Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ο ιδιοφυής εφευρέτης που χάρισε το ηλεκτρικό ρεύμα στον πλανήτη μας, ωστόσο, πέθανε φτωχός και μόνος.
Στις 10 Ιουλίου 1856 γεννήθηκε ο ιδιοφυής Σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα.
Χάρισε στην ανθρωπότητα το εναλλασσόμενο ρεύμα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ και πολλές ακόμη σημαντικές εφευρέσεις που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.
Τραγική ειρωνεία ή προμήνυμα της μελλοντικής του πορείας είναι ότι ο άνθρωπος που έδωσε φως στην ανθρωπότητα, γεννήθηκε καταμεσής μιας τρομερής καταιγίδας και η μαία είπε στη μητέρα του ότι ήταν “παιδί του σκότους”, καθώς η καταιγίδα ήταν κακός οιωνός.
Μεγάλωσε στο χωριό Smiljan, στην επαρχία Lika της Κροατίας και σε ηλικία 20 ετών προσβλήθηκε από χολέρα και έμεινε εννιά μήνες στο κρεβάτι. Τότε ανακοίνωσε στον πατέρα του ότι ήθελε να γίνει μηχανικός. Ο πατέρας του επιθυμούσε να γίνει ιερέας, όμως τον βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Σπούδασε στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και στο πανεπιστήμιο της Πράγας και αρχικά εργάστηκε ως μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία.
Σε ηλικία 27 ετών αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.Το υπερατλαντικό του ταξίδι με το πλοίο S.S. Saturnia ήταν επεισοδιακό, καθώς στο πλοίο ξέσπασε ανταρσία και παραλίγο να τον πετάξουν στη θάλασσα.
Όταν έφτασε στην Αμερική δεν είχε καθόλου αποσκευές και χρήματα. Ο Τέσλα αναζήτησε τον γνωστό Αμερικανό εφευρέτη Τόμας Έντισον και αρχικά δούλεψε στο εργαστήριό του. Ωστόσο, όταν ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα οι δύο άντρες ήρθαν σε διαμάχη ως προς τη διανομή του και ξέσπασε ο περίφημος “πόλεμος του ηλεκτρικού ρεύματος”.
Ο Τέσλα υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση ήταν το εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ ο Τόμας Έντισον ήταν υπέρ του συνεχούς ρεύματος.
Η επιλογή του Τέσλα ήταν πιο οικονομική και ασφαλής, όμως οι πολέμιοι του υποστήριζαν ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα ήταν επικίνδυνο. Για να τους διαψεύσει και να τους πείσει ότι η επιλογή του ήταν η σωστότερη, ο Τέσλα δεν δίστασε να διέλθει AC από το σώμα του. Τελικά, ο Τέσλα και ο βιομήχανος George Westinghouse κατοχύρωσαν τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος ενάντια στο συνεχές ρεύμα του Edison και το 1893 η εταιρεία Westinghouse εγκατέστησε το σύνολο της ηλεκτρικής υποδομής των ΗΠΑ. Μερικά χρόνια μετά, ο Τέσλα είχε δικαιωθεί και ολόκληρη η Αμερική χρησιμοποιούσε το εναλλασσόμενο ρεύμα του.
Μάλιστα, η κόντρα του με τον Τόμας Έντισον συνεχίστηκε και όταν το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Αμερικανό το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη»!
Δεν έχω αποτύχει. Απλά έχω βρει 10.000 τρόπους που δεν λειτουργούν.
Ανάμεσα στις σπουδαίες εφευρέσεις του συγκαταλέγονται οι λαμπτήρες φθορισμού, η διανομή του φωτός, οι ακτίνες Χ, το ραδιόφωνο, τα τηλεχειριστήρια, το λέιζερ, και η ρομποτική.
Επίσης, το ραδιόφωνο ενώ αρχικά κατοχυρώθηκε στον Ιταλό Μαρκόνι, ο ίδιος απέδειξε ότι η λήψη ραδιοκυμάτων στηριζόταν σε 13 δικές του πατέντες και όχι του Μαρκόνι, και τελικά ο Τέσλα αρκετά χρόνια αργότερα, το 1955, κατάφερε να δικαιωθεί.
Ήταν κατά των πολυεθνικών εταιρειών, τα συμφέροντα των οποίων πολλές φορές ήταν η αιτία που του “έκλεψαν” εφευρέσεις. Αγαπούσε το περιβάλλον και αρχές του περασμένου αιώνα ήταν από τους πρώτους που είχε μελετήσει την εκμετάλλευση του ήλιου για την παραγωγή ενέργειας.
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εφευρέτες που γεννήθηκε ποτέ, οι εφευρέσεις του οποίου άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας.
Πέθανε φτωχός και μόνος στις 7 Ιανουαρίου του 1943, σε ηλικία 85 ετών σ’ ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου τον βρήκαν νεκρό δυο μέρες μετά τον θάνατό του, επειδή έξω από την πόρτα του δωματίου του είχε κρεμάσει την επιγραφή «ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ».