protathlima-rompotikis-gia-proti-fora-stin-ellada-me-200-omades-apo-olo-ton-kosmo-68725
12:00

Πρωτάθλημα Ρομποτικής: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με 200 ομάδες από όλο τον κόσμο

12:00
Newsroom

Ξεκινάει αύριο στη Θεσσαλονίκη, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής στο οποίο θα συμμετέχουν 200 ομάδες από όλον τον κόσμο και 1.600 μαθητές. Με τη συμμετοχή κορυφαίων μαθητικών ομάδων από 110 και πλέον χώρες, 1.600 περίπου μαθητές, προπονητές και 100 εθελοντές, σε ρόλο συντονιστικό, και με θέμα τον αθλητισμό, αρχίζει την Πέμπτη, 24 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International Greece 2021, το πρώτο ψηφιακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας.

Πρωτάθλημα ρομποτικής: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ρομποτικής διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα με την καινοτομία της υβριδικής διαδικασίας. Οι 200 ομάδες παιδιών, ηλικίας 9 – 16 ετών από διαφορετικές χώρες, θα βρίσκονται η καθεμία στο σχολείο ή στον χώρο, στον οποίο θα προπονείται και θα διαγωνίζονται μεταξύ τους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Advertisement

«Για μας αποτελεί δημιουργική πρόκληση και αναγνώριση του έργου μας το γεγονός πώς σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία είμαστε η χώρα που διοργανώνει φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International Greece 2021» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, πρόεδρος της Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση, μη κερδοσκοπικού σωματείου που διοργανώνει το μεγάλο γεγονός.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με την παρέλαση των 200 ομάδων (αριθμός που συμβολίζει και την επέτειο από την Επανάσταση του 1821) και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26, θα διεξαχθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και τα robot games, με τους 100 εθελοντές να συντονίζουν τα πάντα από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Advertisement

Η κατανομή των θέσεων για κάθε χώρα, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου, έχει ακολουθήσει το Ολυμπιακό μοντέλο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση περισσότερων από 110 χωρών απ΄όλη την Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία και των 50 πολιτειών της Αμερικής. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίρνουν μέρος 27 ελληνικές ομάδες που αναδείχθηκαν από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας που ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα.

Advertisement

Οι απαιτήσεις του διαγωνισμού

Οι ομάδες θα αγωνιστούν ψηφιακά και η καινοτομία είναι το υβριδικό μοντέλο, συνθήκες που συνδυάζουν σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε τρία μέρη, πρότζεκτ καινοτομίας, (innovation project), robot design και robot game και core values -βασικές αξίες, δεξιότητες του 21ου αιώνα και ομαδικότητα, η οποία κρίνεται από τους κριτές.

«Για μας είναι σημαντικό ότι εμπνέουμε τους νέους να δείξουν ο ένας στον άλλο τι μπορούν να πετύχουν, ότι έχουν απεριόριστες δυνατότητες, έχουν ταλέντα που καλλιεργούν και δεξιότητες του 21ου αιώνα. Μόνον όταν ο ένας νέος εμπνεύσει τον άλλον, μπορούμε να δούμε κάτι διαφορετικό. Ελπίζουμε ότι από αυτή τη γενιά και τις γενιές που έρχονται η αξιοποίηση της τεχνολογίας μαζί με τις δεξιότητες θα είναι αυτό που θα μας δώσει τη λύση σε πάρα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας» είπε ο κ. Βασιλείου.

Παρόν το ΑΠΘ στο πρωτάθλημα ρομποτικής

«Δεν θα μπορούσε το ΑΠΘ να λείπει από αυτή την προσπάθεια. Έχει να κάνει με τα νέα παιδιά, με νέους ανθρώπους, στους οποίους δίνονται κίνητρα και ευκαιρίες για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να ανταγωνιστούν στον κόσμο» υπογράμμισε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Ευστράτιος Στυλιανίδης. Σημειώνει ότι «σε μία τέτοια δύσκολη συνθήκη η χώρα μας ανέλαβε το ρίσκο της διοργάνωσης και αυτό είναι σημαντικό επειδή καλλιεργούνται οι έννοιες της ευθύνης και της υποστήριξης πρωτοβουλιών».

Advertisement

Η παρουσία όλων των φορέων σε αυτή τη διοργάνωση αναδεικνύει ότι η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί, ότι υπάρχει μία συμμαχία για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Παναγιώτου και εξέφρασε την ευχή το υποστηρικτικό και ενωτικό μήνυμα που εκπέμπεται να συνεχιστεί.

