Καταφύγιο κυνηγημένων Ελλήνων: Πρόκειται για έναν ήσυχο και απομονωμένο οικισμό, την Αγία Ρούμελη των Σφακίων. Ο Κρητικός οικισμός είναι φτιαγμένος στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς. Ο Κρητικός οικισμός δεν έχει οδικό δίκτυο. Όποιος θέλει να το επισκεφθεί πρέπει να το κάνει μέσω μιας διαδρομής έξι ωρών ή μέσω πλοίου από τη θάλασσα.
Αυτό φυσικά δεν στάθηκε ικανό για να μην επιτρέψει στους Τούρκους να τον καταστρέψουν το 1867. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε καταφύγει εκεί η Επαναστατική Συνέλευση της Κρήτης. Αυτό έγινε το χειμώνα εκείνου του έτους. Ωστόσο, η Συνέλευση αναγκάστηκε να προβεί σε εγκατάλειψη του συγκεκριμένου μέρους, λόγω των επιθέσεων που εξαπέλυσαν, οι Τούρκοι.
Το Μάιο του 1941 από τη συγκεκριμένη περιοχή διέφυγε και η Ελληνική Κυβέρνηση Τσουδερού και Βασιλιά Γεωργίου. Αυτό έγινε, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρήτη. Πάνω από τον οικισμό, υπάρχει ένα Τούρκικο φρούριο, που είναι κτίσμα επί Τουρκοκρατίας για τον έλεγχο της περιοχής από θαλάσσης.
Εκεί τριγύρω βρίσκονται τα νησιά Γαύδος και Γαυδοπούλα. Επίσης, το Λιβυκό πέλαγος, τα ερείπια του ναού του Ταραίου Απόλλωνα και η αρχαία δωρική πόλη της Τάρρας. Εκεί κατέφυγαν οι Απόλλωνας και Άρτεμις, αφότου σκότωσαν τον Πύθωνα στην περιοχή των Δελγών.
Καταφύγιο κυνηγημένων Ελλήνων: Η εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Αγία Ρουμέλη.
Χτίστηκε τον 10ο αιώνα. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική και κυλινδρικό θόλο. Πρόκειται για Βυζαντινή εκκλησία, η οποία χτίστηκε στο μέρος όπου ο Απόστολος Παύλος βάφτισε τους Χριστιανούς. Εκείνος, επισκέφτηκε την περιοχή, καθώς ταξίδευε προς τη Ρώμη.