Κύθηρα: Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι, κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης.
Η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό είναι ένα από τα ποιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού και βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου.
Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.
Κάθε χρόνο δεκάδες τουρίστες καταφτάνουν στο νησί για να θαυμάσουν τις απαράμιλλης ομορφιάς παραλίες του νησιού, αλλά και να επισκεφτούν την πολυσυζητημένη «Χύτρα».
Στη νότια πλευρά της βραχονησίδας υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά, όπου τα νερά της αποκτούν γαλαζοπράσινο χρώμα με τις αχτίδες του ήλιου και θυμίζουν πισίνα. Στο τέλος της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες, ενώ στα απόκρημνα βράχια της «Χύτρας» φωλιάζουν οι μαυροπετρίτες, ένα σπάνιο προστατευόμενο είδος γερακιού.
Επίσης, στο δύσβατο έδαφος της βραχονησίδας, φύεται το τοπικό “παραδοσιακό” λουλούδι του νησιού η «Σεμπρεβίβα», η οποία μαζεύεται τον Ιούνιο από έμπειρους ντόπιους κατοίκους λόγω των δύσκολων περασμάτων.
Το μικρό χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο λουλούδι πήρε το όνομά του από την ιταλική λέξη, «sempre», που σημαίνει πάντα και τη μετοχή του ρήματος, «vivere» που σημαίνει ζω, δηλαδή το όνομά του σημαίνει «ζωντανό για πάντα».
Οι μοναδικοί τρόποι για να επισκεφτεί κανείς τη “Χύτρα” είναι με ιδιωτικό σκάφος ή με τον Καπετάν Σπύρο. Με σημείο εκκίνησης το Καψαλι το καραβάκι κάνει καθημερινά δύο δρομολόγια.
Παρότι δεν υπάρχει ίχνος ζωής στο νησί, η βόλτα θα σας αποζημιώσει καθώς θα αντικρίσετε ξαφνικά μια τεράστια σπηλιά, την οποία αρχικά θα προσεγγίσετε με το καραβάκι που έχει γυάλινο πάτωμα.
Εν συνεχεία ο Καπετάν Σπύρος θα σας δώσει μάσκες για να απολαύσετε τον εντυπωσιακό βυθό και τους μοναδικούς χρωματισμούς των νερών.