Οι φορείς του διαγωνισμού

Ο Κεντρικός Ambassador του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ολοένα και περισσότεροι φορείς, αγκαλιάζουν την καινοτομία που λέγεται ρομποτική και τόνισε ότι πολλές λύσεις δίνονται μέσα από τις καινοτόμες ιδέες παιδιών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. «Μόνο προς τα εμπρός μπορούμε να πάμε αν είμαστε όλοι μαζί και συνεργαζόμαστε, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα, είπε και ευχήθηκε «αν όχι το 2022, αλλά την επόμενη χρονιά να φιλοξενηθούν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και 2.000 παιδιά με τις οικογένειές τους εδώ στη Θεσσαλονίκη και να αξιοποιηθούν κάποιες από τις προτάσεις τους στην πόλη και την Περιφέρεια», είπε.

«Φιλοξενώντας και στηρίζοντας θεσμούς, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας εδραιώνουμε ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας και της ανάπτυξης. Το πιο σημαντικό στον θεσμό αυτό είναι η τόσο αθρόα συμμετοχή νέων απ΄όλο τον κόσμο , η οποία καταργεί τα σύνορα, τα στερεότυπα και κάθε είδους ανισότητα και μας φέρνει όλους από τόσο μακριά τόσο κοντά», τόνισε η Ιωάννα Κοσμοπούλου, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ Θανάσης Κοντονικολάου, ευχήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να είναι το πρώτο βήμα για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως αυριανός χώρος καινοτομίας και τεχνολογίας σε αυτό που η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στο διεθνές περιβάλλον.πρωτάθλημα ρομποτικής

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Κουντουράς, ο οποίος διαμόρφωσε με τους διοργανωτές τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που θα πλαισιώσει τις τελετές έναρξης και λήξης και επιμελήθηκε σκηνοθετικά όλες τις live μεταδόσεις έκανε λόγο για σπουδαία πρόκληση. «Το στοίχημα είναι να πάμε κόντρα στα σημεία των καιρών και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα εστιάσει στη δύναμη του βιώματος, να μπορέσει να γίνει γι αυτά παιδιά η διοργάνωση μνήμη, που μπορεί να τα οδηγήσει ξανά πίσω στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε σε μία επόμενη δραστηριότητα, είτε απλά να αποτελέσουν τους επισκέπτες του μέλλοντος» ανέφερε. Όπως τόνισε, έχει ετοιμαστεί ένα τηλεοπτικών διαστάσεων σόου, ένα αφήγημα, που θα βάλει τα παιδιά ενεργά μέσα στο παιχνίδι, μέσα στη διοργάνωση, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν τόσο με τους επόμενους συμμετέχοντες όσο και με την ομάδα της Eduact και τους παρουσιαστές που θα λειτουργήσουν ως ξεναγοί τις μέρες της διοργάνωσης.

Advertisement

Καλλιτέχνες που θα βρεθούν μπροστά από τις κάμερες είναι ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Gus G., o Rous, η φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών Thessaloniki Youth Band και η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής.

Το FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International Greece 2021 διοργανώνεται από την Eduact σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη First και τη Lego Education υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ακαδημίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρωτάθλημα ρομποτικης: Ανοιχτό για το κοινό και μέσω live-streaming

Είναι ένα τετραήμερο ανοιχτό για το κοινό. Στην ιστοσελίδα του event, fllopengreece.com μπορεί όποιος επιθυμεί να αλληλεπιδρά με τη διοργάνωση, να ενημερώνεται για το υλικό της έρευνας των ομάδων και τις προτάσεις που υποβάλλουν «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αθλούμαστε ολοένα και περισσότερο μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία».

Μέσω streaming μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει robot games, συνεντεύξεις με τις ομάδες και καλεσμένους, καθώς και διάφορα ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως μαγειρική, escape rooms με θέμα τον πολιτισμό κ.ά.

Στην καμπάνια και το βίντεο για την προβολή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και του αθλητισμού συμμετέχουν οι Αντώνης Νικοπολίδης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Νέρι Νιαγκουάρα αθλήτρια κολύμβησης, Τάκης Φύσσας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Βούλα Κοζομπόλη, Ολυμπιονίκης, αθλήτρια της υδατοσφαίρισης, Βασιλική Μιλλούση, αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Λίλα Κουντουριώτη δημοσιογράφος και Αντώνη Τσαπατάκης, αθλητή κολύμβησης Παραολυμπιακών Αγώνων. Κεντρικός Ambassador της διοργάνωσης είναι ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας και Cultural Ambassador η αρχαιολόγος Ειρήνη Τεκίδου.