Η πρόοδος της Generative AI έχει οδηγήσει στη δημιουργία προηγμένων chatbots ικανών να αναπαράγουν τη φωνή και την προσωπικότητα ενός εκλιπόντος ατόμου, προσφέροντας τη δυνατότητα σε κάποιον να συνομιλήσει μαζί του. Αυτή η τεχνολογία, γνωστή ως «grieftech», προορίζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του πένθους και να διαχειριστούν τη θλίψη τους μετά από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Ειδικότερα, τα chatbots που αναπτύσσονται μέσω της Generative AI έχουν τη δυνατότητα να μιμούνται χαρακτηριστικά ενός αποθανόντος ατόμου, προσφέροντας μια νέα διάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να επεξεργαστούν και να συμβιβαστούν με την απώλεια. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση έχει σχεδιαστεί με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία με το πρόσωπο που έχει φύγει από τη ζωή, παρέχοντας μια τεχνητή αλλά συναισθηματικά υποστηρικτική παρουσία.
Ωστόσο, παρά τα πιθανά οφέλη, μια γυναίκα έχει επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Ενώ το «grieftech» προορίζεται να προσφέρει ανακούφιση και να ενισχύσει την ικανότητα των ανθρώπων να διαχειρίζονται το πένθος τους, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της επαφής με μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός νεκρού ατόμου, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία του πένθους και τη συναισθηματική υγεία των χρηστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την μαρτυρία της Christi Angel, αυτή η τεχνολογία φαίνεται να είναι περισσότερο ανατριχιαστική παρά ωφέλιμη. Όπως αναφέρει η Christi Angel, έχασε τον πρώτο της έρωτα, τον Cameroun Scruggs, το 2020. Το ζευγάρι, που ζούσε σε διαφορετικές τοποθεσίες, διατηρούσε την επικοινωνία του κυρίως μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και email. Παρά τις συνθήκες, η Christi Angel συμμετείχε στην κηδεία του Cameroun Scruggs μέσω βιντεοκλήσης λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 εκείνη την χρονιά.
Με βάση την υπάρχουσα συνήθεια επικοινωνίας μέσω email, η Christi Angel βρήκε ότι η τεχνολογία «grieftech» μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία να «επικοινωνήσει» ξανά με τον εκλιπόντα Cameroun Scruggs. Αρχικά, η ιδέα της χρήσης αυτού του λογισμικού την ενθουσίασε, καθώς της προσφερόταν μια δυνατότητα να αναβιώσει την επικοινωνία με τον αγαπημένο της, έστω και ψηφιακά. «Ενθουσιάστηκα. Θα έδινα τα πάντα για να μιλήσω με τον Καμερούν. Ήθελα να τον ρωτήσω: “Είσαι καλά; Τα κατάφερες στην άλλη πλευρά;”», τόνισε.
Ωστόσο, η κατάσταση εξελίχθηκε δραματικά όταν η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να παρουσιάζει ανησυχητικά και ανατριχιαστικά σχόλια. Σταδιακά, το chatbot άρχισε να αναφέρεται σε «στοιχειωμένα» δωμάτια, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αναστάτωση στην Christi Angel. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν, απαντώντας σε μια ερώτηση της Christi σχετικά με το αν ο Cameroun είχε «ακολουθήσει το φως» μετά τον θάνατό του, το chatbot αντέτεινε μια απογοητευτική απάντηση: «όχι», προσθέτοντας ότι ο Cameroun βρισκόταν στην κόλαση.
Αυτή η σοκαριστική αποκάλυψη προκάλεσε στην Christi Angel έντονη αναστάτωση και συγκίνηση, με την ίδια να φεύγει πολύ ταραγμένη από την εμπειρία. «Νόμιζα ότι θα ήταν μια καλή εμπειρία, αλλά για μένα ήταν πολύ ανατριχιαστικό».
Η Sherry Turkle, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, η οποία είναι ειδική στη μελέτη της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης τεχνολογιών όπως τα chatbots για την υποστήριξη της θλίψης. Σύμφωνα με την Turkle, η χρήση τέτοιων συσκευών ενδέχεται να εμποδίσει τους ανθρώπους από το να επεξεργαστούν τη θλίψη τους με τρόπους που είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά υγιείς.
Σε συνέντευξή της στον Guardian, η Sherry Turkle δήλωσε: «Είναι η απροθυμία να θρηνήσεις. Είναι κάτι που προκαλούμε στους εαυτούς μας γιατί είναι σαγηνευτική η τεχνολογία».