
Η μονή δημιουργήθηκε πριν από περίπου χίλια χρόνια. Συγκεκριμένα, το μοναστήρι χτίστηκε στις 16 Αυγούστου του 1944. Δηλαδή, μία μέρα μετά το Δεκαπενταύγουστο και μια εβδομάδα πριν από τη γιορτή της Παναγίας Προυσιώτισας. Με αυτό τον τρόπο οι κατακτητές θέλησαν να βρουν καταφύγιο από τους αντάρτες.