18χρονος Τρικαλινός: Η εφεύρεση του μαθητή από τα Τρίκαλα, άνοιξε όλες τις πόρτες προς την επιτυχία. Το GEABIT είναι μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης, με την ικανότητα να μεγιστοποιήσει την σοδειά ενός αγρότη.
18χρονος Τρικαλινός: Λίγα λόγια για τον 18χρονο εφευρέτη
Ο Βαγγέλης Καραθάνος ανήκει στους νέους αυτής της γενιάς, οι οποίοι με τη δράση, τη στάση και τις σκέψεις τους, προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο. Σε ηλικία μόλις 17 χρονών κατέκτησε τον τίτλο του νεότερου εφευρέτη της χώρας. Το GEABIT (το πρώτο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας) τον έκανε γνωστό όχι μόνο στο Πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό ανοίγοντάς του νέους δρόμους κι ορίζοντες.
Σήμερα, είναι φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα ασχολείται με την περαιτέρω ανάπτυξη του geabit. Η εφεύρεση του βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο σε καλλιέργειες σε Ελλάδα και Ολλανδία. Ο ίδιος πρόσφατα εντάχθηκε στην ομάδα Generation N που δημιουργείται κάθε χρόνο από την Nissan, θέλοντας να στηρίξει τους νέους που καινοτομούν και διαπρέπουν.
18χρονος Τρικαλινός: Λίγα λόγια για το Geabit
Πρόκειται για μια συσκευή που επιτρέπει στον αγρότη να παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τη θερμοκρασία, την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην καλλιέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν τον αγρότη να αυξήσει τη σοδειά του και να κρατήσει υγιή τα φυτά. Μπορεί να ειδοποιήσει τον πλησιέστερο Πυροσβεστικό Σταθμό σε περίπτωση που αντιληφθεί φωτιά ή καπνό.
Επιπλέον η τεχνητή της νοημοσύνη παρέχει την δυνατότητα της πρόβλεψης ασθενειών, σύμφωνα με τα δεδομένα που λαμβάνει από το περιβάλλον σε συνδυασμό με πληροφορίες που λαμβάνει από τον αγρότη. Η «Geabit» έχει ήδη ξεχωρίσει σε διεθνείς εκθέσεις και φιλοδοξεί να γίνει γνωστή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
18χρονος Τρικαλινός: Μερικές από τις ερωτήσεις που του έκανε η Βιβή Μαργαρίτη, κατά την διάρκεια συνέντευξης
-Μία ανακάλυψη στην υπηρεσία των αγροτών; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;
–Αυτό που προσφέρει το geabit είναι η αύξηση της σοδειάς και η μείωση του ρίσκου. Αυτά τα πετυχαίνουμε προσφέροντας στον αγρότη τα παρακάτω:
- Α) Πρόβλεψη ασθενειών. Το geabit μπορεί να προβλέψει με τρομερά μεγάλη ακρίβεια τις ασθένειες που πρόκειται να εμφανιστούν στην καλλιέργεια του αγρότη. Έτσι μπορούν να τον συμβουλεύσουν για το πως θα τις αντιμετωπίσει, κρατώντας έτσι τα φυτά υγιή και αυξάνοντας την σοδειά του. Προσφέρουμε την πιο τεχνολογικά προηγμένη πρόβλεψη ασθενειών στον κόσμο, με έως και 8 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τα υπάρχουσα λογισμικά.
- Β) Έλεγχος ποτίσματος. Το πότισμα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη του φυτού. Το geabit μπορεί να συμβουλεύσει το αγρότη σχετικά με το πότισμα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, μειώνεται η κατανάλωση νερού έως και 40% αλλά και τυχόν απώλειες στη σοδειά του λόγω κακού ποτίσματος.
- Γ) Πρόβλεψη καιρού. Η τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής μπορεί να προβλέψει με τρομερά μεγάλη ακρίβεια τον καιρό, βοηθώντας τον αγρότη να προστατέψει τη σοδειά του. Χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από την καλλιέργεια έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει ένα δελτίο καιρού προσαρμοσμένο στο μικρόκλιμα της καλλιέργειας του.
- Δ) Παρακολούθηση συνθηκών αποθήκευσης. Ένα τρομερά μεγάλο πρόβλημα είναι οι κακές συνθήκες αποθήκευσης των καρπών. Συνήθως, το 17% των καρπών σαπίζει κατά την διάρκεια της αποθήκευσης. Οι συσκευές παρακολούθησης μπορούν να τοποθετηθούν σε μια βάση (patented) και να ακολουθήσουν τον καρπό μέχρι την αποθήκη. Έτσι, προσφέρουν καθοδήγηση στον αγρότη, ώστε να μην σαπίσουν οι καρποί.
Αυτό που μας διαφοροποιεί από τα υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης συνθηκών αποθήκευσης είναι ότι το geabit ακολουθεί τον καρπό σε όλο του το ταξίδι. Ξέρει επίσης, τι έχει συμβεί στην καλλιέργεια πριν φτάσει στην αποθήκη. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, αφού έτσι γνωρίζουμε πόσο έχει καταπονηθεί ο καρπός.
- Ε) Προσαρμοσμένη καθοδήγηση. Το geabit προσφέρει συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του αγρότη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μεγιστοποιήσει την σοδειά του, να μειώσει τις απώλειες και να αυξήσει τα κέρδη του.
«Όποιος αγρότης θέλει να πάρει μέρος στο δωρεάν beta testing του geabit σε όλη την Ελλάδα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου, στο email [email protected]»
-Ποια είναι η σχέση σου με τη γεωργία;
-Δεν έχουμε καλλιέργειες σαν οικογένεια, ωστόσο έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε αγρότες και γεωπόνους λόγω της Λιούλιος-Παπαεθυμίου Ο.Ε. Πρόκειται για την Τρικαλινή επιχείρηση που ίδρυσε ο παππούς μου Ευάγγελος Παπαευθυμίου. Πλέον έχει περάσει στην επόμενη γενιά, η οποία συνεχίζει να προσφέρει το καλύτερο στον αγρότη.
Η εταιρεία αποτελεί πολύτιμο αρωγό στον γεωργικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας μέσω της εμπορίας των σπόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων για τις καλλιέργειες, καθώς και την πώληση του αντίστοιχου μηχανολογικού εξοπλισμού. Από μικρός λοιπόν ήμουν περιτριγυρισμένος από αγρότες και γεωπόνους, ήξερα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γεωργοί και πως έπρεπε να λυθούν. Έτσι γεννήθηκε και το geabit.
18χρονος Τρικαλινός: Άνοιξαν οι πόρτες για μεγάλα πανεπιστήμια
-Μετά την ανακάλυψη του Geabit σου έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούν την περαιτέρω εξέλιξή σου;
-Το geabit μου άνοιξε αρκετές πόρτες στο εξωτερικό, προσφέροντας μου αρκετές προτάσεις για σπουδές σε πολλά μεγάλα πανεπιστήμια.
-Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το geabit;
-Αυτή τη στιγμή το geabit βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο σε καλλιέργειες σε Ελλάδα και Ολλανδία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δοκιμάζουμε τις συσκευές μας σε πραγματικές συνθήκες. Με το testing συλλέγουμε πολύτιμα δεδομένα και βελτιώνουμε συνεχώς τους αισθητήρες, το design και τους αλγορίθμους μας, πριν βγει το geabit στην αγορά.