Η εφημερίδα Daily Mail πραγματοποίησε αυτοψία στο γνωστό εστιατόριο DK Oyster στη Μύκονο και μοιράστηκε τις εμπειρίες της. Εκεί, τρία καβουροπόδαρα κοστίζουν 121 ευρώ, ενώ μια υπερμεγέθης γαρίδα, η οποία ήταν υπερβολικά βρασμένη, χρεώνεται 87 ευρώ.
Το ρεπορτάζ ξεκινά γλαφυρά, περιγράφοντας την εμπειρία του δημοσιογράφου από το “γεύμα” των τριών καβουροπόδαρων. Αν προσπαθήσεις πολύ και επιμελώς να χωρίσεις το κρέας από το όστρακο και των τριών ποδιών που φθάνουν στο πιάτο σου, μπορεί ίσως να καταφέρεις να φτιάξεις μια ολόκληρη μπουκιά. Μια μπουκιά που κοστίζει 121 ευρώ! Επιπλέον, σημειώνει ότι το κόστος περιλάμβανε και πουρμπουάρ, αν και δεν διευκρινίζεται το ποσό αυτού.
Γιατί η εφημερίδα επέστρεψε στο εστιατόριο που είναι διαβόητο για τις εξωφρενικές τιμές του; Πρόσφατα, ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατήγγειλε ότι πλήρωσε 400 ευρώ για μια μπύρα, ένα Aperol και μια ντουζίνα στρείδια. Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό, όπως θα δείτε παρακάτω.
Έτσι, ο δημοσιογράφος της Daily Mail εμφανίστηκε ξαφνικά στο εστιατόριο και, χωρίς να αποκαλύψει την ιδιότητά του, ζήτησε να καθίσει στην “αίθουσα”. Το “αίθουσα” χρησιμοποιείται με εισαγωγικά, καθώς, όπως αναφέρει ο Nick Craven που έγραψε το ρεπορτάζ, το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι η απλότητα της διακόσμησης του εστιατορίου. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο, είναι απλώς μια βασική κατασκευή στην άκρη της παραλίας. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα εστιατόρια, δεν υπάρχει μενού στην είσοδο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση με το προσωπικό είναι παρόμοια. Αντί να εμφανιστούν γκαρσόνια με αυστηρά ενδύματα εστίασης, όπως θα περίμενε κανείς από ένα τόσο ακριβό εστιατόριο, εμφανίστηκε ένας υπάλληλος με ένα απλό πόλο μπλουζάκι, γκρι και κάπως φθαρμένο, που φαινόταν να μην έχει πλυθεί για κάποιο διάστημα.
Ο δημοσιογράφος και η παρέα του, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από το προσωπικό, τραβούσαν φωτογραφίες με το κινητό τους κρυφά.
Παρήγγειλαν δύο μπύρες χωρίς να ελέγξουν πρώτα τις τιμές. Ο υπάλληλος, που προσποιούνταν τον σερβιτόρο, τους ρώτησε απλώς αν προτιμούν μπύρα σε μπουκάλι ή από το βαρέλι, και εκείνοι διάλεξαν από το βαρέλι. Τους σέρβιρε δύο “γελοιωδώς τεράστια ποτήρια σε σχήμα μπότας” που περιείχαν τουλάχιστον ένα λίτρο μπύρα το καθένα, η οποία σύντομα άρχισε να ζεσταίνεται.
Στη συνέχεια, ο “σερβιτόρος” τους έφερε το μενού και άρχισε να τους πιέζει επιτακτικά να κάνουν επιπλέον παραγγελίες.
Αρχικά, αυτό που τους εντυπωσίασε με το μενού ήταν ότι δεν ήταν κάτι καλοδουλεμένο και όμορφα τυπωμένο, όπως συνηθίζεται σε καλά εστιατόρια, αλλά απλά μια πλαστικοποιημένη σελίδα που περιείχε τα διαθέσιμα πιάτα του μαγαζιού για να αντέχει τη χρήση. Επιπλέον, είχαν την εντύπωση ότι το μενού δεν το είχε συντάξει κάποιος με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς περιλάμβανε φράσεις όπως “παραρδέλες με κέικ σολωμού” και “τυρί κατσικίσιο ψωμομένο”.
Αρχικά, η πρώτη έκπληξη ήταν ότι τα βραστά λαχανικά κόστιζαν σχεδόν 20 ευρώ.
Η χωριάτικη σαλάτα έκανε 28,50 ευρώ και μια Cezar έφθανε στο απίθανο ποσό των 34,80 ευρώ.
Για να απολαύσει κάποιος τις jumbo γαρίδες, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η καθεμία κοστίζει 87,50 ευρώ.
Πόσο κοστίζουν τα κοψίδια αρνιού; Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε μια συνηθισμένη ελληνική ταβέρνα στο Λονδίνο, τα παϊδάκια κοστίζουν γύρω στις 15 λίρες. Στο DK Oyster, ωστόσο, το κιλό παϊδάκια χρεώνεται 285 ευρώ!!!
πάρχουν και χειρότερα. Αν αποφασίσετε να παραγγείλετε ένα ριμπάι στέικ, η τιμή του θα φτάσει τα 850 ευρώ το κιλό. Για να δώσουν μια σύγκριση με την κατάσταση στη χώρα τους, ο δημοσιογράφος της Daily Mail εξηγεί ότι σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο στο Λονδίνο, το ribeye steak κοστίζει 130 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, στο DK Oyster πωλείται 6 φορές ακριβότερα.
Αν επιλέξετε να προσθέσετε φύλλα χρυσού και λίγο μαύρο χαβιάρι Μπελούγκα στο πιάτο σας, η τιμή του αναρριχάται στα 1850 ευρώ το κιλό. Αυτό ισοδυναμεί με το κόστος μιας εβδομάδας διακοπών σε άλλο νησί, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων.
Ο αστακός κοστίζει 295 το κιλό, και τα βασιλικά καβουροπόδαρα φθάνουν στο εξωφρενικό 385 το κιλό.
Με πολύ μικρά γράμματα υπάρχει στο μενού η εξής σημείωση: Ολες οι τιμές αναφέρονται στα 100 γραμμάρια, αλλά η μίνιμουμ κατανάλωση είναι τα 480 γραμμάρια σε κάθε πιάτο.
Έτσι, με αυτή την προσέγγιση, μια μερίδα ριμπάι στέικ θα κοστίσει τουλάχιστον 408 ευρώ για τον πελάτη του DK Oyster. Επίσης, οι τιμές για τα καβουροπόδαρα και τη γαρίδα που παρήγγειλαν δεν είχαν καμία σχέση με αυτές που αναγράφονταν στον κατάλογο.
Τα καβουροπόδαρα εμφανίζονταν να κοστίζουν 38,50 ευρώ τα 100 γραμμάρια, αλλά με τη μίνιμουμ κατανάλωση των 480 γραμμαρίων, το πιάτο έφθασε να κοστίζει 184,80 ευρώ.
Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν, θα διαπιστώσουν ότι για τα καβουροπόδαρα, τη γαρίδα, τις δύο μπύρες και το νερό, ο λογαριασμός ανήλθε στο εξωφρενικό ποσό των 267 ευρώ. Επιπλέον, αργότερα ανακάλυψαν ότι το μενού ανέφερε πως με τα πιάτα περιλαμβανόταν και μια σαλάτα με φακές, η οποία όμως δεν τους σερβιρίστηκε ποτέ.