Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό της Ελλάδας. Είναι ένας λαβύρινθος που κατοικείται. Πρόκειται για ένα καστροχώρι που ο χρόνος το έχει αφήσει ανέγγιχτο. Κάθε βήμα στα στενά πέτρινα σοκάκια του είναι ένα ταξίδι στον χρόνο.
Τα Μεστά μαζί με τον Κάμπο είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Χίου.
Τα Μεστά συνδυάζουν φυσικό κάλλος και μια μεσαιωνική αρχιτεκτονική αναλλοίωτη στο χρόνο.
Το χωριό θυμίζει πραγματικό φρούριο καθώς είναι σαν να είναι θωρακισμένο κάστρο λόγω της αρχιτεκτονικής του ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν και κατοικήσιμα σπίτια. Είναι χτισμένα δίπλα- δίπλα, σαν να είναι κολλημένα το ένα στο άλλο, ενώ υπάρχουν μόνο δύο πύλες εισόδου για το εσωτερικό του χωριού.
Παντού επιβλητικές καμάρες και στενά δρομάκια!
Ολόκληρο το χωριό Μεστά που έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο, θυμίζει ένα πελώριο λαβύρινθο.
Τα Μεστά κατασκευάστηκαν με τέτοιο τρόπο για να μην είναι εύκολο στους πειρατές να περάσουν από το χωριό. Και να φτάσουν στο κέντρο του,καθώς εκεί βρίσκονταν τα πιο σημαντικά κτίρια.
Μικροί κυκλικοί πύργοι στις γωνίες του χωριού ενισχύουν την άμυνα του οικισμού που έχει πενταγωνικό σχήμα. Η κεντρική πύλη με την σιδερένια πόρτα είναι η μία από τις δύο εισόδους και ονομάζεται Πόρτα του Καπετάνιου.
Μια βόλτα στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια του, θα σε οδηγήσει σε πανέμορφες μεταβυζαντινές εκκλησίες και σε εξωτερικούς πυργίσκους.
Ξεχωρίζει η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη, μονόκλιτη βασιλική από τα βυζαντινά χρόνια που επεκτάθηκε κι έγινε δίκλιτη το 1794. Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 19ου αιώνα αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της τοπικής τεχνοτροπίας. Δίπλα και η εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Χίου, που πήρε τη θέση του κεντρικού πύργου και φέρει δεκάδες τάματα επισκεπτών.
Όταν κατορθώσεις να ξετυλίξεις το κουβάρι και να βγεις από το λαβύρινθο τότε φθάνεις στην πλατεία του χωριού, την οποία οι Μεστούσοι αποκαλούν «Λειβάδι» και είναι ο μόνος ανοιχτός χώρος του κάστρου.